Columbia, cel mai mare producător de cocaină din lume, are un nou preşedinte care vrea să legalizeze comerțul cu acest drog, alături de marijuana.
Columbia furnizează mai mult de 90% din cocaina descoperită în SUA şi găzduieşte cel mai mare birou din străinătate al DEA (Drug Enforcement Administration), autoritatea federală americană de luptă împotriva drogurilor, precizează Washington Post.
Cultivarea de coca s-a triplat în ultimul deceniu, potrivit datelor deţinite de americani.
După ani întregi de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia vrea să schimbe foaia şi să facă un experiment în premieră mondială: dezincriminarea cocainei.
La două săptămâni de când au preluat puterea, noile autorități de stânga propun să renunţe la incriminare şi să deschidă o piaţă a cocainei medicinale, reglementate de Guvern.
Făcând alianţe cu alte guverne de stânga din America Latină, columbienii speră să-şi transforme ţara într-un laborator pentru dezincriminarea drogurilor. „Este timpul ca lumea să accepte că lupta împotriva medicinei a eșuat”, a declarat președintele Gustavo Petro, în discursul său inaugural din această lună.
Este o schimbare radicală care i-ar afecta Columbiei relația cu SUA, una de lungă durată - și profitabilă - împotriva narcoticelor.
Evident americanii sunt îngrijoraţi pentru că acest drog a cauzat aproximativ 25.000 de decese prin supradoză în SUA în ultimele 12 luni.
„SUA și administrația Biden nu susțin dezincriminarea”, a declarat Jonathan Finer, consilierul național adjunct pentru Securitate de la Casa Albă, care s-a întâlnit cu Petro chiar înainte de inaugurarea sa.
Un fost oficial al DEA, care a vorbit sub protecţia anonimatului, se teme că această schimbare va limita posibilitatea instituţiei de a colabora cu columbienii în anchetele de trafic de droguri. „Va fi devastator, nu doar la nivel regional, dar la nivel global.”
Reglementând vânzarea de cocaină medicinală, guvernul Columbiei îşi propune să "fure" piața de la sângeroasele carteluri. „Traficanții de droguri știu că afacerea lor depinde de interzicerea cocainei”, a declarat Felipe Tascón, coordonatorul politicii de droguri a noului preşedinte. „Dacă o reglementezi ca pe o piață publică... veniturile excesive dispar și traficul de droguri dispare.”
Columbia a contactat deja Peru şi Bolivia. Cea din urmă poate deveni un aliat, după ce, la începutul anilor 2000, Guvernul a început să le permită fermierilor să cultive legal coca, în cantităţi limitate.