Ce schimbări apar la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și ce domenii sunt vizate în principal

Ce schimbări apar la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și ce domenii sunt vizate în principal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Facilitățile fiscale aplicabile angajaților sezonieri sau celor din sectorul construcțiilor, cel agricol şi industria alimentară, precum și regimul fiscal aplicabil veniturilor din salarii, investiții, activități independente sau din cedarea folosinței bunurilor vor suferi modificări, potrivit celor mai recente modificări aduse Codului Fiscal.

Astfel,în ceea ce privește angajații sezonieri, care au încheiate contracte cu angajatori plătitori de impozit specific (hoteluri, restaurante, etc), vor datora  impozit pe veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2023, până la această dată ei fiind exceptați.

ADVERTISING

De asemenea, pentru sectorul construcțiilor, sectorul agricol şi industria alimentară, aplicarea facilității privind scutirea de la plata impozitului pe venit și exceptarea parțială/integrală de la contribuții sociale pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor pentru activitatea desfăşurată în România este limitată, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, la persoanele încadrate în baza unui contractul individual de muncă. Reglementarea anterioară nu prevedea o astfel de limitare.

ADVERTISING

O altă limitare, care va intra însă în vigoare începând cu veniturile aferente lunii august 2022, este legată de reducerea nivelului veniturilor brute lunare din salarii şi asimilate salariilor pentru care se aplică facilitățile fiscale, în sensul reducerii plafonului lunar scutit de impozitul pe venit și contribuții sociale  de la 30.000 lei la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut lunar ce va depăși 10.000 lei va reprezenta venit impozabil, pentru care angajatorii vor avea obligația reținerii impozitului pe venit aferent. Această diminuare a plafonului la 10.000 lei va avea impact și în zona contribuțiilor sociale obligatorii.

ADVERTISING

În ceea ce privește facilitățile fiscale aplicabile în domeniul construcțiilor, se introduce condiția conform căreia pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții în cifra de afaceri totală, indicatorul ,,cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii” cuprinde numai veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, în timp ce indicatorul ,,cifra de afaceri totală” cuprinde atât veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, cât şi în afara României.

În ceea ce privește veniturile din activități independente, începând cu veniturile aferente anului 2023 se reduce de la 100.000 euro la echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro plafonul până la care contribuabilii care obțin astfel de venituri pot determina venitul net pe bază de norme de venit. Cei care obțin un venit brut anual peste acest plafon vor determina venitul net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor.

Începând cu veniturile anului 2023 se modifică și plafoanele aplicabile pentru determinarea contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice care obțin alte venituri decât cele de natură salarială (ex: venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, investiții).

Analiză PwC scrisă de:

Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager PwC România

Irina Nuțescu, Senior Manager PwC România

Citește întreaga analiză pe blogul PwC România


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇