Cancelarul Scholz pleacă în ţările arabe în căutare de surse de energie. În Germania, o centrală nucleară are scurgeri

Cancelarul Scholz pleacă în ţările arabe în căutare de surse de energie. În Germania, o centrală nucleară  are scurgeri

Două veşti vin azi din Germania pe fondul crizei energetice. Cancelarul Scholz pleacă în ţările arabe, iar o centrală nucleară are scurgeri, ceea ce ar putea complica planul energetic de iarnă al guvernului de la Berlin.

Cancelarul Olaf Scholz pleacă la sfârşitul acestei săptămâni în vizite oficiale în trei ţări din Golf, inclusiv în Arabia Saudită, pentru a discuta printre alte probleme despre criza energetică, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

Cancelarul, ce va fi însoţit de o delegaţie de înalţi reprezentanţi din mai multe sectoare economice, se va deplasa succesiv în Arabia Saudită sâmbătă, apoi duminică în Emiratele Arabe Unite şi în Qatar, înainte de a reveni duminică seara la Berlin, a detaliat Steffen Hebestreit, în timpul unei conferinţe de presă.

Purtătorul de cuvânt nu a spus şi care vor fi marile teme ale discuţiilor, însă criza energetică provocată de războiul rus în Ucraina ar urma să se numere printre ele: "M-ar mira dacă în special acest subiect nu va fi discutat".

În Arabia Saudită, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume după SUA, Scholz ar urma să aibă o întrevedere cu regele Salman "dacă sănătatea sa îi va permite", precum şi cu prinţul moştenitor şi liderul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, supranumit "MBS", care a fost desemnat de SUA drept cel care a comandat asasinarea, în 2018, a jurnalistului saudit critic la adresa puterii, Jamal Khashoggi.

De atunci, "MBS" este în curs de reabilitare pe scena internaţională. El l-a primit pe preşedintele american Joe Biden la mijlocul lui iulie şi a întreprins o vizită în Franţa la sfârşitul aceleiaşi luni, pentru o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Uciderea lui Khashoggi va juca în mod sigur un rol în discuţiile" cu Scholz, a dat asigurări purtătorul său de cuvânt.

Duminică, Olaf Scholz va avea o întrevedere cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed bin Zayed, iar după-amiază - cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.

În martie, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, s-a deplasat deja în Qatar şi în Emirate, în încercarea de a găsi alternative la gazul rusesc, de care Germania depindea în proporţie de 55% înainte de războiul din Ucraina.

După suspendarea livrărilor ruse, situaţia privind aprovizionarea cu acest combustibil fosil "va fi extrem de tensionată în lunile ce vor urma", a avertizat luni Banca Centrală a Germaniei, Bundesbank, care a atenţionat şi împotriva unei probabile recesiuni a primei economii europene.

ADVERTISING

Scurgeri la o centrală nucleară

Într-o dezvoltare paralelă, operatorul centralei nucleare germane Isar 2 a informat Ministerul Mediului despre o scurgere la acest obiectiv, care nu a compromis securitatea, dar ar putea complica planul energetic de iarnă al guvernului de la Berlin.

Isar 2, situată în landul sudic Bavaria, fusese programată să-şi înceteze activitatea la sfârşitul anului în cadrul planului Germaniei de eliminare treptată a energiei nucleare.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina şi importurile de energie din Rusia au determinat o schimbare de politică, Guvernul intenţionând să menţină două dintre cele trei centrale nucleare anul viitor.

ADVERTISING

Este necesară o perioadă de reparaţie de o săptămână, timp în care operaţiunile ar înceta, dacă centrala va funcţiona după 31 decembrie, anunţat luni ministerul, citat de Reuters.

Ministerul Mediului a indicat că împreună cu Ministerul Economiei "examinează noua situaţie şi implicaţiile acesteia pentru proiectarea şi implementarea rezervei în aşteptare".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇