Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, la fel şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,5% pe an şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an, precum şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Sunt, însă, și vești proaste în raportul publicat de BNR marţi. Inflația va crește considerabil în următoarele luni, odată cu expirarea schemei de plafonare la energie și după majorarea TVA și a accizelor, din pachetul fiscal recent asumat de Guvern.
Conform BNR, rata anuală a inflației s-a menținut în aprilie 2025 la 4,85% (4,86% în martie) și a crescut deja în mai la 5,45%.
Totuşi, Banca Națională estimează că pachetul de măsuri fiscale și bugetare ce urmează să fie aplicat din luna august va avea, pe termen mai lung, un efect de reducere a inflației. Acest lucru s-ar întâmpla prin scăderea cererii din economie (cererea agregată), ceea ce poate tempera creșterea prețurilor.
Totodată, aceste măsuri sunt așteptate să contribuie la o corectare mai rapidă și semnificativă a deficitului de cont curent – adică diferența dintre ce importăm și ce exportăm, plus fluxurile financiare.
O astfel de evoluție ar avea efecte pozitive asupra economiei, cum ar fi:
- Reducerea costurilor de finanțare (dobânzi mai mici),
- Stabilizarea cursului de schimb al leului,
- Îmbunătățirea perspectivelor economice generale.
Incertitudini şi riscuri
Banca Națională a României atrage atenția că există însă şi incertitudini legate de măsurile fiscale pe care autoritățile române vor trebui probabil să le ia în viitor, pentru a respecta angajamentele asumate față de Comisia Europeană în privința reducerii deficitului bugetar.
Aceste măsuri vor fi necesare pentru a continua procesul de consolidare bugetară, în cadrul planului convenit cu UE și al procedurii de deficit excesiv.
Pe lângă riscurile interne, amenințări semnificative vin și din mediul internațional, subliniază BNR. Printre ele se numără:
- Războiul din Ucraina,
- Tensiunile din Orientul Mijlociu,
- Politicile comerciale incerte ale SUA și reacțiile altor state la acestea.
Toate aceste elemente pot afecta evoluția economiei globale și a comerțului internațional, influențând astfel activitatea economică din România și inflația pe termen mediu.
- Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul fiscal. Bolojan: Tot ce am spus că se va pune în practică, se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi premier
- Legea austerității: CASS pentru pensii peste 3.000 de lei până în 2028. Cine va mai plăti contribuția de sănătate, deși anterior era scutit
- Taxe și impozite mai mari pentru jocurile de noroc. Ce se schimbă, cine plătește în plus și cine sunt „greii” industriei