Vladimir Putin folosește din nou cerealele ca armă, abandonând acordul asupra exporturilor ucrainene și atacând silozurile din această țară. Ca de obicei, încearcă să lovească Ucraina pentru a obține concesii din partea partenerilor și a le testa capacitatea de reacție. Occidentul trebuie să se asigure că el va eșua.
Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, asigurată de Națiunile Unite și Turcia în urmă cu un an, a fost o mare și rară reușită diplomatică în condiții de război. Ucraina era de multă vreme grânarul Europei, dar invazia Rusiei a blocat exporturile de cereale din regiune, cu efecte în întreaga lume. Acordul i-a permis Ucrainei să exporte peste 33 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare prin Marea Neagră, 65% din produsele din grâu au ajuns pe piețele din lumea aflată în curs de dezvoltare, notează Bloomberg.
Fără îndoială, toată lumea a avut de câștigat de pe urma acestui acord, altfel Putin nu l-ar fi acceptat în veci: acordul nu a dat un suflu nou doar economiei ucrainene, afectată de război, dar i-a prins bine și Rusiei, facilitându-i exporturile alimentare și de îngrășăminte. În plus, Putin putea pretinde că a sărit în ajutorul emisferei sudice la țanc, când prețurile la alimente începuseră să urce. Deși Rusia controlează doar 10% din țărmul Mării Negre, acordul evidențiază influența Kreminului asupra navigației internaționale.
Putin crede acum că poate obține beneficii mai mari prin ieșirea din acord, privând Ucraina de încasări prețioase. Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete asupra capacităților de stocare și a infrastructurii din Odesa și de-a lungul Dunării. În schimbul opririi asediului, Moscova solicită reconectarea băncii sale agricole la sistemul internațional de plăți SWIFT și face presiuni pentru reluarea exporturilor sale de amoniac, un ingredient-cheie al îngrășămintelor, printr-o conductă avariată care duce din regiunea rusă Volga spre porturile ucrainene.
Ce poate face Occidentul în această situație? Avertismentul Rusiei, că va considera orice navă din Marea Neagră drept "potențiale transporturi militare", este menită să descurajeze orice tentativă de încălcare a blocadei. Există un precedent din anii '80, când Statele Unite și alte țări au asigurat escorte navale pentru vasele civile când Iranul a blocat petrolierele kuweitine, dar orice operațiune de acest tip ar necesita cooperarea activă a Turciei, ceea ce Ankara a respins ferm.
Există câteva posibilități pe care Bloomberg le trece în revistă:
- Țările NATO au dreptate când încearcă să evite o confruntare militară, dar ar trebui să folosească instrumente prin care să contracareze blocada lui Putin și să ajute Ucraina să folosească rute alternative.
- Întărirea capacității Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ar menține funcționale capacitățile de stocare ale țării.
- UE poate să eficientizeze "coridoarele de solidaritate" care acum transportă 60% din produsele ucrainene prin eliminarea întârzierilor la controalele de frontieră și dezvoltarea infrastructurii din terminale.
- Totodată, UE ar trebui să reziste presiunii de a permite cerealelor ucrainene doar tranzitul, nu și stocarea pe teritoriul său, pentru ca nu cumva grânele să fie vândute în unele țări estice, se arată în analiza citată.
- Guvernele europene ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta sectorul agricol al Ucrainei - cu sprijin pentru deminarea terenurilor și a drumurilor, prin furnizarea de vehicule și extinderea capacităților de stocare și a silozurilor mobile.
- Este nevoie și de o diplomație mai hotărâtă. Deși condițiile de furnizare sunt mai bune decât în urmă cu un an, orice penurie alimentară declanșată de atacurile Rusiei asupra capacității de export a Ucrainei va apăsa cel mai mult pe cele mai sărace țări ale lumii.
- SUA și Europa ar trebui să creeze o coaliție de națiuni care să condamne acțiunile Rusiei și să-l preseze pe Putin să reia acordul cerealelor. Liderii occidentali ar trebui să încheie o înțelegere cu Turcia și China în special. Ambele sunt vitale din punct de vedere logistic și sunt parteneri strategici pentru Rusia și n-au nimic de câștigat dacă Marea Neagră este minată și blocată.
Cererile lui Putin de slăbire a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei ar trebui respinse cât timp continuă să atace Ucraina. Sechestrând alimentele vitale, Moscova va provoca suferință nu doar în Ucraina, ci și celor mai vulnerabili oameni din lume. Răsplătirea unui asemenea comportament ar fi o gravă greșeală, conchide analiza citată.
T.D.