Avertisment sumbru de la cel mai înalt nivel: economia mondială, lovită în plin

Avertisment sumbru de la cel mai înalt nivel: economia mondială, lovită în plin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Organizația Mondială a Comerțului susține că schimburile comerciale dintre SUA și China ar urma să se prăbușească cu 81%, iar tarifele impuse de Donald Trump vor frâna comerțul global în acest an, afectând negativ creșterea economică mondială.

În cea mai recentă analiză a sistemului global de comerț, instituția cu sediul la Geneva afirmă că anterior anticipa pentru acest an o creștere sănătoasă, de 2,7%, a comerțului cu bunuri. Ca urmare a politicii comerciale a Washingtonului, acum prevede un declin de 0,2%, scrie The Guardian.

Prezentând aceste previziuni, directoarea generală a OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, și-a exprimat îngrijorarea în special față de „decuplarea” dintre SUA și China, numind-o „un fenomen care mă îngrijorează profund”.

Ea a declarat că schimburile comerciale dintre cei doi rivali geopolitici sunt așteptate să scadă chiar cu 81% sau chiar şi cu până la 91% - în absența unor excepții pentru produsele tehnologice precum smartphone-urile – afirmând că acest lucru este „echivalent cu o decuplare a celor două economii” și că va avea „consecințe de anvergură”.

OMC consultă statele membre cu privire la posibilitatea convocării unei reuniuni de urgență pentru a discuta situația.

„Perspectivele pentru comerțul global s-au deteriorat semnificativ din cauza creșterii tarifelor și a incertitudinii legate de politicile comerciale.”, afirmă organizația în raportul său.

Ce se întâmplă după cele 90 de zile de pauză a tarifelor

SUA au impus tarife de 10% asupra tuturor importurilor, cu rate mult mai ridicate – de până la 145% – pentru China și pentru sectoare specifice, cum ar fi cel auto și cel al oțelului. OMC preconizează că cel mai mare impact al acestei politici va fi o scădere accentuată a comerțului cu SUA – în timp ce alte regiuni sunt în continuare așteptate să înregistreze creșteri.

Tarifele „reciproce” mult mai mari ale lui Trump au fost suspendate săptămâna trecută pentru 90 de zile, după o reacție violentă a piețelor financiare. OMC avertizează că, dacă acestea vor fi reimpuse după această pauză, impactul va fi mult mai mare, provocând o scădere de 0,8% a comerțului global cu bunuri.

Dacă acest lucru va fi urmat de o creștere a „incertitudinii politicii comerciale” la nivel global, pe măsură ce alte țări își ajustează politicile drept reacție, OMC sugerează că efectele ar putea însemna chiar o scădere de 1,5% a comerțului. În acest scenariu pesimist, OMC prevede o creștere a PIB-ului global și mai slabă, de doar 1,7%.

Incertitudinea frânează creșterea economică

După anunțul din 2 aprilie privind „Ziua eliberării” tarifare a lui Trump, urmat de o serie de declarații uneori contradictorii de la Washington, OMC avertizează că incertitudinea în sine reprezintă un factor major de risc pentru încetinirea economică.

„Incertitudinea generează prudență în procesul decizional”, afirmă OMC, indicând dovezi conform cărora „incertitudinea privind politica comercială poate, printre altele, afecta încrederea în afaceri, reducând investițiile și, astfel, frânând creșterea economică.”

Organizația adaugă: „În cele din urmă, gradul în care firmele pot gestiona incertitudinea va fi un factor-cheie pentru a determina dacă impulsul macroeconomic pozitiv observat în 2024 se va traduce în creștere susținută a comerțului global în anii următori.”

Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au avertizat, de asemenea, asupra potențialului șoc pentru comerț provocat de un război tarifar.

Ajay Banga, președintele Băncii Mondiale, a declarat că incertitudinea tot mai mare va duce la o creștere globală mai lentă decât cea anticipată.

Vorbind înaintea reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale de săptămâna viitoare, el a îndemnat țările în curs de dezvoltare să negocieze cu vecinii și cu SUA pentru a reduce tarifele, adăugând că „cu cât facem asta mai repede, cu atât mai bine.”

China se reorientează

OMC preconizează o anumită „redirecționare” a comerțului, întrucât Beijingul caută noi piețe pentru exporturile sale în afara SUA. Exporturile chineze către regiunile din afara Americii de Nord sunt așteptate să crească cu 4% până la 9%, în 2025.

Comerțul cu servicii nu este afectat direct de tarifele lui Trump, dar OMC se așteaptă să fie afectat indirect. „Scăderile cauzate de tarife în comerțul cu bunuri slăbesc cererea pentru servicii conexe, cum ar fi transportul și logistica, în timp ce incertitudinea generală diminuează cheltuielile discreționare pentru turism și încetinește investițiile în servicii conexe,” avertizează organizația.

Tarifele lui Trump au fost aplicate fără a respecta regula „națiunii celei mai favorizate” care constituie temelia sistemului supravegheat de OMC – regulă ce presupune ca avantajele comerciale oferite unui stat membru să fie extinse tuturor.

China a cerut OMC să investigheze impactul tarifelor impuse de Trump. „Tarifele reciproce nu sunt – și nu vor fi niciodată – o soluție pentru dezechilibrele comerciale. Din contră, se vor întoarce împotriva SUA înseși.”, a anunțat Beijingul, într-o intervenție oficială către OMC, săptămâna trecută.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇