Într-o lume tot mai interconectată, unde și ratele de vaccinare sunt tot mai mici, bolile infecţioase reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare, aşa cum au demonstrat pandemia de coronavirus şi focarele de gripă aviară (H1N1, H5N1), SARS, Ebola şi Zika. Încercând să preîntâmpine alte pandemii sau simple infectări, oamenii de știință au conceput guma de mestecat, care nimicește peste 95% din virusurile gripale şi herpes simplex (HSV) în cavitatea bucală.
Guma de mestecat ar putea fi o armă secretă în epidemiile sezoniere de gripă, dar și în cazul virusului herpes simplex tip 1 (HSV-1), care se transmite în principal prin contact oral şi infectează mai mult de două treimi din populaţia lumii. Utilitatea unui astfel de medicament – pentru că în final asta reprezintă – nu s-ar opri însă doar aici.
Guma de mestecat antivirală, dezvoltată de cercetători de la facultatea de stomatologie a Universităţii din Pennsylvania (Penn Dental Medicine), împreună cu colaboratori din Finlanda, a fost testată cu succes împotriva a două virusuri herpes simplex (HSV-1 şi HSV-2) şi a două tulpini de gripă A (H1N1 şi H3N2). Ingredientul secret al acesteia a constat în boabele de lablab.
Lablab purpureus este o plantă leguminoasă tropicală, cunoscută şi sub denumirea de fasole egipteană, care conţine în mod natural o proteină antivirală, denumită FRIL, se arată într-un raport publicat de jurnalul Molecular Therapy.
Guma de mestecat a fost astfel concepută pentru a asigura o eliberare eficientă şi susţinută a proteinei FRIL în zonele-cheie ale infecţiei virale.
Cercetătorii au demonstrat că 40 de miligrame de proteină FRIL, într-o tabletă de gumă de 2 grame, au fost suficiente pentru a reduce încărcătura virală cu peste 95%.
Echipa îşi propune acum să utilizeze pudra de boabe de lablab pentru a combate gripa aviară, care afectează în prezent în mod semnificativ America de Nord. În ultimele trei luni, 54 de milioane de păsări au fost afectate de virusul H5N1, iar în SUA şi Canada au fost raportate şi câteva infecţii umane.
Anterior, alte echipe de cercetare au arătat că pudra obţinută din aceste boabe este eficientă în neutralizarea virusurilor H5N1 şi H7N9 - două tulpini de gripă A, cunoscute pentru capacitatea lor de a infecta atât păsările, cât şi oamenii. Echipa de la Penn are în vedere acum testarea acestui compus în hrana păsărilor, pentru a ajuta la controlul gripei aviare.