Autostrăzi scoase din PNRR: Care segmente din A7 și A8 pierd banii. Reacția Ministerul Transporturilor

Autostrăzi scoase din PNRR: Care segmente din A7 și A8 pierd banii. Reacția Ministerul Transporturilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O parte dintre segmentele Autostrăzii Moldovei A7 și ale Autostrăzii Unirii A8 au fost eliminate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat marți ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru.

Motivul: nereguli în procedurile de achiziții publice, în special legate de respectarea regulamentelor europene. Ministrul nu a precizat exact care tronsoane sunt afectate.

Probleme administrative, nu tehnice

„E vorba de proiectele care au avut probleme de achiziții, v-am dat exemplul și data trecută, sunt segmente de autostradă care au fost scoase din progres fizic, corectez, este din cauza problemelor de achiziție publică. E vorba de reducerea ambițiilor de la un număr mai mare de kilometri, pentru că nu au fost demarate proiectele la timp. După cum vă spuneam, indicații cu privire la ce stadii sunt, pentru că discuțiile sunt din luna august 2024.

Nu este pentru nimeni o surpriză că sunt aceste întârzieri. Evident că este datoria mea ca, în momentul în care negocierile intră în zona de finalizare, să publicăm această listă. Dacă nu e progres deloc, nu se poate termina ceva până în august 2026”, a explicat Pîslaru, citat de Economedia.

Potrivit acestuia, statul român caută acum surse alternative de finanțare pentru aceste proiecte considerate prioritare.

”Ce facem acum? Căutăm surse alternative de finanțare pentru proiecte gen segmentele prioritare din A7 și A8 care nu mai sunt prinse din PNRR. Vestea bună este că au rămas segmente pe care le finanțăm acum integral, cu tot cu componenta națională, pentru că putem împinge finalizarea lor”, a subliniat Pîslaru.

Concret, eratele licitațiilor nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), așa cum prevede legislația europeană. Această omisiune a generat suspiciuni din partea Comisiei Europene, care a considerat că proiectele nu respectă toate cerințele pentru a fi finanțate prin PNRR.

Situație moștenită și ignorată din 2024

Ministrul a precizat că problemele sunt discutate încă din august 2024, însă nu au fost tratate corespunzător de guvernele anterioare. „În momentul în care am preluat mandatul, nici măcar la nivel tehnic nu mai exista punere în discuție a acestor situații. Ele au fost mai mult sau mai puțin recunoscute public”, a spus Pîslaru.

De asemenea, au existat și contestații legate de aceste proceduri, dar autoritățile române nu au adus suficiente argumente pentru a convinge Comisia Europeană să accepte finanțarea.

Ministerul Transporturilor: România nu pierde niciun euro

România nu pierde niciun euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) destinat sectorului transporturilor după ce, în urma discuțiilor tehnice purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, s-a stabilit că proiectele care rămân în PNRR vor fi finanțate integral din fonduri europene, fără a mai necesita cofinanțare din bugetul de stat, a anunțat marți Ministerul Transporturilor.

Pe infrastructura rutieră, proiectele care rămân finanțate 100% din PNRR sunt:

  • Autostrada Moldovei (A7), tronsoanele Focșani - Pașcani,
  • Autostrada Lugoj - Deva (A1), secțiunile D și E (tunelurile de la Margina - Holdea).

Pe infrastructură feroviară rămân finanțate din PNRR toate cele 4 loturi ale tronsonului CF Cluj - Episcopia Bihor și un lot din tronsonul CF Arad - Timișoara - Caransebeș (Lugoj - Timișoara).

În privința proiectelor care au fost excluse parțial sau total din PNRR, Ministerul Transporturilor subliniază că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită, astfel că România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiți până în prezent în proiectele deja finalizate sau aflate în stadiu avansat de execuție.

Printre proiectele care au fost scose din PNRR se numără:

  • Autostrada Buzău - Focșani (A7) - finalizată și deschisă circulației;
  • Lotul 1 al Autostrăzii Ploiești - Buzău (A7) - finalizat și dat în circulație;
  • Secțiunile Leghin - Moșca și Târgu Mureș - Miercurea Nirajului (A8);
  • Secțiunea Nădășelu - Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania);
  • Loturile 1, 3 și 4 din tronsonul CF Arad - Timișoara - Caransebeș.

Toate aceste proiecte vor fi continuate și duse la bun sfârșit prin Programul Transport 2021-2027 sau din alte surse europene, convenite împreună cu Comisia Europeană, precizează MTI.

Probleme similare și la metroul din Cluj

Problemele cu A7 și A8 nu sunt un caz izolat. Ministrul Dragos Pîslaru a amintit că metroul din Cluj-Napoca a pierdut o finanțare de 300 de milioane de euro din PNRR din exact aceleași motive.

Potrivit informațiilor publicate de Economedia, proiectul clujean a fost afectat de întârzieri în lansarea licitației și de lipsa publicării anunțului în JOUE.

Dragoș Pîslaru a subliniat că MIPE va căuta alte surse de finanțare pentru segmentele scoase din PNRR, fie din fonduri europene clasice, fie de la bugetul de stat. În lipsa unei corectări rapide, aceste proiecte riscă amânări semnificative.

Autostrada Moldovei A7, în lungime totală de 319 kilometri, fusese integral inclusă în PNRR. De asemenea, două loturi ale Autostrăzii A8 urmau să fie realizate din aceleași fonduri europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇