Amnistia fiscală: Se renunță la creditul fiscal și la creșterea penalităților. Condițiile pentru firme și persoane fizice

Amnistia fiscală: Se renunță la creditul fiscal și la creșterea penalităților. Condițiile pentru firme și persoane fizice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Finanțelor a făcut modificări la amnistia fiscală pe care o pregătește, față de primele variante apărute. Se modifică atât condițiile de ștergere a datoriilor, cât și alte prevederi: dispare creditul fiscal, dar și intenția de a crește dobânda și penalitățile aplicate de ANAF.

Potrivit celei mai recente variante a proiectului de OUG, prezentată de Profit.ro, condițiile în care se va acorda amnistia fiscală sunt următoarele:

Persoanele fizice, inclusiv PFA, profesii liberale care au datorii, pot beneficia de:

ADVERTISING
  • ștergerea a 50% din datoria principală și a 100% din accesorii (dobânzi și penalități), dacă datoria lor este de până la 5.000 de lei
  • ștergerea a 25% din datoria principală și a 100% din accesorii, dacă datoria lor este peste 5.000 de lei

Sunt luate în calcul datoriile înregistrate la 31 august, iar pentru a beneficia de amnistie, datoriile trebuie achitate până la 25 noiembrie (50% în cazul celor mai mici de 5.000 de lei și 75% în cazul celor peste 5.000 lei)

Sunt vizate 848.705 de persoane fizice cu debite și accesorii restante, valoarea totală a debitelor restante fiind de 39,2 miliarde lei.

ADVERTISING

Firmele cu datorii pot beneficia de:

  • anularea accesoriilor în procent de 100% din valoarea acestora, aferente datoriilor cumulate față de buget până la data de 31 august 2024, condiționat de plata datoriilor de către debitori până la data de 25 noiembrie 2024.
  • anularea accesoriilor este condiționată și de plata la zi a datoriilor începând cu data de 1 septembrie 2024 până la data de 25 noiembrie 2024

Ministerul Finanțelor vizează să încaseze 7,5 miliarde de lei de la persoanele juridice.

Aceeași facilitate fiscală se acordă și pentru autoritățile publice locale.

ADVERTISING

Alte prevederi și modificări importante:

  • Firmele care sunt bun-platnici și nu au datorii vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi) la termenul scadent de plată
  • Bonificația nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu alte impozite și taxe datorate
  • Amnistia fiscală se va aplica datoriilor firmelor, populației, PFA, profesii liberale, către bugetul de stat (ANAF), bugete locale (primării), dar și către alte instituții ale statului.
  • În timp ce ștergerile de dobânzi și penalități (accesorii) sunt disponibile la toate aceste tipuri de datorii, facilitatea de ștergere din principalul datoriei (ce poate fi accesată de către populație, PFA și profesii liberale) este disponibilă doar pentru datorii către bugetul de stat (ANAF).
  • Bonificația de 3% pentru firme se acordă doar în relația cu bugetul de stat.

Față de versiunile anterioare ale proiectului de OUG:

  • Nu mai apar prevederile privind acordarea de credit fiscal
  • Nu mai apar majorările de dobândă și penalități aplicate de ANAF

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de Guvern că astăzi va fi pus în dezbatere publică proiectul privind amnistia fiscală.

„Anulăm dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat, dacă plătesc aceste restanțe până pe 25 noiembrie. Luăm însă și o măsură în premieră după Revoluție: răsplătim și contribuabilii corecți, cu taxele la zi! Astfel, de luna următoare, ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat. Consider că este forma cea mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești din această țară”, a spus Marcel Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇