Alpha Bank România fuzionează cu UniCredit România şi vor forma a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă combinată de 12% din punct de vedere total active.
Pentru prima oară în ţara noastră, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieţei.
Alpha Services and Holdings SA, deţinător al Alpha Bank SA, şi UniCredit au agreat principalele condiţii financiare pentru fuziunea subsidiarele lor din România, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internaţional, au anunţat, luni, cele două bănci.
Fuziunea va aduce la un loc două entităţi complementare, atât UniCredit Bank Romania, cât şi Alpha Bank România având o poziţie solidă în segmentele de corporate şi de retail.
Parteneriatul ca abordare de consolidare a pieţei are ca scop nu numai să susţină economia românească mai bine, ci şi să pună pe primul plan nevoile clienţilor şi ale comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea.
"Aceasta este prima achiziţie pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potenţialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România şi în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienţilor noştri, actuali şi viitori, ci şi angajaţilor ambelor instituţii.
Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni şi ştiu că vor lucra mai mult în sinergie decât ar fi fost posibil separat.
(...) A atrage un partener de acest calibru şi a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit şi sunt încrezător că acesta este începutul unei poveşti de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est", a declarat Andrea Orcel, CEO UniCredit Group.
Perfectarea tranzacţiei este aşteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obţinerii aprobărilor corporative pentru fuziune şi a tuturor aprobărilor şi acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurenţa.
La finalizare, este de aşteptat Alpha Bank să deţină 9,9% din capitalul social al entităţii combinate şi să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane de euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.