După doi ani de stagnare din cauza Covid-19, turismul european se bucură în sfârșit de o revenire după ce aproape fiecare țară de pe continent și-a deschis granițele pentru turiștii internaționali.
Cu toate acestea, unele dintre cele mai vizitate orașe din Europa se confruntă cu o altă problemă: creșterea numărului de închirieri pe termen scurt, scrie Schengen Visa.
Astfel, autoritățile din 23 de orașe europene cer Uniunii Europene să limiteze prin lege închirierile pe termen scurt pentru turiști. Scrisoarea este semnată de primarii, viceprimarii și alți oficiali municipali din Barcelona, Bologna, Bruxelles, Arezzo, Paris, Viena, Amsterdam, Bruxelles, Lyon, Porto, Florența și din alte 12 orașe.
În Amsterdam, de exemplu, listele de închirieri pe termen scurt au crescut de la 4.500 în 2013 la 22.000 în 2017. Iar în Lisabona, în cartierul Alfama, peste 55% dintre apartamente sunt acum listate pe platformele Booking și Airbnb pentru închiriere pe termen scurt.
De ani de zile, mai multe orașe din întreaga Europă s-au confruntat cu această problemă a închirierilor pe termen scurt. Cetățenii se plâng că, din această cauză, închirierea unui loc pe perioade mai lungi este mai dificilă.
Anul trecut, în Barcelona, după câțiva ani de plângeri din partea rezidenților cu privire la zgomotul constant, prețurile mari de închiriere și lipsa apartamentelor, municipalitatea a anunțat interzicerea Airbnb și a chiriilor pe o perioadă mai mică de 31 de zile.
În toamna anului trecut, Comisia Europenă a anunțat o inițiativă legislativă pentru reglementarea chiriilor pe termen scurt, iar după ce a lansat-o în consultare publică, a amânat-o de mai multe ori.