Vânzările BYD au crescut cu 58% în 2025, în timp ce Tesla se prăbușește

Vânzările BYD au crescut cu 58% în 2025, în timp ce Tesla se prăbușește
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vânzările grupului chinez BYD au înregistrat o creștere impresionantă de 58% în primele trei luni ale anului 2025, într-un contrast evident cu scăderea continuă a cererii pentru Tesla în Europa.

Grupul BYD, cu sediul în Shenzhen, a anunțat marți că a livrat 986.098 de maşini în primul trimestru, dintre care 416.388 au fost vehicule electrice (EV), în creștere cu 39%, scrie MSN.

Această performanță puternică vine pe fondul unei cereri în creștere pentru vehicule hibride pe piața internă, iar vânzările anuale ale BYD au depășit în 2024, pentru prima dată, pragul de 100 de miliarde de dolari.

Tesla scade dramatic

În paralel, analiștii au avertizat că livrările Tesla pentru primul trimestru, care vor fi publicate săptămâna aceasta, ar putea arăta o scădere de peste 10%, pe măsură ce vânzările din Franța și alte piețe europene continuă să cadă în martie.

Un punct pozitiv a fost Norvegia, unde noul Model Y, lansat în prima săptămână din martie, și-a recăpătat statutul de cel mai vândut autoturism al țării, după două luni de scăderi abrupte. Vânzările din Norvegia au scăzut cu doar 1%, ajungând la 2.211 vehicule, recuperându-se după o scădere de 48% în februarie.

Tesla a început livrările unei versiuni noi de Y — cel mai popular model al său — la sfârșitul lunii februarie în China și la începutul lunii martie în Europa.

Cu toate acestea, înmatriculările în Franța au scăzut cu 37% în martie față de anul precedent, în timp ce în Suedia vânzările au scăzut cu 64%, potrivit datelor oficiale publicate marți.

Musk prăbuşeşte Tesla

Vânzările Tesla au scăzut semnificativ în Europa de la începutul anului. Analiștii nu se pun de acord în privința cauzelor acestei scăderi. Unii spun că a fost determinată de reacția împotriva intervențiilor politice ale CEO-ului Elon Musk, în timp ce alții consideră că ar putea fi o consecință a unui portofoliu de produse învechit.

„Dincolo de cifre, avem senzația că există un anumit nivel de daune aduse imaginii mărcii în Europa de Vest și în anumite regiuni din SUA și Canada, cauzate de activitățile politice ale lui Elon Musk, ceea ce afectează cererea”, a scris analistul Deutsche Bank, Edison Yu, într-o notă adresată investitorilor.

Vehiculele și dealerii Tesla au devenit ținte ale protestelor în Statele Unite și Europa, după incursiunile fără precedent ale lui Musk în politica europeană și influența sa considerabilă la Casa Albă.

Tesla este considerată una dintre cele mai bine poziționate companii din industria auto pentru a rezista războiului tarifar al lui Donald Trump, având o puternică capacitate de producție în Statele Unite. Cu toate acestea, compania este încă expusă riscurilor, deoarece nu produce toate componentele vehiculelor sale în SUA.

Recent, Tesla a avertizat că tarifele impuse de Trump ar putea face compania să devină ținta unor tarife de represalii și ar putea crește costul producției de vehicule în America.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇