Rabla local se amână pentru noiembrie: Condiţiile pentru maşină şi proprietar pentru a se înscrie în program

Rabla local se amână pentru noiembrie: Condiţiile pentru maşină şi proprietar pentru a se înscrie în program

Prima ediţie a programului „Rabla local”, prin care cetăţenii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei, va începe abia în noiembrie.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă că, începând de vineri, 11 noiembrie, solicitanţii îşi vor putea crea conturi de utilizator pentru înscrierea în Programul privind casarea autovehiculelor uzate. Atenţie, însă, este vorba despre solicitanţi care sunt unităţi administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti.

Perioada exactă de desfăşurare a programului este 11 noiembrie 2022, ora: 10:00 – 30 decembrie 2022, ora: 14:00.

ADVERTISING

În această perioadă sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare, solicitanţii vor putea depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Crearea conturilor de utilizator în aplicaţia informatică de către solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu se va putea realiza începând cu data de 7 noiembrie 2022.

Conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Iluminat public, Programului Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, Programului Eficienţă energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic şi a Programului Rabla Plus rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce este Rabla local

Programul se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să şi achiziţioneze una nouă.

"Programul acesta vine în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Acest program îl lansăm pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei.

Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetăţenii care doresc să-şi caseze maşinile, iar 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, şi 20% de către autoritatea publică locală", a declarat recent directorul de comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Drăgan.

ADVERTISING

"Programul se va desfăşura prin autorităţile publice locale, aşa că cetăţenii doritori trebuie să meargă la primărie şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program. Sperăm să casăm prin acest program, anul acesta, undeva în jur de peste 20.000 de autovehicule vechi", a explicat acesta.

După lansarea programului, AFM recomandă persoanelor interesate să se înscrie în Rabla Local:

  • să verifice dacă primăria unde locuiesc participă
  • să caseze și să radieze autovehiculul uzat abia după ce se asigură că primăria participă în program

"Persoanele fizice interesate trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere", a precizat Laurențiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM.

Iată ce maşini se încadrează pentru programul Rabla Local 2022:

E considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
  • la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  • conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Iată şi condiţiile care trebuie îndeplinite de proprietarul maşinii:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇