Vârsta minimă de obținere a permiselor auto pentru categoriile C și CE scade de la 21 la 18 ani. Pentru categoriile D și DE, vârsta minimă scade la de la 24 la 21 de ani.
Parlamentul a adoptat, marți, un proiect de lege în acest sens, care merge la promulgare.
”Veşti bune din Parlament pentru transportatori! (...) Am scăzut vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE si D, DE. Legea a fost aprobată astăzi de către Parlament”, anunţă Alina Gorghiu, şefa Senatului.
Ea precizează că ”Guvernul condus de PNL, ca iniţiator, şi-a propus să vină în ajutor cu o soluţie reală la actuala lipsă de pe piaţa de muncă a şoferilor profesionişti, răspunzând în acelaşi timp nevoilor urgente ale companiilor de transport rutier din România în conformitate şi cu cerinţele Uniunii Europene”.
Noile modificări oferă cadrul legal necesar reducerii vârstei minime de obţinere a unui permis auto titularilor unui permis de conducere categoria B, cu condiţia obţinerii unui „certificat de competenţă profesională” (CCP).
Ce sunt categoriile C, CE, D şi DE
- Categoria C - autovehiculele (altele decât cele din categoria D) a căror masă totală maximă autorizată depășește 3.500 de kg. Categoria CE este reprezentată de ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria C și o remorcă peste 750 kg.
- Categoria D - autovehiculele destinate transportului de persoane cu mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara șoferului. Iar cele cu o remorcă peste 750 de kg se încadrează în categoria DE.
Alina Gorghiu susţine că România are un deficit de 71.000 de şoferi profesionişti.
”Industria Transporturilor Rutiere din România traversează de mulţi ani o criză a conducătorilor auto profesionişti. Aceasta s-a acutizat şi pe fondul instabilităţii provocate de pandemia Covid, războiul din Ucraina, dar şi de începerea aplicării Pachetului de Mobilitate 1.
România se află printre ţările cele mai afectate, deficitul estimat de şoferi profesionişti fiind de aproximativ 71.000 de posturi”.
În prezent, 17 ţări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE. Printre aceste ţări se numără Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Lituania Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie.