Luvly O, un autoturism cu un design care evocă minimalismul scandinav, este prima mașină concepută pentru a fi livrată dezasamblată, ca mobila de la IKEA.
Mașinuța poartă numele startup-ului Luvly, din Stockholm, fondat în 2015, care spune că vânzarea acesteia sub formă dezasamblată poate reduce semnificativ emisiile de carbon produse prin livrare.
Pe lângă această formă inedită de livrare, compania speră că și alte avantaje ale modelului, precum greutatea sa foarte mică și bateriile interschimbabile, vor face transportul sustenabil mai accesibil, relatează CNN.
Cântărind sub 450 de kilograme, mai puțin de un sfert din greutatea unei mașini obișnuite, Luvly are o autonomie de 100 de kilometri și poate atinge o viteză maximă de 90 km/h, suficientă pentru majoritatea navetiștilor și drumurile de zi cu zi din zonele urbane, spune producătorul.
Deși sună ciudat, livrarea mașinii într-un pachet nu înseamnă că fiecare cumpărător trebuie să se apuce să o asambleze conform instrucțiunilor - pentru a putea circula legal pe străzi, aceasta trebuie asamblată într-un atelier autorizat înainte de a fi oferită clientului.
Deși nu implică autoasamblarea, conceptul folosit de IKEA a avut o mare influență. Håkan Lutz, CEO-ul și cofondatorul companiei, spune că Luvly încearcă să facă ceea ce IKEA a făcut în sectorul mobilei, "cu o calitate destul de bună și un design foarte drăguț, ieftină și eficientă pentru oricine".
Mai mult decât un scuter cu o caroserie
Mașinile mini au apărut pe străzi în anii '50, însă, deși arată bine, au reputația că nu sunt sigure. Dimensiunea lor redusă și greutatea mică le fac vulnerabile în cazul unor accidente, îndeosebi în coliziunile cu alte vehicule, șoferii fiind mai expuși la accidentări serioase. În plus, ele nu sunt încadrate în aceleași standarde de siguranță ca mașinile obișnuite și nu necesită teste de impact.
"Pentru ca vehiculele ușoare să concureze cu mașinile și eventual să le întreacă, trebuie să fie sigure. Oamenii nu vor accepta să treci de la conducerea unui SUV la ceea ce este în esență un scuter cu o caroserie", subliniază Lutz.
Pentru a rezolva această provocare, Luvly s-a inspirat din configurația monoposturilor de Formula 1, dotate cu un șasiu ușor, dar puternic. Cadrul Luvly O are o "structură de tip sandviș" cu un strat din aluminiu căptușit pe ambele părți cu spumă ușoară de plastic. Lutz spune că, dacă mașina intră într-o coliziune, forța impactului va fi absorbită de această căptușeală, protejând șoferul.
Deși testele de impact nu sunt obligatorii pentru această categorie de vehicul, compania face simulări computerizate. "Nu este ieftin să folosim computerele, dar e mult mai ieftin decât să izbim lucruri", a spus el.
Luvly O funcționează cu două baterii reîncărcabile de 16 kilograme, care pot fi înlocuite cu un alt set pentru ca mașina să rămână încărcată.
Luvly încă testează un prototip al modelului Luvly O, dar speră să lanseze mașina anul viitor cu un preț estimativ de 10.000 de euro.
Mașinuța nu este obiectivul principal al companiei suedeze. Luvly plănuiește să ofere licențe pentru cadrul patentat pentru ca alți producători auto să construiască versiuni proprii.
"Nu ne închipuim că vom fi mari producători de vehicule, însă anticipăm că vom fi producători mici de vehicule, pentru a susține și a dezvolta tehnologia. În ciuda faptului că dorim să le oferim altora licență pentru asta, ne dorim și să rămânem în fruntea jocului și să fim cei mai buni pe platforma noastră", a spus Lutz.
Viitorul este al micromașinilor
Luvly merge, cumva, contra curentului cu acest prototip, în condițiile în care tot mai mulți clienți preferă mașini mari, însă nu este singurul producător care lansează automobile de dimensiuni reduse.
În 2020, Citroën a lansat Ami, o mașină electrică de 483 de kilograme, cu două locuri, un model de nișă preluat apoi de Opel și de Fiat.
Anul trecut, producătorul elvețian de vehicule urbane Micro a lansat Microlino, un vehicul care amintește de un mini din anii '50, Isetta. Ca și Luvly, Microlino are un șasiu inspirat din sectorul curselor auto pentru creșterea siguranței.
Mașinile mini au avantajele lor: sunt ușor de manevrat și n-au nevoie de spațiu mare de parcare, punctează Mascha Brost, expertă în vehicule ușoare la Centrul Aerospațial din Germania.
ONU estimează că 68% din populația globului va trăi în orașe până în 2050, astfel că spațiul va conta mult în decizia de cumpărare a mașinilor, iar vehiculele de dimensiuni reduse ar putea lăsa mai mult loc pietonilor și vor fi mai ecologice, contribuind și la reducerea căldurii reziduale din zonele urbane, adaugă Brost.
Aproape 11% din cantitatea totală de gaze cu efect de seră este generată de vehiculele de pasageri, iar în ultimul an vânzările de mașini electrice au crescut, contribuind astfel la reducerea poluării. Însă energia și materialele folosite la fabricarea vehiculelor electrice încă trebuie reduse, mulți experți considerând că beneficiile pentru mediu ale acestor mașini sunt limitate.
Cu resurse reduse și necesitând mai puțină energie în procesul de producție decât mașinile electrice, vehiculele electrice ușoare (LEV), cum ar fi micromașinile, pot reduce mult emisiile de carbon din transport. "O micromașină destul de mare are doar o treime din emisiile pentru producție, în comparație cu o mașină electrică pentru pasageri", spune Brost.
Într-un studiu privind utilizarea mașinilor și a vehiculelor electrice în Germania pe care l-a făcut în 2022, Brost a descoperit că până la jumătate din toate deplasările s-ar putea face în vehicule ușoare, inclusiv cu biciclete electrice, mopede și micromașini. Acest lucru ar reduce emisiile din transport cu 44%.
T.D.