Dorel lovește la Tesla? Lipsește un șurub și îi cade volanul în mers la un model de SUV (Foto&Video)

Dorel lovește la Tesla? Lipsește un șurub și îi cade volanul în mers la un model de SUV (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doi clienți au depus plângere după ce volanul de la Tesla Model Y SUB s-a desprins de coloana de direcție în timpul deplasării pe șosea.

Administrația pentru Siguranța Traficului Rutier din Statele Unite (NHTSA) a deschis o anchetă care vizează un lot estimat de 120.000 de mașini Tesla Model Y SUB produse anul acesta, relatează The Guardian.

Potrivit agenției americane de reglementare în domeniul siguranței auto, în cele două situații reclamate de clienți mașinile au fost livrate fără un șurub de prindere care fixează volanul pe coloana de direcție. În lipsa acestuia, volanele au stat pe poziție doar prin potrivire, până la exercitarea unei forțe asupra lor.

ADVERTISING

Documentele publicate miercuri de NHTSA atestă că ambele mașini cărora le-a căzut volanul în mers aveau un kilometraj redus.

Într-una dintre plângerile depuse la NHTSA, un șofer arată că pe 29 ianuarie conducea mașina în care se afla familia lui pe o autostradă din New Jersey, când volanul s-a desprins brusc. Şi asta la doar cinci zile după ce o cumpărase.

Din fericire, în spatele mașinii sale nu circulau alte vehicule și a reușit să tragă pe dreapta în siguranță.

Plângerea conține și un link către o înregistrare video în care se vede volanul desprins de pe coloana de direcție.

Brand New Tesla Model Y Steering Wheel Falls Off While Driving

Șoferul a relatat că, inițial, centrul de relații cu clienții i-a oferit prin mesaje text un cost estimativ al reparației de 103,96 dolari. El a publicat mesajele pe Twitter și a scris că și-a pierdut încrederea în Tesla, solicitând să fie despăgubit, însă serviciul de relații cu clienții a șters oferta de reparație și i-a transmis că Tesla nu are o politică de înlocuire, recomandându-i să contacteze vânzătorul și echipa care i-a livrat mașina.

ADVERTISING

După acest schimb de mesaje, Tesla a revenit și i-a oferit posibilitatea reparării mașinii sau varianta înlocuirii cu una nouă. Până la urm, Tesla i-a înlocuit mașina defectă.

Desprinderea volanului este o problemă tehnică rară în industria auto, dar nu fără precedent, notează cotidianul britanic. Chiar în luna februarie, Nissan a rechemat 1.000 de mașini electrice Ariya la care volanele cădeau de pe coloana de direcție din cauza lipsei unui șurub.

Ancheta NHTSA se adaugă unui lung șir de probleme de siguranță cu care se confruntă compania lui Elon Musk. În ultimii trei ani, au fost lansate investigații asupra sistemul Autopilot de asistență pentru șofer și asupra suspensiilor. Cel puțin 14 mașini Tesla s-au ciocnit cu vehicule de urgențe pentru că sistemul Autopilot nu a interpretat că trebuie să frâneze și să dea prioritate. Agenția investighează și plângeri potrivit cărora mașinile Tesla frânează fără motiv.

ADVERTISING

În februarie, NHTSA a presat Tesla să verifice 363.000 de vehicule cu programul Full Self-Driving, după ce s-a constatat că sistemul poate încălca regulile de circulație. Sistemul, care nu poate conduce singur, este testat pe drumurile publice de 400.000 de șoferi. Agenția a arătat că Full Self-Driving poate duce la manevre periculoase, precum trecerea înainte printr-o intersecție în timp ce mașina se află pe o bandă de viraj sau trecerea pe culoarea galben a semaforului fără a încetini, precum și lipsa de reacție la modificările limitelor de viteză afișate.

Departamentul de Justiție al SUA a cerut constructorului auto să prezinte documentația tehnică a acestor sisteme, iar NHTSA a trimis anchetatori în locurile unde s-au produs 35 de coliziuni în care au existat indicii că au fost folosite sistemele. 19 persoane, între care doi motocicliști, și-au pierdut viața în accidente în care au fost implicate mașini Tesla cu astfel de sisteme.

Din ianuarie anul trecut, Tesla a emis 20 de rechemări în service, unele la solicitarea NHTSA. Printre acestea se numără și una din ianuarie 2022 vizând vehicule cu Full Self-Driving care puteau fi programate să treacă de indicatorul Stop cu viteză redusă, fără să oprească.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇