Alegerile parlamentare s-au încheiat, se fac calcule pentru noua guvernare

Alegerile parlamentare s-au încheiat, se fac calcule pentru noua guvernare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Imediat după anunțarea primelor rezultate ale alegerilor parlamentare, formațiunile politice și-au și făcut calcule pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Liderii partidelor au anunțat deja cu cine sunt dispuși să negocieze, dar și cu ce formațiune nu ar discuta niciodată.

PSD exclude un guvern comun cu PNL

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este exclusă posibilitatea constituirii unui guvern PSD-PNL şi a adăugat că "aşteaptă ca Ludovic Orban să-şi dea demisia" din funcţia de premier, pentru că "românii au cerut acest lucru prin vot".

"Eu am anunţat în campania electorală că excludem să facem un guvern cu PNL. Votul românilor este foarte clar. România intră într-o nouă etapă", a spus Ciolacu la România TV, potrivit Agerpres.

O eventuală înţelegere cu PNL ar putea fi realizată doar într-un guvern de uniune naţională, a adăugat Ciolacu.

El a precizat că aşteaptă să vadă care sunt procentele cu care intră fiecare partid în Parlament.

ADVERTISING

Nici PNL nu vrea să negocieze cu PSD

La rândul său, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat că pentru formarea unei majorităţi parlamentare liberalii nu vor purta negocieri cu PSD.

"Noi am spus foarte clar că nu putem discuta şi nu vom discuta niciodată cu PSD, că obiectivul nostru este să nu mai lăsăm PSD să facă rău României şi nu vom purta nicio negociere pentru formarea unei majorităţi parlamentare.

Partenerii noştri sunt binecunoscuţi, partenerii cu care am stat împreună pe băncile Opoziţiei şi împreună am reuşit să oprim guvernarea PSD care afecta grav România şi perspectivele de dezvoltare ale României.

ADVERTISING

De asemenea, există şi alţi parteneri cu care putem forma o majoritate parlamentară. (...) Este certă capacitatea de a forma o majoritate parlamentară fără PSD", a menţionat Orban.

În schimb, PNL s-ar alia cu USR-PLUS, PMP și UDMR

Premierul a afirmat însă că poate fi formată o majoritate parlamentară cu USR-PLUS, UDMR şi PMP, informează News.ro.

Liderul liberalilor a adăugat că Parlamentul nou, rezultat în urma alegerilor, se va întruni pe 21-22 decembrie şi speră ca într-un timp cât mai scurt, după depunerea jurământului de către aleşi, să se poată ajunge la prezentarea unei formule de guvernare şi un program de guvernare.

ADVERTISING

Chestionat dacă a discutat cu copreşedinţii USR-PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, prim-ministrul a răspuns: „Încă nu au început discuţii, negocieri.

Cel mai probabil începând cu ziua de luni, după ce vom avea cât de cât informaţii relevante despre raportul de forţe. Sigur cu partenerii din USR-PLUS, PMP, UDMR, după cum arată rezultatele exit-poll-urilor, se poate forma o majoritate parlamentară”.

  • declarația a fost făcută când nu se știa cert că PMP nu va trece pragul de intrare în Parlament.

USR PLUS aşteaptă să vadă ce partide vor trece pragul electoral

Co-președintele USR-PLUS, Dan Barna, a precizat că alianţa este hotărâtă să stea "la masa negocierilor, oricât va fi nevoie", pentru a stabili calendarul obiectivelor de guvernare.

"Ştiu că este o aşteptare că, în două-trei zile, 'Gata, luaţi trei ministere şi hai să ne apucăm să guvernăm'.

Ca această guvernare să aibă o şansă şi să poată să facă reformele de care are atâta nevoie, e important să aşezăm cu rânduială aceste angajamente şi acest calendar de obiective, pe care USR PLUS îl susţine, să îl aşezăm de la bun început.

Din perspectiva asta, oricâtă presiune se va face din spaţiul public, din partea oricui, nu vom ceda şi vom sta să negociem până agreăm asupra fiecărui lucru foarte concret", a declarat Barna, potrivit Agerpres.

El a menţionat că USR PLUS aşteaptă să afle ce partide vor trece pragul electoral, pentru a vedea cum se va alcătui viitoarea majoritate parlamentară.

UDMR nu a purtat discuții despre alianţe

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu a purtat niciun fel de discuții despre o posibilă alianță.

Întrebat dacă a avut discuții despre formarea unei majorități guvernamentale, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că important este să existe o majoritate de centru-dreapta și un vot pe legea bugetului imediat după 20 decembrie.

„Nu am avut astfel de discuții în această seară, nici în zilele trecute. Pot să vă spun ceea ce am mai spus nu numai în campania electorală, ci în toată această perioadă: România ar avea nevoie - și din punctul nostru de vedere asta ar fi de dorit – de un guvern stabil cu majoritate parlamentară solidă de centru-dreapta”, a spus Kelemen Hunor.

Cum arată primele rezultate parțiale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇