Poluarea aerului crește inclusiv riscul de demență

Poluarea aerului crește inclusiv riscul de demență
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

De-a lungul timpului, studiile au legat poluarea de tot felul de boli, de la cele pulmonare, cardiace sau infertilitate până la riscul de suicid sau moarte timpurie.

Acum, o nouă cercetare realizată în Danemarca, țară cu niveluri relativ scăzute de poluare, în comparație cu alte regiuni ale lumii, a legat poluarea de inflamația creierului, ceea ce duce la declinul cognitiv și mărește riscul de demență. Cu cât expunerea la poluarea aerului este pe o perioadă mai lungă, cu atât riscul de demență este mai mare.

ADVERTISING

Potrivit profesorului Zorana Jovanovic Andersen, de la Departamentul de Sănătate a Mediului din Danemarca, există o legătură și cu poluarea fonică, dar poluarea aerului pare să fie factorul principal.

Această constatare se aliniază cu cercetările globale care indică impactul poluării aerului asupra sănătății creierului.

Realizat pe parcursul a 27 de ani, studiul este unic la scară internațională. Acesta a urmărit nivelurile de poluare a aerului pentru fiecare participant pe parcursul a 41 de ani și a adunat informații detaliate despre stilul de viață și mediul socio-economic, scrie Eurek Alert.

ADVERTISING

O constatare interesantă a fost aceea că subiecții care desfășurau o activitate fizică mai intensă prezentau un risc mai scăzut de demență atunci când erau expuși la poluarea aerului, ceea ce sugerează că exercițiile fizice regulate ar putea contribui la contracararea efectelor negative asupra sănătății cognitive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇