Putin vede libertatea ca pe o slăbiciune și o folosește împotriva sistemelor politice liberale. Deși sunt mulți care-i fac jocul propagandistic în țările democratice, prea puțini emigrează în Rusia, preferând confortul din Occident. Mulți dintre cei care duc mai departe mesajul Kremlinului o fac din frustrare, pentru bani sau din prostie.
Regimurile politice dictatoriale funcționează bazându-se pe acest tip de combustibil, o combinație de frică, idioțenie și lăcomie. Nu e nimic nou sub soare.
Pe rețelele sociale, la televizor și radio sunt oameni care promovează discursul și obiectivele unui criminal care a ordonat invadarea altei țări, torturarea și uciderea civililor și bombardarea orașelor cu un singur scop, acela de a rămâne la putere.
Nimeni nu a crezut că Vladimir Putin va invada Ucraina, nici chiar apropiați de-ai lui, ce să mai spunem de ucraineni și, totuși, a făcut-o.
Dictatorul rus nu se va da înlături de la nimic și, dacă va avea ocazia, va ataca din nou chiar o țară membră NATO, susțin strategii militari. Nimic nu-l poate opri, pentru că a ajuns în punctul în care crimele din trecut îl ajung din urmă.
În situația internațională tensionată creată de Putin, nu e prea greu pentru nimeni să se situeze de partea bună a istoriei.
De aceea, cei care promovează acțiunile Rusiei se împart în două categorii: persoane care au un interes imediat, speră să obțină un profit din susținerea unui sistem dictatorial, și idioții utili, cum li se spune, adică persoane care o fac din frustrare, nemulțumiri individuale, nostalgie după o perioadă pe care ori nu au trăit-o, ori și-o imaginează într-un fel în care n-a fost.
Mai jos sunt 10 motive pentru care Putin și Rusia sunt o amenințare atât la adresa propriilor cetățeni cât și la adresa libertății și democrației.
Adevărul, de multe ori, e simplu, plictisitor și ascuns în spatele spectacolului creat de minciună, dar asta nu înseamnă că poate fi ignorat și înlăturat.
- Ucraina e o țară independentă, cu un sistem democratic și alegeri libere, care a fost atacată de o dictatură.
- Rusia e condusă de 25 de ani de Vladimir Putin, un fost agent KGB, care nu dă doi bani pe libertatea individuală și pe democrație, care și-a eliminat opozanții, a încălcat legea și a furat alegerile cu scopul de a rămâne la putere.
- Vladimir Putin, prin invadarea Ucrainei, a încălcat o serie de tratate internaționale, care asigură stabilitatea lumii în care trăim.
- Pe numele liderului rus a fost emis un mandat internațional de arestare, fiind pus sub acuzare de procurorii Curții Penale Internaționale pentru crime de război.
- Putin, personal și prin reprezentanții săi, a amenințat în repetate rânduri cetățenii altor state, conducerile politice ale acestora, alese democratic, și siguranța oamenilor prin lansarea unor acțiuni militare, atacuri sau bombardamente nucleare.
- Kremlinul desfășoară operațiuni de război hibrid pe teritoriul altor state, încercând să influențeze alegerile, să compromită instituții și să elimine persoane cu scopul de a distruge democrația și libertatea individuală, două noțiuni care sunt interzise în Rusia.
- Reprezentanții lui Putin, de peste două decenii, desfășoară acțiuni criminale în străinătate, inclusiv folosind substanțe nucleare și arme chimice, pentru a anihila opozanți ai regimului dictatorial de la Moscova.
- Kremlinul a atacat diplomați, militari și oameni politici străini, folosind tehnici și arme sofisticate pentru a se răzbuna și a slăbi reacția occidentală de condamnare a agresiunii internaționale a Rusiei.
- Vladimir Putin a creat un sistem criminal pentru ca el și apropiații săi să se mențină la putere și să-și păstreze privilegiile și controlul resurselor din Rusia.
- Acțiunile Kremlinului nu au niciun fundament moral, etic sau legal, nici măcar de formă, ci sunt doar manifestări violente pentru a dezechilibra și distruge alte țări, sisteme politice și persoane care se i se opun.