Creștere alarmantă a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Timișoara, în top

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Timișoara, în top

Medicii din Timişoara trag un semnal de alarmă în privinţa numeroaselor cazuri de tuse convulsivă sau tuse măgărească, aşa cum e cunoscută ea popular.

Numai în Timişoara au fost depistate 24 de cazuri, cele mai multe din ţară. Acest lucru, spun medicii, este cauzat de lipsa vaccinului.

”Ieri cred că eram pe primul loc din ţară cu cele mai multe cazuri confirmate de tuse convulsivă. E vorba de copii, sigur, nevaccinaţi.

Au fost ieri 24 de cazuri, dacă nu mă înşel. Acest lucru arată că copiii nu au fost vaccinaţi şi când rata de vaccinare este scăzută începe să crească numărul de cazuri”, a declarat conf. dr. Ovidiu Roşca, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, la Medika TV.

ADVERTISING

Întrebat cât de complicată afecţiunea acesta, medicul Ovidiu Roşca a explicat că poate exista mortalitate în cazul bebeluşilor.

”La copii sub 3 luni mortalitatea este între 1 şi 3 la sută. Cu cât creşte vârsta, cu atât scade riscul de a face forme severe, dar asta nu înseamnă că ei nu pot să facă. Cei mai expuşi să facă această boală sunt copiii sub 3 luni şi cei până în 2 ani. Cel mai riscant e la copiii sub 3 luni, ei dezvoltă forme severe, complicaţii şi pot să rămână şi cu sechele, de la probleme la sistemul nervos la insuficienţe respiratorii”, a precizat Roşca.

ADVERTISING

Medicul mai spune că boala poate fi prevenită prin vaccinare.

”Este o boală prevenibilă prin vaccinare, vaccinul este cuprins în schema naţională, trebuie doar să se prezinte la medicul de familie şi să vaccineze copiii”, a adăugat Roşca.

Problema este răspândită şi peste hotare. Ţările europene au raportat o înmulţire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 şi în primele trei luni din 2024. Numărul cazurilor identificate este de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇