Vaccinul antigripal nu se găsește în farmacii, dar ministrul Tătaru anunță că are 3 milioane de doze. De ce vine o nouă criză medicală și ce ne poate salva?

Vaccinul antigripal nu se găsește în farmacii, dar ministrul Tătaru anunță că are 3 milioane de doze. De ce vine o nouă criză medicală și ce ne poate salva?

O a doua criză medicală e în plină desfășurare în aceste zile atât în România, cât și în Europa. E vorba de problemele legate de aprovizionarea cu vaccinul antigripal. Cererea e foarte mare, iar producătorii nu reușesc să facă față. 

În farmaciile din București, un lot de vaccinuri antigripale a intrat imediat după declanșarea de către Ministerul Sănătății a campaniei de vaccinare. Într-o săptămână a dispărut. Unele farmacii, care au primit între 10 și 20 de doze, nici nu le-au mai scos la vânzare, preferând să-și imunizeze angajații.

În multe, există liste de așteptare pe care s-au înscris sute de oameni. Deși farmaciștii anunțau că un nou lot de vaccin antigripal va intra la vânzare la sfârșitul lunii septembrie, în data de 9 octombrie, oferta era zero.

... în data de 15 septembrie, Ministerul Sănătății a distribuit 330.000 de doze care, în prima fază, au vizat vaccinarea copiilor care au vârsta sub 8 ani cu boli cronice, ..., a persoanelor instituționalizate, femeilor gravide și personalului medical

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei

În România, Ministerul Sănătății a lansat oficial campania de vaccinare în data de 15 septembrie, anunțând introducerea în sistemul sanitar a 330.000 de doze de vaccin. Doar într-o mică măsură, acestea au ajuns la medicii de familie.

Cine a fost vaccinat în prima etapă?

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat pentru SpotMedia.ro că, “în data de 15 septembrie, Ministerul Sănătății a distribuit 330.000 de doze care, în prima fază, au vizat vaccinarea copiilor care au vârsta sub 8 ani cu boli cronice, a copiilor cu vârsta între 5 luni și șase ani care au nevoie de două doze reduse din cauza faptului că se află la prima administrare, a persoanelor instituționalizate, femeilor gravide și personalului medical”. 

ADVERTISING

Ca să avem un Crăciun liniștit, Rafila ne sfătuiește să respectăm regulile anti-COVID și să ne vaccinăm antigripal

Doctorul Dumitra a precizat că această tranșă nu a ajuns la toți cei aflați în prima categorie.

În cadrul ministerului există foarte multe probleme legate de declanșarea campaniei de vaccinare.

“Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

Ieri, 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început distribuția primelor 330.000 doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății remis pe 15 septembrie.

Cu o săptămână înainte de începerea reală a campaniei de vaccinare, nimeni nu știe nimic de vaccin

Mai mulți specialiști consideră că reprezentanții Guvernului trebuiau să anunțe exact categoriile de persoane care urmează să fie vaccinate și să propună un program mai specific în ce privește modul în care se va desfășura campania. 

"...recomandarea mea e să se vaccineze la sfârșit de octombrie, început de noiembrie, având în vedere că anul acesta circulația virusurilor gripale este puțin întârziată"

prof. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Pe de altă parte, experții recomandă vaccinarea antigripală la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie.

Comisia Europeană: Statele ar trebui să lanseze mai devreme în acest an campanii mai extinse de vaccinare antigripală

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“…recomandarea mea e să se vaccineze la sfârșit de octombrie, început de noiembrie, având în vedere că anul acesta circulația virusurilor gripale este puțin întârziată și e bine să ne vaccinăm într-un moment care să ofere imunitate maximă pe toată durata sezonului”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, într-un interviu acordat recent SpotMedia.ro.

Cu o săptămână înainte de data 15 octombrie, când trebuie să înceapă a doua fază a campaniei de vaccinare, nici la medicii de familie și nici în farmacii nu exista nicio doză.

“În data de 15 octombrie, Ministerul Sănătății va începe distribuirea unui număr de 1.100.000 de doze de vaccin antigripal, iar în 15 noiembrie vor intra în sistemul medical încă 1.500.000.

Există un grafic de distribuire semnat între Ministerul Sănătății și producătorii de vaccin”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra pentru SpotMedia.ro.

Sistemul medical depinde de vaccinul antigripal

De reușita campaniei de vaccinare antigripală depinde supraviețuirea sistemului medical din România în această iarnă. O suprapunere a persoanelor afectate de gripă peste cele infectate cu Covid-19 ar reprezenta blocarea spitalelor, generându-se o criză de resurse și de personal medical. 

România e la coada UE în ce privește vârstnicii care se vaccinează împotriva gripei

“Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării.

Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și de cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

ADVERTISING

Realitatea din teren arată că declarația domnului Tătaru este excesiv de optimistă.

  • în acest moment, conform anunțurilor făcute de mai mulți farmaciști, cererea de vaccin pe o unitate este de zece ori mai mare decât în urmă cu un an;
  • reprezentanții unor depozite de medicamente au notificat farmaciile că nu știu dacă vor mai primi noi doze în această toamnă;
  • mai mulți medici de familie consultați telefonic au declarat că sunt asaltați de cereri de vaccin antigripal din partea persoanelor vulnerabile;

Cifra ideală pentru România, 5 milioane de doze

Dacă 330.000 de doze s-au epuizat în mai puțin de 5 zile, iar o farmacie a primit 15 doze deși solicitase 300, de exemplu, ne aflăm în fața unei cereri care se conturează a fi mai mare decât dublul anului trecut.

Trebuie făcută precizarea că nu există nicio legătură între dozele contractate de Ministerul Sănătății și cele de pe piața liberă care ajung în farmacii. Acestea din urmă reprezintă o altă afacere, iar contractele se încheie direct între distribuitori și companiile producătoare.

Problema care apare e că, în acest an, autoritățile din toate statele europene solicită un număr mult mai mare de doze, iar pentru piața liberă rămân mult mai puține spre deloc.

Din această cauză, e foarte probabil ca vaccinul antigripal să lipsească în continuare din farmacii. 

În anul 2019, Ministerul Sănătății a distribuit prin spitale și prin rețeaua medicilor de familie 1,5 milioane de doze de vaccin. Cu mult mai multe decât în anii trecuți.

În luna iulie, medicul Gindrovel Dumitra a declarat pentru SpotMedia.ro că și-ar dori ca “în România să fie făcute 5 milioane de doze de vaccin antigripal, începând cu luna octombrie 2020. Știu că această cifră e extrem de optimistă, dar vaccinarea în masă pentru gripă ajută sistemul sanitar pentru că se elimină afecțiunile provocate de această epidemie și, în acest fel, nu vom pune presiune pe secțiile de terapie intensivă, lăsându-le libere pentru cazurile de infecții COVID-19”.

Un deficit de un milion de doze de vaccin apare între idealul proiectat de expert, 5 milioane, și situația prezentată de Ministerul Sănătății - 3 milioane de doze cu o presupusă posibilitate de a face rost de încă un milion. 

Dar în cazul în care cererea pentru un vaccin antigripal o va depăși de trei ori pe cea din 2019, ne aflăm în fața unui deficit de 500.000 de doze, ceea ce înseamnă că un segment din populație rămâne neimunizată, sporind anxietatea socială.

Criza din Europa poate afecta întregul lanț de distribuție a vaccinului antigripal

O altă problemă e cum va reuși Ministerul Sănătății să facă rost chiar și de cele 3 milioane de doze, în condițiile în care e o criză acută de vaccin antigripal la nivelul întregii Europe.

Am auzit că unele intervenții chirurgicale sunt amânate cu până la o lună pentru că spitalele nu pot achiziționa un vaccin antigripal

prof. Martin Marshall, președintele Colegiului Regal al Medicilor din Londra

“Belgia nu are suficiente doze de vaccin împotriva gripei pentru toate grupurile de risc și pentru a preveni blocarea spitalelor atât cu cazuri de gripă, cât și cu cazuri de Covid-19, în timpul sezonului de toamnă. Agenția belgiană de medicamente a achiziționat un total de 2,9 milioane de vaccinuri împotriva gripei pentru următorul sezon gripal.

Achiziția din acest an plasează stocul de vaccin antigripal din Belgia cu doar 100.000 de doze mai mult decât anul trecut, fiind departe de cele peste 4 milioane de doze despre care profesioniștii din domeniul sănătății spun că sunt necesare”, anunță publicația Brussels Times. În consecință, autoritățile belgiene au blocat orice export de vaccin din Belgia către alte state pentru a acoperi deficitul.

Criza de vaccin antigripal a fost sesizată și de personalul medical din Londra. Conform unui articol din cotidianul britanic “The Guardian”, secțiile de chirurgie așteaptă și o lună de zile după o doză necesară unui pacient cu probleme de imunitate care urmează să fie operat.

„Am auzit că unele intervenții chirurgicale sunt amânate cu până la o lună pentru că spitalele nu pot achiziționa un vaccin antigripal, ceea ce naște multă îngrijorare cu privire la existența unor probleme semnificative de distribuție a acestuia”, a declarat prof. Martin Marshall, președintele Colegiului Regal al Medicilor și medic de familie în Londra.

Aprovizionarea României cu dozele de vaccin deja contractate poate fi perturbată de problemele de aprovizionare apărute în celelalte state europene.

La fel cum s-a întâmplat în Belgia, care a suplimentat foarte puțin cererea de vaccin antigripal în comparație cu anul trecut, iar acum a constatat un mare deficit, se întâmplă în Franța și Polonia, două țări cu populație mare.

Reprezentanții guvernelor din statele respective n-au suplimentat în acest an numărul dozelor de vaccin contractat, iar acum se confruntă cu o mare criză, intrând pe piață și încercând să achiziționeze o cantitate cât mai mare. 

Pe de altă parte, ne putem îndrepta și spre un sezon rece fără gripă. De ce?

În comparație cu alte ministere din Europa, cel din România a prevăzut criza, dublând achiziția de doze, dar nimeni nu știe dacă vom reuși să intrăm în posesia întregii cantități contractate și nici dacă va fi suficientă.

“Există posibilitatea ca această cerere să fie mai mare la începutul campaniei de vaccinare, iar pe măsură ce populația se imunizează împotriva gripei să scadă și să rămânem cu doze neutilizate”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra pentru SpotMedia.ro

De asemenea, unii experți anunță că, datorită purtării măștii de protecție și a măsurilor de distanțare socială luate pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus, cea de gripă ar putea să aibă un impact redus în sezonul 2020-2021.

În luna martie a acestui an, atunci când începe sezonul de gripă în emisfera sudică, epidemiologul Cheryl Cohen și colegii săi de la South Africa’s National Institute for Communicable Diseases (NICD) s-au pregătit pentru realizarea unui studiu cu privire la interacțiunea dintre gripa sezonieră și noul coronavirus. Dar ce să vezi, nu a existat nicio epidemie de gripă în Africa de Sud. Institutul a descoperit un singur caz, undeva la sfârșitul lunii martie, a scris publicația “Science”.  

Ne aflăm cu toții într-un teritoriu necunoscut, iar perturbările sociale și economice produse de epidemia de coronavirus generează reverberații greu de sesizat, care pot duce la noi și noi crize. 

Citiți și alte articole pe tema vaccinării antigripale:

Află totul despre vaccinarea antigripală de la cei mai buni specialiști. Vezi care sunt diferențele dintre răceală, gripă și COVID-19

În toamnă vom avea, cel mai probabil, epidemie de gripă suprapusă peste pandemia de COVID. De ce vaccinul antigripal poate face diferența și cât de pregătit e Ministerul Sănătății

Nelu Tătaru spune că au fost contractate 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Cadrele didactice vor intra în categoria de risc

A fost distribuită prima tranşă de vaccin antigripal. Cine are prioritate și când vin restul de doze


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇