De la aspectul pielii și al părului până la lacrimi, manifestările externe ale organismului pot oferi indicii despre starea de sănătate. Însă există și o altă parte a corpului, pe care de multe ori o trecem cu vederea și care poate semnala unele probleme: picioarele.
Picioarele sunt conectate la fibrele nervoase din creier, astfel încât să putem sta în poziția ridicat, să ne păstrăm echilibrul și să ne putem mișca. Membrele inferioare au, de asemenea, vase de sânge care duc până la inimă.
Felul în care arată picioarele poate indica infecții virale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular și chiar tulburări neurologice, relatează CNN.
Boala gură-mână-picior
Bolile infecțioase tind să afecteze diferite părți ale corpului. Rujeola debutează de obicei pe față sau în gură cu pete mici care arată ca niște granule de zahăr. Pitiriazisul versicolor, un tip de infecție fungică, tinde să înceapă și să rămână pe trunchi. Motivele pentru care astfel de boli afectează în general aceste zone nu sunt bine cunoscute.
Boala gură-mână-picior, o afecțiune foarte contagioasă frecventă la copii, începe de obicei în aceste zone. Este provocată de un virus denumit Coxsackie și se manifestă prin răni foarte dureroase în cavitatea bucala și erupție cutanată pe mâini și picioare cu puncte roz și roșii ce pot forma vezicule.
Numele este puțin incomplet, întrucât erupția poate afecta și fesele. Observarea unei noi erupții cutanate pe picioare ar trebui să determine medicul să ia în considerare diagnosticarea bolii gură-mână-picior.
Din fericire, boala are o durată foarte scurtă de manifestare și se vindecă fără tratament în câteva zile.
Sindromul degetului albastru
Sistemul circulator furnizează sânge în toate părțile corpului - din creștetul capului până în degetele picioarelor. Vasele de sânge care ajung la aceste extremități ale picioarelor sunt ramificate și mult mai mici, asemenea unor crenguțe dintr-un copac care se dezvoltă din ramurile mai groase.
La un moment, toți resimțim un disconfort când avem picioarele reci - mai ales când stăm descălțați în casă în zilele friguroase. E normal ca picioarele să fie reci când le atingem cu mâna, dar nu ar trebui să-și schimbe culoarea din cea naturală a pielii în albastru și nici nu ar trebui să le simțim extrem de reci, ca de gheață.
Simptomele severe ale schimbării culorii și durerile pot indica un fenomen numit sindromul degetului albastru, ce poate fi declanșat de mici mase, numite microembolii, formate din bule de colesterol. Acestea trec prin vasele sanguine largi, dar înaintează tot mai greu prin cele mai mici și ajung să se blocheze, împiedicând circulația sângelui. Țesutul respectiv este lipsit de oxigen, ceea ce provoacă schimbarea culorii și durerea în zonă.
În cazurile grave, sindromul degetului albastru poate duce la moartea țesutului, distrugerea acestuia și apariția cangrenei, ceea ce necesită amputarea degetului sau chiar a întregului picior.
Cel mai probabil, cauzele principale ale formării acestor mici fragmente de colesterol sunt anevrismele și arteroscleroza - vase care s-au dilatat sau s-au rigidizat înainte de picioare. Când apare sindromul piciorului albastru, se impune un tratament chirurgical pentru aceste afecțiuni, cum ar fi repararea anevrismului de aortă. Procedurile perturbă vasul, ceea ce poate provoca ruperea embolilor, după care acestea pleacă prin sistemul sanguin.
Există și alte semne ale picioarelor care pot indica o afecțiune cardiovasculară. Umflăturile roșii crescute care apar pe picioare (precum și pe mâini) pot indica o infecție a inimii numită endocardită bacteriană. Acestea pot fi nedureroase - caz în care se numesc leziuni Janeway - sau sub forma unor răni care se numesc elangectazia hemoragică ereditară sau gangiolinii Osler.
Semnul Babinski
Picioarele pot indica și probleme ale sistemului nervos.
Cine a urmărit serialele "Spitalul de urgenţă" ("ER") sau "Anatomia lui Grey" a auzit unul dintre personaje spunând "plantară în creștere!" în timpul examinării unui pacient, referindu-se la reflexul Babinski, un motiv de îngrijorare pentru medic și din motive întemeiate.
Semnul Babinski e un test simplu care implică mângâierea tălpii piciorului cu un instrument cu capătul tocit pentru a verifica răspunsul degetelor de la picioare. Acesta este reflexul plantar - termenul plantar referindu-se la talpa piciorului.
În mod normal, atunci când se declanșează acest reflex, degetele de la picioare ar trebui să se îndoaie sub sau să se îndoaie în jos spre talpă.
Dacă degetul mare se îndoaie în sus, iar cel mic se întinde în lateral, acesta este un semn de "plantară în creștere", adică semnul Babinski, numit astfel după neurologul Joseph Babinski, care l-a identificat prima oară.
Este normal să găsim acest răspuns la bebeluși, al căror sistem nervos e în curs de dezvoltare și nu este capabil de toate funcțiile motorii ale unui adult. La adulți, însă, depistarea semnului Babinski e o altă poveste, chiar una îngrijorătoare. De cele mai multe ori, înseamnă că un accident vascular cerebral perturbă circuitele normale ale creierului care controlează picioarele.
Alte cauze pot fi scleroza multiplă și (rareori) intoxicația cu medicamente. La unii oameni sănătoși, semnul Babinski poate fi observat în timpul somnului profund.
Domeniul de aplicare al indiciilor oferite de aspectul și sănătatea picioarelor este mult mai larg decât aceste afecțiuni. Diabetul, insuficiența renală și chiar tulburările tiroidiene pot afecta picioarele.
Așadar, membrele inferioare sunt indicatori importanți ai sănătății noastre, astfel încât controalele regulate sunt esențiale - și ar trebui să solicităm sfatul medicului dacă observăm orice durere, decolorare sau erupții cutanate ale picioarelor.
T.D.