Cel puțin alte 130.000 de persoane din întreaga lume au murit de coronavirus, pe lângă cele 450.000 de decese înregistrate oficial, dezvăluie o analiză făcută de BBC.
Asta înseamnă că, de fapt, bilanțul total se apropie de 600.000 de morți de COVID-19.
Sursa citată a revizuit datele preliminare privind mortalitatea din 27 de țări. Astfel, în multe locuri, numărul total al deceselor din timpul pandemiei a fost mai mare decât în mod normal, chiar și atunci când a fost luat în considerare coronavirusul.
Așa numitele ”decese în exces”, adică numărul de morți peste medie, sugerează că impactul pandemiei a fost, de fapt, și mai mare, depășind cifrele oficiale raportate de guvernele din întreaga lume.
Sursa citată notează că e dificil să faci o comparație între bilanțurile din diferite țări, pentru că totul depinde de testare. Acuratețea datelor raportate oficial depinde de câți oameni au fost testați pentru COVID-19 și depinde și de guverne, în sensul în care includ în raportările oficiale privind morțile de coronavirus și pe cele din afara spitalelor.
Pe măsură ce pandemia s-a extins în lume, țările se aflau în stadii diferite: unele anunțau mii de cazuri zilnice, în timp ce altele doar câteva zeci sau sute.
Totodată, în unele locuri, numărul de ”decese în exces” poate crește în următoarele săptămâni sau luni, în funcție de cât de ținută sub control este pandemia.
În alte țări, cifrele revin la un nivel ”normal”, adică la aceleași cifre raportate în anii trecuți în aceeași perioadă de timp.
Marea Britanie
De exemplu, vârful pandemiei în Marea Britanie a fost în săptămâna 13 – 19 aprilie, cu 12.800 de morți în exces înregistrate. Dintre acestea, doar 9.495 erau cauzate de COVID-19.
Londra, epicentrul epidemiei din UK, a înregistrat cel mai mare număr de decese în exces de la începutul pandemiei. Însă și celelalte regiuni au avut o rată a mortalității mai mare decât în mod normal. Acestea au înregistrat cu 50% mai multe decese, comparativ cu aceeași perioadă a anilor trecuți.
În perioada 7 martie – 5 iunie, numărul de decese în Regatul Unit a fost cu 43% mai mare decât media, 64.500 mai multe decese decât de obicei.
Numărul de decese în Austria a fost, în perioada pandemiei, cu 11% mai mare decât media. S-au înregistrat aici 1.300 de decese în plus față de aceeași perioadă din anii trecuți.
Numărul de decese în Belgia a fost cu 37% mai mare decât media, cu aproximativ 8.100 de decese în plus.
În Italia, media a fost depășită cu 40%, cu 42.900 de decese înregistrate în plus.
Un alt exemplu dat este numărul de decese în Statele Unite, care a fost cu 16% mai mare decât media, cu aproximativ 97.300 de morți în plus.
Citește și:
- Când cred 511 medici epidemiologi că viața va reveni la normal?
- Revoltă în bordelurile din Grecia: Lucrătorii sexuali au probleme cu regulile anti COVID-19
- Securitate anti-COVID pentru Putin: Tunel dezinfectant, cu senzori de măsurat temperatura şi recunoaştere facială (Video)
A.D.