(P) Coridorul Verde Colentina. Proiectul care schimbă o bombă ecologică în peste 38 km de promenadă verde, ce înglobează parcurile și Salba de Lacuri din Sectorul 2

(P) Coridorul Verde Colentina. Proiectul care schimbă o bombă ecologică în peste 38 km de promenadă verde, ce înglobează parcurile și Salba de Lacuri din Sectorul 2
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sectorul 2 are cea mai mare resursă de infrastructură verde-albastră din București. Aici este concentrată cea mai mare parte din salba de lacuri a Bucureștiului – 100 de hectare de lacuri și 27 km de maluri de lac.

Avem un total de 6 lacuri ale Bucureștiului: Lacul Tei (80 ha), Lacul Plumbuita (55 ha), Lacul Colentina (29 ha), Lacul Fundeni (123 ha), Lacul Dobroești (120 ha) și Lacul Pantelimon (260 ha).

Deși Sectorul 2 are mult potențial, a fost lipsit de prea mulți ani de o viziune de viitor. Iar proiectul de amenajare a Coridorului Verde Colentina, demarat în mandatul primarului USR, Radu Mihaiu, face parte din viitorul dezvoltării Sectorului 2.

„Despre amenajarea Salbei de Lacuri s-a tot vorbit în ultimii peste 20 de ani, dar niciun primar nu s-a încumetat să facă ceva. Și-au mutat privirile cinic, în altă parte, știind foarte bine că malurile și lacurile au fost transformate în gropi ilegale de gunoi.

ADVERTISING

Ș-apoi, să fim onești, fostele administrații PSD au fugit de muncă, dificultate și responsabilitate. Pentru că malurile lacurilor nu sunt înghițite numai de gunoaie, ci și de haosul retrocedărilor, concesionărilor de terenuri, privatizărilor, dezvoltărilor necontrolate și construcțiilor abuzive care rup continuitatea acceselor și zonelor de protecție”, explică primarul Radu Mihaiu.

Proiectul amenajării salbei de lacuri a demarat încă din 2020 și vizează  amenajarea unui circuit de promenadă verde de peste 38 de km, care ocolește lacurile din Sectorul 2 și unește printr-o promenadă mai multe parcuri.

Cu trasee de biciclete, de promenadă și trasee pentru activități sportive. Cu zone alveolare destinate spațiilor de agrement și relaxare, cu dotări și echipamente de joacă pentru copii. Cu zone de tip amfiteatru pentru socializare și evenimente în aer liber. Cu pontoane pentru trasee navigabile.

ADVERTISING

Evident, cu amenajări peisagistice, dar și cu zone protejate acolo unde avem un habitat natural deja dezvoltat.

„Cum lacurile râului Colentina sunt parte din identitatea Sectorului 2, urmărim să integrăm natura în peisajul urban și să transformăm Coridorul Verde Colentina într-o atracție a orașului – locul unde bucureștenii se pot relaxa, distra și practica sportul în mijlocul naturii. În esență, vorbim de o resursă naturală cu un impact major asupra sănătății populației, reducerii poluării din oraș și asupra dezvoltării economice a Sectorului 2”, subliniază Radu Mihaiu.

Proiectul de amenajare a malurilor de lac este unul de amploare, de lungă durată, care presupune pătrunderea pe un drum nebătătorit de administrațiile locale anterioare. Pentru eficiență, s-a lucrat pe mai multe direcții în paralel.

Un prim pas a fost încheierea unui protocol de colaborare cu Apele Române pentru a fi demarat cel mai mare proces de ecologizare. Până în prezent, au fost scoase din lacurile sectorului peste 70.000 de tone de deșeuri.

ADVERTISING

„Ca să aveți o imagine corectă a dezastrului ignorat de toate administrațiile anterioare, am scos de la molozul cutremurului din ’77, până la deșeurile „samsarilor de moloz”, la electrocasnice, instalații sanitare, mobilă, pet-uri etc. În 2024 vrem să finalizăm tot cursul râului Colentina și în plus să trecem și cu o dragă, care să curețe fundul de lac, astfel încât să creștem calitatea apei și implicit beneficiile împotriva poluării”, detaliază primarul. 

PHOTO-2024-05-07-09-47-24-1

În paralel, s-au făcut investiții în parcurile deja existente de-a lungul lacurilor. Un proces care a avut provocările sale și a presupus asumarea unor soluții dificile de amenajare, în așa fel încât parcurile să se integreze perfect cu întregul proiectul Coridorul Verde Colentina.

Au fost amenajate parcurile Rodica, Fabrica de Gheață, Râul Colentina și Sfântul Pantelimon.

„Pentru amenajarea parcul Sfântul Pantelimon, a trebuit să eliminăm alte gropi ilegale de gunoi, chiar la picioarele podului. Și mare ne-a fost surpriza să găsim în profunzime gunoiul aruncat sub preș de administrațiile PSD anterioare. Am găsit cam ce îți rămâne după ce termini de reabilitat o stradă: borduri, moloz, piatră cubică. Practic au oficializat o groapă de gunoi în mijlocul naturii. Și asta-i diferența dintre noi și ei”, explică Radu Mihaiu.

A urmat realizarea documentațiilor pentru intabularea terenurilor necadastrate în zona de protecție a salbei și s-au derulat o serie de verificări. Au fost desființate 40 de extinderi ilegale – curți și piscine extinse până în buza lacului.

Un proiect important, parte din Coridorul Verde Colentina, este amenajarea și modernizarea celui mare parc din sector – Parcul și Insula Plumbuita (peste 20 de hectare).

„De 30 de ani nu s-a mai făcut nicio investiție majoră în parc, drept urmare are zone extinse lăsate în paragină. La toamnă începem lucrările. Vorbim de o investiție consistentă ce se ridică la peste 80 de milioane de lei, ce transformă Parcul Plumbuita într-un parc multifuncțional, pentru toate generațiile.

Refacem și reconfigurăm aleile, înlocuim în totalitate mobilierul urban, facem plantări masive și transformam zonele abandonate într-unele cu funcțiuni utile pentru comunitate.

De exemplu, Insula Plumbuita, din care am scos peste 800 de tone de gunoaie, o transformăm într-una cu tematică sportivă – cu terenuri de sport, echipamente de fitness, locuri de joacă, zone de picnic. Intrarea dinspre Tei Toboc, în prezent abandonată, o transformăm în zonă de belvedere, de picnic și spațiu pentru citit în mijlocul naturii.

În zona abandonată din apropierea Mânăstirii Plumbuita facem noi terenuri de sport, skate park, zonă de calisthenics și foișoare. Și adăugam și funcționalități noi: pistă de alergare, pistă de biciclete, zonă cu hamace, mai multe terenuri de sport, locuri de joacă cu aparate senzoriale, trasee de echilibristică şi foișoare pentru organizarea zilelor de naștere a celor mici în parc, iar fântâna pietonală va fi un adevărat “magnet” pentru copii’, explică Radu Mihaiu.

În proiectul de modernizare a Parcului Plumbuita vor fi integrate și cele 4 hectare retrocedate și recuperate în mandatul lui Radu Mihaiu.

Un alt proiect major, parte integrantă din Coridorul Verde Colentina, este exproprierea unor terenuri private, abandonate, pline de gunoaie, pentru crearea unui nou parc natural de peste 20 ha – Parcul Valea Saulei.

Și tot în mandatul primarului Mihaiu s-au făcut pași administrativi pentru reîntregirea Parcului Verdi, prin exproprierea unui teren de 12.000 mp în proprietate privată, plasat fix în inima parcului. 

„Toate investițiile făcute de-a lungul salbei de lacuri ne-au dus în prezent în cel mai important punct: în mai 2024 lansăm Concursul Internațional de Soluții, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților, pentru selectarea celor mai bune soluții de amenajare a Coridorului Verde Colentina. Așa se fac lucrurile temeinic ca să rămână și generațiilor următoare: urmărești calitatea și nu cantitatea și urmezi un plan corect, fără scurtături și fără matrapazlâcuri”, concluzionează Radu Mihaiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇