1.152 de proiecte concrete și o viziune clară de investiții schimbă traiectoria sectorului 2

1.152 de proiecte concrete și o viziune clară de investiții schimbă traiectoria sectorului 2

31 de ani de guvernare locală PSD în Sectorul 2 s-au tradus în stagnare, corupție, retrocedări cu cântec, dezvoltări imobiliare haotice și bucăți din parcurile sectorului ajunse pe mâna samsarilor imobiliari. De peste 3 ani și jumătate, obiectivul mandatului primarului USR, Radu Mihaiu, este ca Sectorul 2 să recupereze anii pierduți și să intre pe un drum drept al dezvoltării. Schimbarea sectorului a confirmat și este concretizată în cele 1.152 de proiecte derulate.

„Sectorul 2 este bogat. Și nu mă refer doar la bugetul considerabil. Este bogat în zone istorice, în patrimoniul construit, în resurse naturale (vezi Salba de Lacuri). Ce i-a lipsit a fost o viziune de dezvoltare și dorința de a munci și a face lucruri pentru comunitate.

În mandatul meu, lucrurile s-au schimbat radical. Am astupat găurile prin care se risipeau aiurea resursele sectorului, iar banii economisiți s-au dus unde le este locul - în școli, drumuri, parcuri și blocuri. Acum, bugetul sectorului este folosit chibzuit, conform unei strategii de bun simț: nu ai cum să recuperezi decalajul și să transformi sectorul într-unul prosper, modern și civilizat fără să faci investiții masive. Și asta facem de peste 3 ani”, explică Radu Mihaiu.

ADVERTISING

Doar în acest an se investesc 1.2 miliarde lei în dezvoltarea Sectorului 2. Comparativ, în mandatul anterior doar 200 de milioane erau investiți, restul banilor erau cheltuiți pe consum.

Dacă în mandatele PSD fondurile europene erau subiect tabu (doar 48.8 milioane lei), atragerea lor nu a fost o corvoadă în mandatul USR. Astăzi Sectorul 2 are proiecte concrete de peste 831 milioane lei, investite în nevoi prioritare: reabilitări de blocuri, modernizări de școli, construcția de la zero a unei creșe nZeb de 110 locuri și a 30 de apartamente nZEB pentru tinerii defavorizați, infrastructură modernă de colectare selectivă a deșeurilor, 36 km de piste de biciclete, digitalizarea serviciilor publice etc.

Școlile din Sectorul 2 ocupă locul 1 la calitatea condițiilor de învățământ din țară. „Nu o spunem noi, ci Raportul Național de Diagnoză privind calitatea Serviciilor Publice Municipale. Și acest lucru se menține doar prin investiții consecvente. Asta înseamnă să stai cu un ochi pe viitor, dar și cu unul pe prezent.

Doar anul acesta investim peste 340 de mil. în modernizarea și dotarea școlilor la standarde europene. Am finalizat deja 55 corpuri de școli, 38 sunt în diverse faze.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă, să fii fruntaș nu înseamnă sa te culci pe-o ureche. Așa că am ridicat ștacheta și mai sus. De 15 ani nu s-a mai construit nicio grădiniță în sector. Noi acum finalizăm 5 grădinițe noi, care își deschid porțile la toamnă. Și tot atunci, noua creșă din I. Vlad va primi 110 copii. De la Revoluție încoace nu s-a construit nicio creșă. Am făcut-o noi acum, integral din fonduri europene, iar în curtea ei avem suficient spațiu să mai construim și o grădiniță de 160 locuri”, declară primarul Radu Mihaiu.

Pe lângă un mediu primitor în școlile din sector, prioritare au fost și investițiile în viitorul copiilor, în programe educaționale. 3.865 de copii participă la „Școală după Școală”, un program creat de administrația USR, ce vine în sprijinul elevilor și părinților activi. Copiii primesc o masă caldă și beneficiază de servicii educaționale până la ora 18:00.

2.125 de copii participă la cursurile „Grădiniței de vară” și 2.000 elevi la „Școala de Vară”. Pentru a promova practicarea sportului în rândul tinerilor, 2.938 elevi au primit vouchere pentru cursuri la cluburi sportive, iar 380 învață o meserie în școlile cu program dual.

ADVERTISING

Pe fondul problemei cu termia din București s-a crescut ritmul de eficientizare energetică a blocurilor. „Am găsit o harababură în dosarele depuse de asociații. Blocuri decopertate și abandonate cu schela pe ele de 13 ani. Lucrări de proastă calitate de picau tavanele. A trebuit să restabilim ordinea rapid și să eficientizăm programul local de reabilitări. Rezultatul se vede - 429 de blocuri reabilitate și 157 în lucru. Cât cele 2 mandate anterioare la un loc”, explică Radu Mihaiu.

Bucureștiul este un oraș poluat. O consecință ce este cauzată și de faptul că, în mandatele PSD, orașul a pierdut multe spații verzi. Fie prin retrocedări, fie au ajuns pe mâna samsarilor imobiliari. Iar Sectorul 2 a fost efectiv jumulit de spații verzi.

Și pentru depășirea acestei probleme, Radu Mihaiu a avut o abordare strategică. Una pe termen mediu, în care a investit în creșterea calității spațiului verde existent - prin reabilitarea a 16 parcuri, revitalizarea a 24 ha de spațiu verde, dar și prin crearea unui parc nou, natural, Sticlăriei, scos la lumină dintr-o groapă de gunoi.

Și o strategie pe termen lung de extindere a spațiului verde prin exproprieri și achiziții de terenuri. Astfel, Parcul Plumbuita a fost reîntregit cu 4 ha și intră în acest an în reabilitare totală, împreună cu Parcul Național. Recent Sectorul 2 a primit acordul pentru exproprierea a 13.715 mp pentru crearea Noului Parc multifuncțional Moroeni și a 3 grădini urbane cu locuri de joacă pentru locuitorii cartierelor Creangă și Andronache.

Sunt o serie de proiecte în lucru, menite să salveze de la betonare peste 30 ha de spațiu verde din sector. La toate acestea, se adaugă un proiect de durată, ce vizează amenajarea malurilor de-a lungul Salbei celor 6 lacuri din sector.

„Am modernizat deja parcurile Sfântul Pantelimon, Rodica, Râul Colentina și Fabrica de Gheață, ce fac parte din proiectul fanion Coridorul Verde Colentina. Între timp, am extras 70.000 tone de gunoaie din lacurile sectorului, am desființat extinderile ilegale, iar acum lansăm concursul internațional de soluții împreună cu Ordinul Arhitecților. Așa obținem cele mai bune soluții pentru amenajarea unui circuit de promenadă de peste 27 km de-a lungul lacurilor”, declară Radu Mihaiu.

Străzile modernizate sunt primul semn al unui oraș sigur și prietenos cu oamenii. „Acum infrastructura Sectorului 2 nu se mai face după ureche. Planificăm lucrările pe 2-3 ani, sistematizăm cartierele cu sens, în așa fel încât spațiul public să fie funcțional pentru pietoni, șoferi și alte mijloace de trafic.

Și nu lucrăm în ritm de melc ca în trecut, când se făceau doar 10 străzi/an. În acest mandat, avem 120 străzi modernizate și 110 km de trotuare eliberate de mașini.

Și n-am fugit nici de muncă, nici de greu. Derulăm 2 proiecte majore de regenerare urbană, ce vor dezvolta zone importante din sector. Pentru că investițiile administrației locale în infrastructură stradală atrag investițiile private”, spune Radu Mihaiu.

Este vorba de două proiecte, ce sunt în plină derulare – revitalizarea zonei istorice Moșilor Vechi și a cartierului Obor. Zona Moșilor Vechi este parte din proiectul „Noul Centru vechi” și are potențial să devină destinația de zi a Centrului Istoric, unde după o zi de muncă, îți poți petrece timpul liber în tihnă. Iar zona celei mai mari piețe din SE Europei, Oborul, merită să fie mai mult decât locul unde îți faci cumpărăturile. Merită sa fie un punct de referință internațional pentru București, locul unde te reconectezi cu oamenii, petreci timp de calitate și ai experiențe culinare tradiționale.

Un prim mandat și 1.152 de fapte concrete cu impact în viețile oamenilor. Însă, mai sunt multe de făcut. Multe investiții care scot la lumină potențialul Sectorului 2 de a fi locul în care să vrei să-ți crești copiii, dar și locul de care ești mândru că aparții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇