Ziua 803 a început cu atacuri cu drone ale Rusiei asupra regiunii Sumî, din nor-estul Ucrainei, dar și cu bombe ghidate lansate în regiunea ucraineană Herson. Apărarea ucraineană a distrus 12 din cele 13 drone lansate, fiind înregistrate avarii la infrastructura energetică.
De cealaltă parte, autoritățile regionale ruse din Belgorod au declarat că 6 persoane au fost ucise și 33 rănite într-un atac cu drone ucrainene. De asemenea, în noaptea de duminică spre luni, Ucraina a distrus un vas rusesc de atac rapid, în Crimeea ocupată.
Tot astăzi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că va avea loc, „în viitorul apropiat”, un exercițiu militar, ordonat de Vladimir Putin, în care va fi simulată utilizarea armelor nucleare tactice „ca răspuns la declarațiile și amenințările provocatoare” ale Occidentului. Anunțul este făcut în ajunul învestirii lui Putin pentru un nou mandat prezidenţial şi cu trei zile înainte de celebrarea Zilei Victoriei, la 9 Mai. SUA, UE și NATO au condamnat inițiativa.
Iar Industria rusească de petrol şi gaze, crucială pentru finanţarea invaziei din Ucraina, se confruntă cu un deficit de personal, pe măsură ce mobilizarea pentru război agravează o criză demografică mai veche.
Și într-un interviu publicat astăzi de Il Messaggero, ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a cerut Occidentului să încerce mai degrabă să negocieze o soluţie diplomatică cu preşedintele Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Pe de altă parte, el a recunoscut că, din păcate, „Putin vrea toată Ucraina şi nimeni nu ne poate asigura că se va opri la Ucraina. Este clar că are în minte o ordine internaţională, în care cine este mai puternic, dacă şi când vrea, ia celelalte ţări".
În timpul ăsta, agenţiile europene de informaţii sunt în alertă și şi-au avertizat guvernele că Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul.
Iar SUA, prin vocea consilierului pe probleme de securitate Jake Sullivan, au dezvăluit cum vede viitorul războiului: Ucraina va lansa o contraofensivă în 2025 și speră să-și recupereze teritoriile cucerite de ruși. Bineînțeles, împlinirea viziunii va depinde și de locatarul de anul viitor de la Casa Albă.
La finele zilei, Rusia a avertizat Marea Britanie că dacă Ucraina va folosi arme britanice pentru a ataca teritoriul rus, cum a sugerat ministrul britanic de externe David Cameron, Moscova ar putea riposta prin atacuri asupra instalaţiilor şi echipamentelor militare britanice amplasate atât în Ucraina cât şi în alte ţări.
Iată cele mai importante evenimente de luni, 6 mai, ziua 803 de război în Ucraina:
Evoluția pe front
- Atac cu drone al Rusiei - Forţele aeriene ucrainene au declarat luni că sistemele lor de apărare aeriană au distrus 12 din cele 13 drone de atac lansate de Rusia, relatează Reuters. Dronele au fost distruse deasupra regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, au precizat forţele aeriene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
- Bombe ghidate în Herson - Rușii au lansat bombe ghidate în regiunea ucraineană Herson, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de Ukrainska Pravda. Există „lansări de bombe aeriene ghidate de către aviația tactică în regiunea Herson”, a comunicat sursa citată.
- 6 morți în Belgorod - Autoritățile regionale ruse din Belgorod au declarat luni că 6 persoane au fost ucise și 33 rănite într-un atac cu drone ucrainene, informează Reuters. Atacul a avut loc în apropiere de Beriozovka, un sat foarte apropiat de frontiera ucraineană. ”Două camioane mici, care aparțin unei firme locale și care transportau angajaţi spre locul lor de muncă şi o maşină au fost atacate de armata ucraineană cu drone kamikaze", a anunţat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram, potrivit AFP.
- Pierderile Rusiei raportate de Ucraina - Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia ar fi pierdut în ultima zi de război peste 1.000 de militari, 5 tancuri, 59 de vehicule militare, 38 de sisteme de artilerie, 1 rachetă de croazieră.
- Ambarcațiune rusă distrusă de Ucraina - În noaptea de duminică spre luni, Ucraina a distrus un vas rusesc de atac rapid, în Crimeea ocupată. Atacul a fost efectuat cu o dronă maritimă multifuncțională Magura V5, a informat luni agenția de informații militare ucrainene HUR, citată de Kyiv Independent.
Alte informații relevante
- Simularea unui atac cu arme nucleare - Ministerul rus al Apărării, citat de Nexta, anunță că va avea loc un exercițiu militar în care va fi simulată utilizarea armelor nucleare tactice „ca răspuns la declarațiile și amenințările provocatoare” ale Occidentului. Potrivit sursei citate, exercițiile se vor desfășura la ordinul personal al lui Vladimir Putin și vor avea loc „în viitorul apropiat” şi va testa pregătirea forţelor nucleare non-strategice pentru a îndeplini misiuni de luptă. Rusia deţine cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.
- SUA, NATO și UE condamnă exercițiul nuclear - NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova, care şi-a motivat această decizie în urma declaraţiilor unor oficiali occidentali şi implicării crescânde a Occidentului de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia. "Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă şi iresponsabilă. Exerciţiile nucleare ruseşti sunt "categoric un zăngănit de săbii" şi "o continuare a comportamentului iresponsabil al Rusiei", a reacţionat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, potrivit agenţiei DPA. Şi Pentagonul a denunţat "retorica iresponsabilă" a Moscovei, acuzând că „este un lucru total inoportun, având în vedere situaţia de securitate actuală".
- Italia vrea armistițiu în Ucraina - Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a declarat într-un interviu publicat luni de cotidianul Il Messaggero că sancţiunile economice împotriva Rusiei au eşuat şi cere Occidentului să încerce mai degrabă să negocieze o soluţie diplomatică cu preşedintele Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters. Crosetto a mai spus că Occidentul a crezut în mod greşit că sancţiunile pot opri agresiunea Rusiei şi a supraestimat influenţa sa economică în lume. Cu toate acestea, Crosetto a apărat decizia Italiei de a continua să trimită arme în Ucraina, spunând că aceasta are ca scop să câştige "timp şi condiţi pentru a obţine un armistiţiu şi pacea". Crosetto a mai avertizat că, dacă trupele ruseşti ar ocupa Kievul, acest lucru ar duce "inevitabil la o ciocnire cu alte ţări, care nu ar accepta tancurile ruseşti la graniţele lor". Pe de altă parte, Crosetto recunoaște: "Din păcate, mă tem că Putin vrea toată Ucraina şi, mai mult, nimeni nu ne poate asigura că se va opri la Ucraina. Este clar că are în minte o ordine internaţională, în care cine este mai puternic, dacă şi când vrea, ia celelalte ţări".
- Finanțatorul războiului rus, afectat de război - Industria rusească de petrol şi gaze, crucială pentru finanţarea invaziei din Ucraina, se confruntă cu un deficit de personal, pe măsură ce mobilizarea pentru război agravează o criză demografică mai veche, transmite Bloomberg. Potrivit analiştilor şi companiilor de recrutare care lucrează pentru industria de petrol şi gaze, companiile energetice care odinioară ofereau cetăţenilor ruşi cele mai bune salarii şi şansa de a urma o carieră, trebuie acum să concureze pentru angajaţi cu armata şi cu producătorii de armament. Numai bonusul plătit la angajare pentru un soldat care luptă în Ucraina este echivalent cu salariul pentru aproape un an al unui lucrător obişnuit din industria de petrol şi gaze.
- Alertă în Europa - Agenţiile europene de informaţii sunt în alertă și şi-au avertizat guvernele că Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul. Detalii AICI.
- Cum văd SUA viitorul războiului - Kievul va căuta să declanșeze o contraofensivă anul viitor, folosind consistentul pachet de ajutor militar oferit de Statele Unite și alte ajutoare occidentale, a declarat Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite. Ucraina speră să-și recapete teritoriile pe care rușii le-au ocupat, a spus Sullivan pentru Financial Times, afirmația acestuia reprezentând cea mai clară exprimare a modului în care administrația Biden vede evoluția războiului în următoarele luni. Detalii AICI.
- Bărbat acuzat de terorism, arestat - Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat luni arestarea unui bărbat acuzat că plănuia să comită atacuri explozive împotriva unor instanţe de judecată, în numele Ucrainei, relatează AFP. Suspectul, un cetăţean rus în vârstă de 40 de ani, care a fost acuzat de "terorism", a fost arestat în timp ce ascundea "două dispozitive explozive artizanale" în apropierea unei gări din oraşul Tambov, situat la 400 km sud-est de Moscova. Potrivit FSB, bărbatul intenţiona să folosească explozibilii pentru a ataca două dintre tribunalele din oraş. Potrivit aceleiaşi surse, ancheta a dezvăluit că suspectul consulta cu regularitate site-uri pro-ucrainene şi că fusese recrutat de serviciile secrete ucrainene pentru a comite aceste atacuri.
- Germania şi-a rechemat ambasadorul din Rusia - Berlinul a anunţat luni că şi-a rechemat ambasadorul în Rusia, pe Alexander Graf Lambsdorff, pentru consultări, după ce a acuzat vineri un grup de hackeri ruşi controlat de Moscova de o campanie recentă de atacuri cibernetice, relatează AFP. Ambasadorul "va rămâne la Berlin timp de o săptămână şi apoi se va întoarce la Moscova", a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Kathrin Deschauer, adăugând că guvernul ia "foarte în serios" acest "act împotriva democraţiei" germane. Un atac cibernetic a vizat adresele de e-mail ale unor oficiali din cadrul SPD, partidul social-democrat al cancelarului Olaf Scholz. Rusia consideră că aceste acuzaţii sunt "nefondate".
- Rusia amenință Londra - Rusia a avertizat luni Marea Britanie că dacă Ucraina va folosi arme britanice pentru a ataca teritoriul rus, cum a sugerat ministrul britanic de externe David Cameron, Moscova ar putea riposta prin atacuri asupra instalaţiilor şi echipamentelor militare britanice amplasate atât în Ucraina cât şi în alte ţări, relatează agenţiile Reuters şi EFE. "Rusia vede în declaraţiile lui Cameron o confirmare a escaladării grave şi a implicării crescânde a Londrei în acţiunile militare de partea Kievului", se arată într-un comunicat al MAE rus. De asemenea, Rusia consideră afirmaţiile "belicoase şi provocatoare" ale ministrului britanic de externe ca fiind o "recunoaştere de facto a implicării ţării sale ca parte în conflict".