Forţele armate ale Israelului au început să evacueze civilii palestinieni din Rafah înainte de un asalt iminent asupra oraşului din sudul Fâşiei Gaza, de la graniţa cu Egiptul, a informat luni postul de radio al armatei.
Potrivit sursei citate, acțiunile se concentrează asupra câtorva cartiere periferice din Rafah, de unde persoanele evacuate vor fi direcţionate către taberele de corturi din Khan Younis şi Al Muwassi, situate în apropiere.
În ceea ce pare a fi începutul unei evacuări a civililor înainte de un asalt terestru, armata israeliană a cerut, de asemenea, palestinienilor din zonele estice ale Rafah să se mute într-o „zonă umanitară" din apropiere.
Armata a declarat că vor fi folosite afişe, mesaje text, apeluri telefonice şi anunţuri în mass-media pentru a „încuraja deplasarea treptată a civililor în zonele specificate".
După şapte luni de ofensivă împotriva Hamas, Israelul a declarat că Rafah adăposteşte mii de luptători ai grupării islamiste palestiniene şi că victoria este imposibilă fără cucerirea oraşului.
Însă, cu peste un milion de palestinieni strămutaţi care se adăpostesc în Rafah, perspectiva unei operaţiuni cu multe victime îngrijorează puterile occidentale şi Egiptul vecin.
Negocierile de la Cairo, în impas
Evacuarea a fost decisă în timp ce negocierile de la Cairo pentru un armistițiu în Fâșia Gaza par a fi în impas.
În a doua zi de discuții, liderii Hamas și-au menținut cererea ca orice acord să pună capăt războiului din Gaza, în timp ce premierul Netanyahu a declarat că a accepta condițiile grupării teroriste ar menține Hamas la putere și ar reprezenta o amenințare pentru Israel.
Delegaţia Hamas a anunţat că părăseşte Cairo după două zile de negocieri, precizând că „actuala rundă de negocieri de la Cairo s-a încheiat recent, iar delegaţia Hamas va părăsi Cairo în această seară pentru consultări cu conducerea mişcării". Hamas a adăugat că echipa sa de negociatori a livrat răspunsul său Egiptului şi Qatarului, fără a dezvălui conţinutul acestuia.
Gruparea islamistă a mai declarat că a purtat discuţii serioase şi aprofundate cu mediatorii în cele două zile, reiterându-şi în acelaşi timp ''entuziasmul şi determinarea'' de a ajunge la un acord care să ''pună capăt complet'' războiului din Fâşia Gaza, căruia Israelul i se opune.
De asemenea, Hamas a dorit ca pactul să includă "retragerea (armatei israeliene) din întreaga Fâşie Gaza", întoarcerea persoanelor strămutate în nordul enclavei, o creştere a fluxurilor de ajutor umanitar, începerea procesului de reconstrucţie şi un schimb de ostatici cu prizonieri palestinieni.
În același timp, pe surse citate de AFP s-a aflat că șeful serviciilor de informaţii americane, William Burns, este aşteptat să se întâlnească la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre negocieri indirecte între Israel şi Hamas. Burns se afla duminică seara în drum spre capitala Qatarului pentru discuţii cu premierul Mohammed bin Abdelrahmane Al Thani, a cărui ţară a fost implicată în eforturile de mediere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor.