Negocierile de la Cairo, în impas. Condiția pusă de Hamas și reacția lui Netanyahu. Plus: Al-Jazeera, închisă în Israel UPDATE

Negocierile de la Cairo, în impas. Condiția pusă de Hamas și reacția lui Netanyahu. Plus: Al-Jazeera, închisă în Israel <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Negocierile de la Cairo pentru un armistițiu în Fâșia Gaza par a fi în impas.

În a doua zi de discuții, liderii Hamas și-au menținut cererea ca orice acord să pună capăt războiului din Gaza, în timp ce premierul Netanyahu a declarat că a accepta condițiile grupării teroriste ar menține Hamas la putere și ar reprezenta o amenințare pentru Israel.

Benjamin Netanyahu a spus că Israelul este dispus să întrerupă luptele din Gaza pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas (peste 130 cel mai probabil), însă nu în orice condiții.

„În timp ce Israelul a dat dovadă de bunăvoință, Hamas rămâne înrădăcinat în pozițiile sale extreme - cererea de a ne retrage toate forțele din Fâșia Gaza, de a pune capăt războiului și de a lăsa Hamas la putere", a declarat Netanyahu, potrivit Reuters.

"Israelul nu poate accepta acest lucru. Hamas ar putea să își îndeplinească promisiunea de a face din nou și din nou masacre, violuri și răpiri", a mai spus Netanyahu.

ADVERTISING

Un înalt oficial israelian a declarat anterior pentru AFP că Hamas „îngreunează orice posibilitate de acord de armistiţiu", insistând asupra încetării războiului în discuţiile sale cu mediatorii de la Cairo. De asemenea, el a descris drept „inexacte" informaţiile apărute în presă, care indică faptul că Israelul "a acceptat să pună capăt războiului ca parte a unui acord de schimb de prizonieri".

De partea cealaltă, un oficial Hamas a declarat sâmbătă pentru AFP că mişcarea palestiniană nu va accepta „sub nicio formă un acord care să nu prevadă în mod explicit încheierea războiului", transmite AFP.

„Informaţiile noastre confirmă că Netanyahu încetineşte personal un acord din calcule personale", a mai afirmat acest oficial, care a vrut să îşi păstreze anonimatul. Anterior, Hamas îl acuzase pe Netanyahu că și-a înmulțit declaraţiile menite „în mod clar să ducă la eşuarea unui acord".

ADVERTISING

De asemenea, oficialul Hamas a acuzat Israelul că urmăreşte „să îşi recupereze ostaticii fără a fi nevoit să oprească agresiunea asupra Gaza". „Încăpăţânarea" Israelului „ar putea pune în pericol negocierile şi Netanyahu poartă întreaga responsabilitate pentru acest lucru", a continuat el.

Mediatorii - Egipt, Qatar, SUA - încearcă de luni de zile să obţină un armistiţiu între Israel şi Hamas, care ar trebui să includă în special o pauză în ofensiva israeliană şi eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul ostaticilor răpiţi pe 7 octombrie în sudul Israelului.

Dar Netanyahu îşi reiterează în mod repetat hotărârea de a efectua o ofensivă majoră asupra Rafah, orașul din sudul Fâşiei Gaza pe care îl consideră ultimul bastion al Hamas, şi exclude oprirea războiului, care durează de şapte luni, înainte de a distruge mişcarea islamistă. O ofensivă la sol asupra oraşului Rafah „nu va fi o plimbare în parc şi ocupantul va plăti un preţ ridicat", a avertizat el.

ADVERTISING

Din 7 octombrie, Israelul şi Hamas au încheiat un singur armistiţiu, la sfârşitul lunii noiembrie. Acesta a durat o săptămână şi a permis eliberarea a 105 ostatici, inclusiv 80 de israelieni şi persoane cu dublă cetăţenie, schimbaţi cu 240 de palestinieni deţinuţi de Israel.

UPDATE 1: Delegaţia Hamas a anunţat că părăseşte Cairo după două zile de negocieri, a precizat duminică mişcarea islamistă într-un comunicat - transmite EFE. „Actuala rundă de negocieri de la Cairo s-a încheiat recent, iar delegaţia Hamas va părăsi Cairo în această seară pentru consultări cu conducerea mişcării", a precizat Hamas în comunicat, care a adăugat că echipa sa de negociatori a livrat răspunsul său Egiptului şi Qatarului, fără a dezvălui conţinutul acestuia. Gruparea islamistă a declarat că a purtat discuţii serioase şi aprofundate cu mediatorii în cele două zile, reiterându-şi în acelaşi timp ''entuziasmul şi determinarea'' de a ajunge la un acord care să ''pună capăt complet'' războiului din Fâşia Gaza, căruia Israelul i se opune. De asemenea, Hamas a dorit ca pactul să includă "retragerea (armatei israeliene) din întreaga Fâşie Gaza", întoarcerea persoanelor strămutate în nordul enclavei, o creştere a fluxurilor de ajutor umanitar, începerea procesului de reconstrucţie şi un schimb de ostatici cu prizonieri palestinieni, potrivit comunicatului.
UPDATE 2: Şeful serviciilor de informaţii americane, William Burns, este aşteptat să se întâlnească la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre negocieri indirecte între Israel şi Hamas, a declarat duminică pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor. Sursa, care a solicitat anonimatul, a declarat că Burns se afla în drum spre capitala Qatarului pentru discuţii cu premierul Mohammed bin Abdelrahmane Al Thani, a cărui ţară a fost implicată în eforturile de mediere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor.

Al-Jazeera, închisă în Israel

Pe de altă parte, guvernul israelian a „decis în unanimitate" că postul qatarez Al-Jazeera va fi „închis în Israel", a informat premierul Benyamin Netanyahu într-un mesaj pe X, fără a da mai multe detalii.

Ministrul israelian al Comunicaţiilor, Shlomo Karhi, a declarat pe X că a „semnat imediat ordonanţa împotriva Al-Jazeera", care „intră în vigoare imediat". El a adăugat că s-a asigurat că Al-Jazeera „nu mai poate opera din Israel" şi a acuzat canalul că „ameninţă securitatea" ţării.

Karhi a ordonat, de asemenea, confiscarea echipamentelor de emisie ale Al Jazeera „folosite pentru a furniza conţinutul canalului", inclusiv echipamente de editare, camere, microfoane, servere şi laptopuri, precum şi echipamente de transmisie wireless şi câteva telefoane mobile.

Decizia escaladează disputa de lungă durată dintre Israel şi Al Jazeera. De asemenea, aceasta ameninţă să sporească tensiunile cu Qatar, care finanţează reţeaua media, într-un moment în care Doha joacă un rol cheie în eforturile de mediere pentru a opri războiul din Gaza.

Israelul are de mult timp o relaţie dificilă cu Al Jazeera, pe care o acuză de părtinire împotriva sa şi de colaborare cu Hamas. Reţeaua cu sediul în Qatar a respins în mod repetat acuzaţiile.

Al Jazeera este una dintre puţinele instituţii media internaţionale care a rămas în Gaza pe toată durata războiului, difuzând scene sângeroase de atacuri aeriene şi spitale supraaglomerate şi acuzând Israelul de masacre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇