Aproape 14% din casele Japoniei sunt goale, iar acest excedent imobiliar atrage un interes tot mai mare din partea străinilor.
Pe măsură ce scăderea populației continuă să afecteze societatea și economia Japoniei, numărul de case vacante a depășit nouă milioane – suficiente pentru a găzdui întreaga populație a Australiei, dacă ar sta câte trei persoane într-o locuință, scrie The Guardian.
Statisticile guvernamentale publicate marți arată că numărul de case vacante, cunoscute sub numele de akiya (adică locuinţe goale sau abandonate), a crescut cu peste jumătate de milion față de cercetarea anterioară din 2018.
La baza problemei se află depopularea rurală, combinată cu oamenii care moștenesc astfel de proprietăți, dar nu pot sau nu doresc să locuiască în ele, să le recondiționeze sau chiar să le demoleze.
Nici orașele nu sunt imune la acest fenomen și există sute de mii de case goale şi în zonele urbane.
Cele 9 milioane de case vacante reprezintă aproape 14% din toate locuinţele din Japonia, deși numărul real ar putea fi mai mare.
Institutul de Cercetare Nomura estimează că, de fapt, există aproape 11 milioane de akiya.
Peste 4,4 milioane din proprietățile introduse în statistica oficială sunt disponibile pentru închiriere, dar stau goale demult și sunt în mare parte departe de principalele centre de populație.
Starea a peste 3,8 milioane de locuinţe luate în calcul este necunoscută și doar 330.000 dintre cele 9 milioane de case goale au fost scoase la vânzare.
Japonezii plătesc taxe mai mari pentru terenurile virane decât pentru terenurile cu clădiri, aşa încât nu este financiar avantajos să dărâmi casele vechi, iar unii fac tot posibilul să evite astfel de moșteniri.
Cu toate acestea, există un interes din ce în ce mai mare în rândul străinilor pentru aceste locuinţe goale, în special casele kominka (tradiționale), văzute ca opțiune pentru cazare ieftină și neobișnuită, case de vacanță sau destinate pentru închiriere la turiști.
De exemplu, Hana Sakata și soțul ei au renovat și închiriat case timp de aproape un deceniu prin afacerea lor New Heritage.
Cu toate acestea, costul prin care astfel de case pot fi readuse la gloria lor de odinioară este enorm, avertizează Sakata.
„Se vorbeşte mult acum, în special în rândul străinilor, că aceste case din Japonia sunt disponibile foarte ieftin sau gratuit. Dar este un angajament uriaș și nu există mulți antreprenori care le pot repara – abilitățile tradiționale de tâmplărie sunt pe cale de dispariție”, spune ea.
Interesul în rândul turiștilor străini de a experimenta un sejur în unități de cazare tradiționale japoneze este mare, cererea depășind în prezent oferta, notează Sakata.
Yenul aflat la niveluri minime de mai multe decenii, în comparație cu valutele importante, a contribuit la impulsionarea unui boom turistic, cu un record de 3 milioane de vizitatori străini în martie.