Ziua 785 CIA: Ucraina ar putea pierde războiul până la finele anului. Navalnaia arată spre greșeala Kievului

<span style="color:#990000;">Ziua 785</span> CIA: Ucraina ar putea pierde războiul până la finele anului. Navalnaia arată spre greșeala Kievului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 785 de război, aflăm că bilanțul atacului cu rachete de la Cernigău a ajuns la 18 morți și 77 de răniți, între care patru copii. În plus, mai sunt confirmate două morţi în bombardamente ruse în regiunea Doneţk.

De cealaltă parte, Ucraina a anunţat că a atacat ieri un aerodrom militar rus la Djankoi, în peninsula ocupată Crimeea, ceea ce a dus la distrugerea sau avarierea gravă a unor lansatoare de sisteme de tip S-400, echipamente radar şi unui centru de control al apărării aeriene.

Iar conducerea spionajului militar ucrainean are un plan de reducere a potențialului militar al Rusiei, a spus Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei Ucrainei.

În schimb, dinspre SUA a avenit unul dintre cele mai dure avertismente de până acum: directorul CIA, Bill Burns, a avertizat că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului. Declarația vine în contextul în care, Congresul dezbate dacă va aproba sau nu un pachet de ajutor pentru Kiev, pe care îl amână de luni de zile.

Pe de altă parte, Iulia Navalania, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, a afirmat în primul interviu acordat de la moartea soțului ei că războiul din Ucraina este al lui Putin, nu al rușilor, și că greșeala Ucrainei este că nu ține cont de rușii care se opun războiului.

Am mai aflat astăzi de un atentat dejucat de asasinat la adresa președintelui Volodimir Zelenski. Serviciile ucrainene și poloneze au arestat un cetățean polonez care oferise serviciilor ruse colaborarea sa într-o operațiune de ucidere a lui Zelenski.

De asemenea, doi presupuşi spioni ruşi au fost arestaţi în oraşul german Bayreuth, pentru că ar fi plănuit atacuri de sabotaj, inclusiv împotriva unor "facilităţi ale forţelor americane", cu scopul de a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

ADVERTISING

Iar în Rusia, Aleksandr Kuranov, un om de ştiinţă care a lucrat la tehnologii hipersonice, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru trădare, după ce a fost acuzat că a transmis secrete de stat unor cetăţeni străini.

Situația pe front

  • Toate dronele distruse - Rusia a lansat în cursul nopții 13 drone de atac Shahed, toate fiind doborâte de apărarea aeriană în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Vinița, Poltava, Hmelnîțkîi, Ternopil și Ivano-Frankivsk.
  • A crescut bilanțul de la Cernigău - Bilanţul atacului de miercuri de la Cernigău a urcat la 18 morţi și 77 de răniți, între care patru copii. De asemenea, 58 de persoane au primit asistență psihologică. Echipele de intervenție au îndepărtat 1.580 de tone de moloz de la locurile exploziilor, relatează Ukrainska Pravda. "Au fost avariate case, un spital, un hotel a fost distrus. Oamenii se aflau sub dărâmături. Au fost mulţi răniţi", a spus Zelenski, precizând că operaţiunile de salvare la faţa locului continuă.
  • Morţi în Doneţk - În regiunea ucraineană Doneţk, parţial ocupată de Rusia, o persoană a fost ucisă la Selîdove, în bombardamente ruseşti. Altă persoană a fost ucisă la Oceretîne, tot în Doneţk. Case au fost avariate, iar o zonă industrială a fost incendiată în aceste bombardamente.
  • Aerodrom bombardat - Ucraina a anunţat joi că a atacat miercuri un aerodrom militar rus la Djankoi, în peninsula ocupată Crimeea. ”O operaţiune reuşită a Forţelor armate ucrainene vizând aerodromul militar Djankoi” a permis ”distrugerea sau avarierea gravă” a unor lansatoare de sisteme de tip S-400, echipamente radar şi unui centru de control al apărării aeriene, a anunţat pe Telegram spionajul militar ucrainean (GUR).
  • Centrale nucleare aflate în pericol - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a distrus aproape întreaga producție de energie din Ucraina. „Barajele și echipamentele hidrocentralelor, precum și infrastructura de gaze sunt supuse atacurilor teroriste”, a spus el. Zelenski a avertizat că Rusia pune în pericol și centrala nucleară Zaporojie. „Nu excludem ca infrastructura celorlalte centrale nucleare ale noastre și a rețelelor de distribuție să fie, de asemenea, sub amenințarea terorii ruse”, a adăugat președintele.
  • Pentru că nu primește, Ucraina cumpără armament - Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţia de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile în trimiterea asistenţei militare din partea aliaţilor săi, a anunţat ministrul de Finanţe, Serghei Marcenko. El a avertizat cu privire la "consecinţele negative pentru bugetul Ucrainei" ale cheltuielilor pentru armament care ar fi putut fi evitate, dacă partenerii Kievului ar fi trimis ajutorul pe care îl plănuiseră.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Drone doborâte - Rusia anunţă că a ”neutralizat” 20 de drone ucrainene, dar şi două rachete balistice de tip Tocika-U şi cinci baloane care servesc în general la deturnarea atenţiei sistemelor de apărare aeriană. "În cursul nopţii (de miercuri spre joi), mai multe tentative ale regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste împotriva unor instalaţii situate pe teritoriul rus au fost împiedicate”, anunţă Ministerul Apărării. 16 dintre drone şi două rachete au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. O femeie rănită în acest atac a fost spitalizată. Celelalte regiuni vizate sunt Voronej, tot la frontiera cu Ucraina, şi Rostov, în care se află cartierul general militar al operaţiunilor ruse în Ucraina.
  • Putin cere oamenilor să plece - Vladimir Putin le-a cerut locuitorilor regiunilor afectate de inundaţii să dea curs apelurilor la evacuare, dar aceştia ezită să-şi părăsească locuinţele de frica unor ”jafuri”, deși apele continuă să crească în regiunile din Siberia Kurgan şi Tiumen. "Nu vorbiți așa despre oameni", i-a răspuns Putin unui guvernator care a spus că "rămân cei mai încăpățânați oameni". ”De ce nu pleacă oamenii? Le este frică pentru bunurile lor, casele lor. Trebuie să fie convinşi că totul va fi protejat”, a declarat liderul de la Kremlin, într-o videoconferinţă cu guvernatorii regiunilor afectate - Kurgan, Tiumen şi Orenburg. Mai multe persoane intervievate de AFP în ultimele zile în regiunea Orenburg au declarat că se tem de jafuri.
  • Evacuări în masă - În regiunea Kurgan, ”peste 14.300 de persoane au fost evacuate din teritorii inundate, inclusiv 1.833 de copii”, a subliniat guvernatorul Vadim Şumkov în reuniunea cu Vladimir Putin. Potrivit lui Şumkov, peste 3.000 de case din 25 de localităţi au fost inundate în regiunea traversată de râul Tobol, ale cărui ape cresc de mai multe zile. Locuitorii oraşului Kurgan (300.000), în care unele cartiere au fost inundate, au fost îndemnaţi să evacueze rapid. ”Luaţi-vă copiii şi rudele cu dizabilităţi şi în vârstă. Nu vă lăsaţi animalele în zone de risc (…). Plecaţi! Nu aşteptaţi ca apa să se apropie de domiciliu”, au avertizat autorităţile din oraş. Aproximativ 435 de persoane au fost evacuate în regiunea vecină Tiumen, prin care trece râul Işim, aflat de asemenea în revărsare. Autorităţile locale se aşteaptă la o agravare a situaţiei în zilele următoare. ”Aşteptăm valul care urmează să vină în regiunea Kurgan”, unde nivelul apei ar putea depăşi peste doi metri, un record atins în 2017, a declarat guvernatorul regional Aleksandr Moor. La Orenburg, în centrul inundaţiilor din ultimele zile, nivelul fluviului Ural a început să scadă, însă rămânea ridicat - 1.099 de centimetri -, a anunţat Primăria din Orenburg.
  • Demnitar cecen arestat pentru că era beat la volan - Alikhan Țakaiev, șeful departamentului cecen al Ministerului Rusiei pentru Situații de Urgență, a fost arestat în Daghestan pentru conducerea mașinii sub influența alcoolului. Acesta a fost reținut duminică, dar imaginile au ajuns joi în spațiul public. Potrivit presei cecene de opoziție, forțele speciale din republica condusă de Ramzan Kadîrov au intervenit ulterior, i-au luat pe Țakaiev și mașina lui, apoi i-au bătut pe agenții de poliție din Daghestan care îl reținuseră. Imaginile difuzate de Nexta prezintă momentul în care demnitarul cecen a fost arestat.
  • Om de ştiinţă condamnat la închisoare - Aleksandr Kuranov, un om de ştiinţă rus care a lucrat la tehnologii hipersonice, a fost condamnat joi la şapte ani de închisoare pentru trădare, după ce a fost acuzat că a transmis secrete de stat unor cetăţeni străini. Un reprezentant al sistemului judiciar din Sankt Petersburg a declarat că Aleksandr Kuranov, în vârstă de 76 de ani, va fi trimis la o închisoare de înaltă securitate. Kuranov a fost acuzat că a transmis informaţii secrete unui cetăţean străin, cu privire la cercetările privind tehnologia hipersonică la care lucra de mult timp.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • CIA: Ucraina ar putea pierde războiul - Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN. Comentariile sale, notează CNN, reprezintă unul dintre cele mai dure avertismente de până acum din partea administraţiei Biden cu privire la mizele din Ucraina, în timp ce Congresul dezbate dacă va aproba sau nu un pachet de ajutor pentru Kiev, pe care îl amână de luni de zile. "Cu impulsul pe care l-ar da asistenţa militară, atât din punct de vedere practic, cât şi psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024. Fără asistenţă suplimentară, situaţia este mult mai gravă. Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârşitul anului 2024 sau cel puţin să-l pună pe Putin într-o poziţie în care ar putea dicta termenii unei înţelegeri politice", a spus şeful CIA.
  • Zelenski, tentativă de asasinat - Ofiţeri ucraineni și autorități poloneze au reţinut un cetăţean polonez, suspectat că s-ar fi oferit să îl asasineze pe preşedintele Ucrainei. Potrivit anchetei, suspectul, din proprie iniţiativă, a stabilit contacte cu reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Armate Ruse şi i-a informat cu privire la disponibilitatea sa de a lucra pentru serviciile secrete militare ruseşti, relatează Ukrainskaia Pravda. Detalii AICI.
  • Ucraina, la cel mai mare exercițiu NATO de apărare cibernetică - Reprezentanți ucraineni vor lua parte la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică CCDCOE Locked Shields al NATO, care va avea loc în Estonia. În acest an, aproximativ 4.000 de experți din peste 40 de țări își vor uni forțele într-un mediu simulat în timpul Locked Shields pentru a proteja infrastructura unei națiuni fictive. Punctul forte al exercițiului este abordarea integrată care combină abilitățile tehnice cu cunoștințele strategice, juridice și de comunicare pentru a dezvolta o strategie de apărare versatilă.
  • Planuri pentru atacarea Rusiei - Conducerea spionajului militar ucrainean are un plan de reducere a potențialului militar al Rusiei, a spus Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei Ucrainei, într-un interviu acordat Washington Post. Acesta include atacarea industriei militare, a țintelor militare critice, a bazelor aeriene și a posturilor de comandă și control, a spus el. Budanov a adăugat că în prezent sunt planificate mai multe operațiuni ale voluntarilor ruși pe teritoriul Rusiei, cu sprijinul serviciului de informații al Ucrainei, iar acestea au ca scop să le arate rușilor că Putin nu-i poate proteja.
  • Navalnaia, despre greșeala Ucrainei - Văduva opozantului rus Alexei Navalnîi a acordat primul interviu de la moartea soțului ei, publicat de Time. Iulia Navalnaia a precizat că războiul din Ucraina este al lui Putin, nu al rușilor, și că Ucraina nu ține cont de rușii care se opun războiului. "Am spus, nu oricine e un erou. Oamenii sunt pregătiți să-și asume diferite feluri de greutăți. E important să-i sprijinim pe acești oameni și cred că a-i ignora e o greșeală a guvernului ucrainean", a declarat ea. Navalnaia a precizat că unul dintre motivele pentru care și-a dorit ca Zelenski să câștige alegerile prezidențiale din Ucraina a fost soția lui, Olena Zelenska, dar a aflat cu surprindere din Washington Post că aceasta nu va fi prezentă la discursul rostit de Joe Biden la care ea a asistat. "Cred că e păcat dacă ceea ce a scris Washington Post este adevărat, că ea nu a venit din cauza mea. Nici n-am știut că va fi acolo", a spus soția lui Navalnîi. Iulia Navalnaia a fost inclusă de Time între cei mai influenți 100 de oameni din lume.
  • Arestări în Germania - Doi presupuşi spioni ruşi au fost arestaţi în oraşul german Bayreuth pentru că ar fi plănuit atacuri de sabotaj, inclusiv împotriva unor "facilităţi ale forţelor americane", cu scopul de a submina sprijinul militar pentru Ucraina, a anunţat joi biroul procurorului federal german. Forţele de ordine au făcut percheziţii la locuinţele şi locurile de muncă ale celor doi suspecţi, cu dublă cetăţenie, germană şi rusă, care sunt acuzaţi că lucrau pentru un serviciu secret străin. Principalul acuzat, Dieter S. (39 de ani), făcea schimb de informaţii cu o persoană legată de serviciile secrete ruse încă din octombrie 2023, în vederea unor posibile acte de sabotaj pe teritoriul german. Dieter S. i-ar fi spus persoanei de contact că e pregătit "să comită atacuri cu explozibil şi să provoace incendii criminale în principal împotriva infrastructurilor militare şi obiectivelor industriale în Germania". El a făcut fotografii şi înregistrări video cu potenţiale ţinte, cum ar fi transporturi şi echipamente militare, inclusiv facilităţi ale forţelor armate americane, iar apoi le-ar fi transmis persoanei sale de contact. Alexander J., care i s-a alăturat în martie 2024, e suspectat că a fost combatant într-o unitate armată a "Republicii Populare Doneţk" în estul Ucrainei, între 2014 şi 2016.
  • UE trebuie să trimită sisteme antirachetă - Țările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă pentru a consolida apărarea Ucrainei, a declarat joi Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, avertizând că Europa nu se poate baza doar pe Statele Unite pentru a ajuta Kievul. "Avem Patriots, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din cazărmile în care se află pentru orice eventualitate și să le trimitem în Ucraina, unde războiul face ravagii", a declarat Josep Borrell, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe din G7, care a avut loc pe insula Capri. "În caz contrar, sistemul de electricitate al Ucrainei va fi distrus. Și nicio țară nu poate lupta fără a avea electricitate acasă, în fabrici, online, pentru orice", a continuat acesta.
  • Un miliardar german a fugit în Rusia - Fostul șef al holdingului german Tengelmann (care include OBI și Kaiser's) Karl-Erivan Haub, dispărut în aprilie 2018, în timp ce se afla în vacanță în stațiunea Zermatt din Alpi, și-ar fi înscenat moartea și a fugit în Rusia. La început, miliardarul a fost declarat dispărut, iar în 2021 instanța din Köln i-a recunoscut decesul, însă presa germană a publicat ulterior informații care pun la îndoială moartea acestuia. Jurnalista Liv von Bettiher de la RTL a intrat în posesia unor imagini surprinse de camere de supraveghere la Moscova, în februarie 2021, în care apare un bărbat care semăna cu Haub1. Analiza biometrică a confirmat cu o probabilitate de 90% identitatea omului de afaceri dispărut. În plus, analiza apelurilor a arătat că acesta a sunat regulat în Rusia, începând din martie 2018. A avut și convorbiri telefonice cu o femeie care, potrivit jurnaliştilor, avea legături cu FSB. În plus, Haub și această femeie au ajuns în mod repetat în aceleași orașe. Noile dovezi obținute de jurnaliști indică faptul că Karl-Erivan Haub și-a înscenat dispariția și că unii membri ai familiei sale știau acest lucru, scrie Bettiher.
  • Vizită surpriză la Kiev - Vicecancelarul german Robert Habeck a sosit joi dimineață în capitala Ucrainei, într-o vizită-surpriză. Sosirea sa este un semn că Germania va oferi sprijin pe termen lung Ucrainei, a spus acesta în gara din Kiev.
  • Kremlinului nu-i pasă - Rusia pare pregătită să producă „o catastrofă de mediu” prin navigarea cu petroliere necorespunzătoare prin Marea Baltică, încălcând toate regulile maritime, avertizează ministrul suedez de Externe. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇