Mica istorie: ziua de 18 aprilie în lume - Falsificatorii „mitului necesar”

- Bagheta, ca accesoriu facultativ
- Strămoșii omenirii traversau oceanul cu barca
- Proștii știu. Deștepții înțeleg. Semnat: Albert Einstein
- Uriașa bazilică de un hectar și jumătate
victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1506: Începe construcția bazilicii Sfântul Petru din Roma sub pontificatul papei Iulius al II-lea.  Bazilica este amplasată în monumentala Piazza San Pietro. Lungă de 186 metri, înaltă de 119 metri  (la cupolă) și cu o suprafață totală de peste 15.000 m² (un hectar și jumătate), construcția este cel mai mare lăcaș de cult din lume.

Din punct de vedere religios, Bazilica „Sfântul Petru” este sediul principalelor ceremonii ale cultului catolic și găzduiește manifestările solemne specifice cu prilejul sărbătorilor creștinești: Crăciunul, Paștele, ritualurile din Săptămâna Mare, cazul alegerii noilor papi sau cazul funeraliilor papilor decedați.

Dar edificiul are astăzi și o deosebită funcție turistică. Curioși din toată lumea, aparținând tuturor cultelor, vizitatori ai Romei nu pierd ocazia să-și încânte privirile admirând arhitectura renascentistă, dar și capodoperele pictorilor sau sculptorilor care au împodobit interioarele edificiului.

Anul 1848: Are loc adunarea politică a românilor ardeleni de la Blaj.

Anul 1878: La București, a fost încheiată o Convenție comercială româno-elenă.

Anul 1882: Se naște Leopold Stokowski, dirijor britanic de origină poloneză, care a activat multă vreme în SUA, ca principal dirijor al Orchestrei Filarmonice din Philadelphia. A rămas celebru și pentru faptul că dirija totdeauna cu mâna, niciodată cu bagheta.

ADVERTISING

Anul 1906: Orașul San Francisco este grav afectat de cutremurul din 1906, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter.

Cutremurul și incendiile provocate în urma acestuia sunt considerate ca fiind printre cele mai mari dezastre naturale din istoria Statelor Unite. Numărul total de victime, rezultate după cutremur și de incendiile produse de acesta (peste 3.000), reprezintă cea mai mare pierdere de vieți omenești din istoria consemnată pe timp de pace a Californiei.

Impactul economic ulterior al dezastrului este adesea comparat cu cel provocat de mult mai recentul dezastru al uraganului Katrina, care a afectat profund orașul New Orleans și statul Louisiana în anul 2005.

Anul 1909: A fost beatificată la Roma eroina franceză Jeanne d'Arc. Unii o consideră  figură emblematică a Franței, altora li se pare însă foarte controversată, etichetată de memorialiști ca schizofrenică sau poate atinsă de alte boli, tot pe sistemul nervos.

Naționaliștii au preamărit-o supranumind-o „Fecioara din Orleans” și atribuindu-i calități paranormale, legate mai ales de declarațiile ei că ar fi avut viziuni, că ar fi „auzit voci” și, mai ales, că însuși Dumnezeu i-ar fi poruncit să elibereze pământurile Franței, ajunse, prin vicisitudinea istoriei, în posesia statului englez.

ADVERTISING

Este greu de spus cum de s-au bucurat de credibilitate toate aceste idei, de natură să frizeze paranormalul, dar faptele trebuie puse în lumina serviciului pe care episodul Jeanne d’Arc îl făcea – poate fără voia ei – extremiștilor naționaliști sau altora de acest fel.

În acest context, enciclopedia Wikipedia punctează astfel fenomenul, referindu-se la cercetările mai recente în domeniu:

  1. Legenda a fost creată pe la 1900 de naționaliștii francezi în vederea unei revanșe în fața Germaniei.
  2. Jeanne era cu adevărat bolnavă, ceea ce explică modul cum trecea ușor de la realitate la paranormal.
  3. Jeanne nu a luat parte la lupte. Faptele de arme i-au fost atribuite de falsificatori.
  4. Până la urmă, trebuie să acceptăm că legenda intră în categoria a ceea ce numim „mitul necesar”.

Anul 1912: Vasul salvator RMS Carpathia ajunge „cu bine” la New York purtând la bord cei 706 supraviețuitori ai dezastrului de pe Titanic.

Anul 1922: România a semnat, alături de alte state afectate, o notă adresată Germaniei, prin care protesta la adresa semnării Tratatului de la Rapallo, din 16 aprilie 1922, care încălca prevederile Tratatului de la Versailles.

ADVERTISING

Acesta din urmă consfințește oficial încheierea Primului Război Mondial, purtat între forțele Aliaților pe de o parte (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria), pe de altă parte.

Anul 1931: Se formează la București un nou guvern, condus de savantul Nicolae Iorga.

Anul 1935: Se naște scriitorul Panait Istrati. Blamat de unii și apreciat de alții, Panait Istrati rămâne cel mai controversat personaj al literaturii noastre.

Anul 1941: Franța părăsește Societatea Națiunilor. A fost ultima picătură care a dus la desființarea de facto a acestei instituții, creată pentru susținerea păcii în lume. Societatea Națiunilor fusese o precursoare a ONU, înființată ca să preîntâmpine un nou război, dar incapabilă să reziste în fața ascensiunii lui Hitler în Germania.

Anul 1947: Guvernul britanic hotărăște reluarea relațiilor comerciale cu România, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Anul 1947:  Moare Jozef Tiso, om politic slovac, personaj-marionetă în fruntea Republicii Slovace, creată de Hitler. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Tiso a fost judecat de autoritățile cehoslovace, condamnat la moarte și executat prin spânzurare.

Anul 1951: A fost înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, primul pas către viitoarea Uniune Europeană.

Anul 1955: Moare Albert Einstein, fizician germano-american, laureat al Premiului Nobel, autorul teoriei relativității,.

Einstein este considerat unul dintre cei mai mari și mai influenți oameni de știință ai tuturor timpurilor. Chiar şi fără aportul său la Teoria Relativității, Einstein a adus și contribuții importante la mecanica cuantică, fiind totodată o figură centrală în remodelarea revoluționară a înțelegerii științifice despre  natură, în conceptul fizicii moderne.

Născut în Imperiul German, Einstein s-a mutat în Elveția în 1895, renunțând la cetățenia germană. În 1897, la vârsta de 17 ani, s-a înscris la secția de matematică și fizică la a politehnicii federale elvețiene din Zürich. După absolvire, a dobândit cetățenia elvețiană, pe care a păstrat-o pentru tot restul vieții.

Presimțind ascensiunea lui Hitler în Europa, Einstein a optat pentru SUA și i s-a acordat cetățenia americană în 1940.  În ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial, el s-a adresat cu o scrisoare către președinte SUA Franklin D. Roosevelt, avertizându-l asupra potențialului program german de arme nucleare și recomandând SUA să înceapă cercetări similare.

Dar, în afara domeniului științific, unde a excelat, Einstein a fost și un deosebit om de spirit. Au rămas de pe urma lui multe aforisme și dictoane, din care aș aminti:

  • Nu mă gândesc la viitor. Viitorul oricum va veni.
  • Un om deștept rezolvă problema. Un om și mai deștept o evită.
  • Conform unei ipoteze, nu există miracole. Conform alteia, totul este un miracol.
  • Știința este un lucru minunat, dacă nu ajungi să-ți câștigi traiul din ea.
  • Logica te va duce de la A la Z. Imaginația te duce dincolo de orice limite.
  • Dacă faptele nu se potrivesc cu teoria, schimbă faptele.
  • Educaţia e ceea ce rămâne după ce uiţi ce ai învăţat la şcoală.
  • Cine n-a greșit niciodată, acela sigur n-a încercat niciodată.
  • Proștii știu. Deștepții înțeleg.

Anul 1966Mao Zedung lansează conceptul de „Marea Revoluție Culturală Proletară”. China intră într-o fază de haos și teroare. Dar politica echilibrată a celor care au urmat a restabilit ordinea, creând condițiile ca această țară, manufacturieră până de curând, să devină una din marile puteri economice ale lumii.

Anul 1980: Republica Zimbabwe își proclamă independența.

Anul 1996: Miniștrii Apărării ai României și Ucrainei, Gheorghe Tinca și Valeri Șmarov, au semnat un Protocol privind dezvoltarea colaborării între Ministerul Apărării din România și cel din Ucraina.

Anul 1996: Senatul României a ratificat Convenția europeană pentru reprimarea terorismului, prin care era reglementată procedura extrădării persoanelor care sunt căutate pentru acte de terorism.

Anul 2001: Camera Deputaților din România a adoptat textul legii privind accesul liber la informațiile de interes public.

Anul 2002: Moare Thor Heyerdahl, explorator norvegian. Heyerdahl a devenit celebru datorită expediției Kon-Tiki, o călătorie în care a navigat singur 4.300 de mile (aproximativ 7.000 km) din America de Sud până în Arhipelagul Tuamotu din Polinezia.

Heyerdahl a lansat o ipoteză, conform căreia populația din Polinezia nu provenea din Asia de Sud-Est, așa cum era acreditat până atunci, ci din America de Sud. În sprijinul acestei idei, el a încercat și a reușit să demonstreze că populația preistorică din America de Sud știa să navigheze, cu mijloacele modeste ale vremii, suficient de bine pentru a ajunge din sudul Americii în îndepărtata Polinezie.

Întrucât ideea a fost primită cu răceală nu numai în cercurile de specialitate, ci și în opinia publică, Thor s-a decis să facă el însuși demonstrația unei asemenea călătorii transoceanice.  Și-a construit o ambarcațiune de tip primitiv și a întreprins călătoria, pe care a descris-o amănunțit în cartea sa, întitulată Kon-Tiki (numele ambarcațiunii). Succesul a fost fulminant.

Anul 2002: Fostul rege al Afganistanului, Mohammad Zaher Shah, s-a întors la Kabul, după 29 de ani de exil la Roma, la vârsta de 87 ani. A fost primit oficial pe aeroportul din Kabul de Hamid Karzai și de alți oficiali.  Întoarcerea sa a fost larg salutată de afgani și a fost agreat de toate grupurile etnice.  Au existat chiar propuneri pentru o revenire la monarhie și însuși Zahir Shah a lăsat să se înțeleagă că va accepta orice responsabilitate i s-ar propune.

Cu toate acestea, așa cum notează Wikipedia,  el a fost obligat să renunțe public la o eventuală conducere monarhică urmare unor recomandări venite din SUA.

Fostul rege afgan a murit la 23 iulie 2007, în complexul palatului prezidențial din Kabul, la vârsta de 92 de ani. Moartea sa a fost anunțată la televiziunea națională de către însuși președintele Karzai.

MEMENTO:

  • Ziua mondială a radioamatoristului
  • Ziua internațională pentru conservarea monumentelor
  • Zimbabwe: Sărbătoare națională: Proclamarea Independenței

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇