În SUA, din trei bolnavi de Alzheimer, doi sunt de sex feminin. O explicație ar putea fi aceea că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, dar oamenii de știință suspectează că nu e vorba doar de atât.
Două studii recente au arătat că ar putea exista o relație complexă între hormoni și microflora intestinală, care ar putea contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer, în special la femei, scrie Science Alert.
Într-un studiu realizat la Universitatea din Chicago, experimentele pe șoareci au dezvăluit o legătură semnificativă între hormonul feminin estrogen și acumularea de aglomerări de proteine beta amiloide în creier, un semn distinctiv al bolii Alzheimer.
În schimb, atunci când producția de estrogen a fost blocată la acești șoareci, au fost observate mai puține depozite de amiloid. Restabilirea nivelurilor de estrogen cu un supliment a modificat, de asemenea, compoziția bacteriilor intestinale.
Acest lucru sugerează că estrogenul, în combinație cu microflora intestinală, joacă un rol crucial în patologia bolii Alzheimer, cred oamenii de știință.
Un alt studiu realizat de aceiași cercetători a testat pe șoareci un medicament candidat pentru un tratament pentru Alzheimer și a constatat că acesta a redus depozitele de beta-amiloid și a modificat microbiomul intestinal la șoarecii masculi, dar nu și la femele.
Acest lucru ar putea însemna că factorii legați de microbiomul intestinal și de estrogen la șoarecii femele pot influența biomarkerii Alzheimer, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports și Molecular Neurodegeneration.
Înțelegerea rolului estrogenului și al bacteriilor intestinale în dezvoltarea bolii Alzheimer ar putea conduce la tratamente și strategii mai eficiente, cred autorii studiilor.
Terapia de substituție hormonală, utilizată în mod obișnuit pentru a menține nivelurile de estrogen la femeile aflate la postmenopauză, ar putea fi reconsiderată pe baza acestor descoperiri.