Funky Citizens începe Caravana Civică: un antrenament pentru democrație deschis cetățenilor din 15 localități din țară

Funky Citizens începe Caravana Civică: un antrenament pentru democrație deschis cetățenilor din 15 localități din țară

Funky Citizens începe, luni, 15 aprilie, la Cluj-Napoca, Caravana Civică, un demers menit să pornească de la firul ierbii, din teritoriu, o conversație apolitică despre România în care dorim să trăim și cum ar fi posibil acest lucru.

Accesul tuturor celor interesați este liber, pe bază de înscrieri la https://comunitate.funky.ong/caravana.

„Este o conversație pe care Funky Citizens intenționează să o țină vie tot anul 2024 și care va îmbrăca diverse forme, pentru a sprijini cetățenii să-și păstreze și să-și sporească puterea, într-un an în care vor avea foarte multe alegeri de făcut.

În această primă caravană, vom antrena vocea cetățenilor și a societății, provocând cetățenii să exploreze trei domenii cheie pentru toți cei care vor ca România să continue să fie o democrație: imunizarea la dezinformare; schimbare prin implicare civică; păstrarea speranței și a capacității de a visa pentru viitor”, a declarat Elena Calistru, președinte Funky Citizens.

ADVERTISING

Caravana se va opri în Cluj-Napoca, Timișoara, Alba-Iulia, Brașov, Mediaș, Sibiu, Constanța, Vama-Veche, Iași, Bacău, Brăila, Galați și Pașcani de-a lungul următoarelor 2 luni.

Caravana surprinde prin activitățile pe care le include speranța și dinamismul specifice vieții într-o democrație:

  • Maratoane de fact-checking și conferințe despre dezinformare – pentru a ascuți mintea cetățenilor în lupta împotriva falsurilor.

La Checkatons, vom verifica promisiunile prin care politicienii îți cer votul și ne vom uita la dezinformările care circulă în România.

  • Cafenele Civice -  „Vederi din România în care ne-ar fi bine” : conversații la o cafea despre cum văd cetățenii România în care le-ar fi bine să trăiască, în ciuda agresivității discursului politicienilor și a monopolului pe agenda publică.

Vrem să creăm un spațiu de încredere în care dorințele cetățenilor și comunităților din România să prindă voce și formă, și în care să explorăm împreună modul în care acestea ar putea deveni realitate, pentru că este important ca oamenii să nu renunțe la aspirații și să învețe cum pot să genereze ei înșiși schimbarea pe care o așteaptă.

ADVERTISING

Înscrierile pentru oricare din evenimente se fac aici: https://comunitate.funky.ong/caravana

Programul complet pentru Săptămâna 1

15 aprilie – Cluj-Napoca

Maraton de factchecking (Checkaton)

Ce este un Checkathon?

Factual.ro are o tradiție de a organiza sesiuni de live fact-checking în perioada alegerilor. Anul acesta vrem să implicăm cât mai mulți tineri în procesul de fact-checking, astfel încât să ai uneltele de a verifica informațiile din comunitatea locală. Asta înseamnă că studenții pot deveni fact-chekeri locali.

Evenimentul este organizat împreună cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Departamentul de Media Digitală.

Evenimentul este deschis doar studenților indiferent de facultate.

Ora: 10:00am - 5pm

Locul: FSPAC, Universitatea Babeș-Bolyai, Strada General Traian Moșoiu 71, Cluj-Napoca, CJ 400132

16 aprilie – Alba Iulia

ADVERTISING

Atelier de educație civică pentru tineri și discuție cu comunitatea împreună cu redacția Gen, Știri și Forum Apulum.

Ora: 17:30

Loc: Universitate 1 Decembrie, Amfiteatrul A9

17 aprilie - Timișoara

Maraton de factchecking (Checkaton)

Ce este un Checkathon?

Factual.ro are o tradiție de a organiza sesiuni de live fact-checking în perioada alegerilor. Anul acesta vrem să implicăm cât mai mulți tineri în procesul de fact-checking, astfel încât să ai uneltele de a verifica informațiile din comunitatea locală. Asta înseamnă că studenții pot deveni fact-chekeri locali.

Evenimentul este organizat împreună cu UPT Campus Creativ.

Eveniemntul este deschis doar studenților indiferent de facultate.

Ora: 10:00am - 5pm

Locul: UPT Campus Creativ, Bulevardul Mihai Viteazu 1, Timișoara, TM, Romania Romania

18 aprilie - Timișoara

Cafeaua civică „Vederi din Timișoara către toată țara”

Ce facem mai exact?

Vorbim cu voi despre țară și comunitate, despre cum vreți să arate și cum am putea ajunge acolo. Apoi vrem să așezăm pe hartă toate dorințele și promisiunile voastre pentru România și pentru orașul vostru și să vă aducem aminte de ele când aveți cel mai mult nevoie, când timpul va trece și promisiunile de campanie vor fi uitate.

Ora: 17:00 – 19:00

Locul: Nori Specialty Coffee, Strada Protopop George Dragomir 7a, Timișoara, TM 300233

Programul complet al celorlalte săptămâni este în curs de actualizare, îl vom transmite într-un comunicat următor și va fi actualizat pe https://comunitate.funky.ong/caravana

Funky Citizens este un ONG înființat în 2012 din nevoia de a da comunității un loc în care să găsească informații accesibile despre cum sunt folosiți banii cetățenilor din taxe odată ce ajung la stat. Acum, Funky Citizens este locul unde se intersectează advocacy-ul bazat pe date, implicarea civică la firul ierbii și cetățenii care vor să-și exerseze mușciul civic.

Ne preocupă starea democrației, buna guvernare, transparența publică și combaterea dezinformării și vrem ca orice cetățean să știe ce e mai bine pentru el și să aibă instrumentele la îndemână pentru schimbare.

Ne motivează faptul că ne dorim o țară funcțională, cu instituții eficiente care își înțeleg rolul și acționează responsabil în interesul cetățenilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇