Ziua 780 Rușii au rachetă nouă. Germania trimite imediat încă un sistem Patriot. Bătălia reactoarelor

<span style="color:#990000;">Ziua 780</span> Rușii au rachetă nouă. Germania trimite imediat încă un sistem Patriot. Bătălia reactoarelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 780 de război aflăm de la analiştii militari ai ISW că ruşii atacă Ucraina cu o nouă rachetă de croazieră, numită Kh-69. „Sunt rachete proaspete, cu piese fabricate în 2023. Adică putem vedea că Rusia încearcă în mod constant să producă noi rachete”, spune purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene de la Kiev.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei este copleșită de valuri concentrate de bombardamente rusești care vizează centralele sale electrice, adaugă consilierul prezidențial Mihailo Podoliak. Moscova adoptă noi tactici de a ataca centralele electrice cu până la „10 sau 12 rachete simultan”, ocolind sistemul de apărare Patriot și alte scuturi antirachetă. „Sistemul este supraîncărcat”, a spus Podoliak.

Dar Ucraina a primit și o veste bună. Germania îi va da „imediat” un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar, pe fondul „intensificării atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei".

De cealaltă parte, un oficial rus din regiunea Zaporojie susţine că bombardamentele armatei ucrainene au ucis opt persoane, inclusiv doi copii, în oraşul Tokmak.

Pe front, ruşii au pierdut un veteran american care lupta alături de ei încă din 2014 în Doneţk, iar în Harkov sunt permise scutiri de taxe pentru afacerile locale afectate de bombardamentele constante.

ADVERTISING

Piloţii ucraineni se antrenează pentru F-16 în Franţa, iar navele militare ale Kievului participă la exerciţii militare în Marea Britanie.

Vladimir Putin are de gând să repornească cel puţin un reactor al celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporojie, pe care trupele ruse au ocupat-o încă din martie 2022. În decembrie, centrala face 40 de ani de când a fost legată reţeaua URSS, iar Putin ar vrea să marcheze momentul.

Până atunci, Ucraina a început construcția a două noi reactoare, de fabricaţie americană, la o centrală nucleară din vestul ţării, în condiţiile în care infrastructura energetică ucraineană este atacată masiv de Rusia.

În Rusia, doi jurnalişti prestigioşi, dintre care unul este corespondentul BBC, au fost declaraţi agenţi străini, pentru că relatează despre războiul din Ucraina într-un mod care nu e pe placul Kremlinului.

Noutăţi de pe front

  • Atac ucrainean mortal - Un oficial rus din regiunea Zaporojie susţine că bombardamentele armatei ucrainene au ucis opt persoane, inclusiv doi copii, în oraşul Tokmak. Potrivit lui Evgheni Baliţki, 18 persoane au fost, de asemenea, rănite. Un alt oficial local instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a anunţat prin Telegram că cinci case au fost parţial distruse.
  • Ruşii au rachete noi - Ruşii au folosit o rachetă nouă în cele mai recente atacuri din Ucraina, arată analiza de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Rusia şi-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii energetice în ultimele săptămâni, exploatând slăbiciunea sistemelor de apărare aeriană, cauzată de întârzierea ajutorului militar occidental. Atacul din 11 aprilie, care a distrus termocentrala Trîpillia din regiunea Kiev, a fost realizat cu rachete Kh-69. „ISW nu a observat anterior folosirea de către Rusia a rachetelor Kh-69 în Ucraina”, au spus analiștii. „Forțele ruse au lansat rachete Kh-69 de la 400 de kilometri distanță de țintele lor, depășind o rază de acțiune estimată anterior de 300 km și raza de acțiune de 200 km a celei mai recente variante Kh-59MK2”. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Illia Ievlaş, spune că "sunt rachete proaspete, cu piese fabricate în 2023. Adică putem vedea că Rusia încearcă în mod constant să producă noi rachete".
  • Apărarea e copleşită - Apărarea antiaeriană a Ucrainei este copleșită de valuri concentrate de bombardamente rusești care vizează centralele sale electrice, a recunoscut consilierul prezidențial Mihailo Podoliak. Moscova adoptă noi tactici de a ataca centralele electrice cu până la „10 sau 12 rachete simultan”, ocolind sistemul de apărare Patriot și alte scuturi antirachetă. „Sistemul este supraîncărcat”, a spus Podoliak. „Acum trebuie să vedem dacă putem menține sistemul în funcțiune, dacă avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, în special împotriva rachetelor balistice și dacă putem repara centralele distruse.”
  • Situaţia de pe frontul de Est s-a "deteriorat considerabil în cursul ultimelor zile, spune şeful statului major ucrainean Oleksandr Sîrski, care a vorbit despre o "intensificare" a ofensivei armatei ruse, care încearcă să avanseze în special în direcţia Ceasiv Iar. Armata rusă atacă poziţiile ucrainene în sectoarele Lîman şi Mahmut "cu grupuri de asalt susţinute de vehicule blindate", precum şi la Pokrovsk, a spus el. "Asta a fost posibil datorită timpului cald şi uscat, care a făcut ca majoritatea zonelor deschise să fie accesibile tancurilor", a explicat Oleksandr Sîrski. În pofida pierderilor, armata rusă desfăşoară "noi unităţi blindate", ceea ce îi permite să realizeze "succese tactice".
  • Ruşii au pierdut un american în Doneţk - Russell Bentley (64 de ani), un american pro-Kremlin care a luptat împotriva Ucrainei în 2014, a dispărut în regiunea Donețk ocupată de Rusia. Bentley e un veteran militar american și susținător al forțelor de ocupație ruse din Ucraina. Poliția locală spune că Bentley a dispărut pe 8 aprilie, după ce o zonă din regiunea Donețk ocupată a fost bombardată de trupele ucrainene. Bentley a luptat în estul Ucrainei încă din 2014, sub indicativul „Texas”.
  • Scutire de taxe pentru bombardament - Guvernul de la Kiev va permite autorităților din Harkov să scutească firmele de taxele locale pe fondul atacului constant al Rusiei împotriva infrastructurii energetice a orașului, a declarat prim-ministrul Denîs Şmîhal. Rusia și-a intensificat recent atacurile cu rachete și drone împotriva Harkovului. Primarul spune că atacurile au distrus „aproape toată” infrastructura energetică a orașului. "În fața agresiunii din ce în ce mai intense a Rusiei, a fost luată decizia de a permite scutiri de taxe pentru afacerile locale", a anunțat premierul. Autoritățile vor compensa de la bugetul de stat veniturile pierdute.
  • Germania trimite un nou Patriot - Germania va furniza Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar pentru a se apăra împotriva "intensificării atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei", a anunţat sâmbătă Ministerul german al Apărării, relatează AFP şi dpa. Sistemul provine din stocurile armatei germane şi urmează să fie furnizat imediat, a mai spus ministerul. „Teroarea rusă împotriva oraşelor ucrainene şi a infrastructurii ţării provoacă suferinţe incomensurabile", a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius, la anunţarea deciziei. Este al treilea sistem Patriot pe care Berlin îl furnizează Kievului. Preşedintele Zelenski a mulţumit pentru sprijinul acordat Ucrainei într-un "moment critic".
ADVERTISING

Ştirile zilei în Rusia

  • Putin vrea să repornească centrala nucelară - Președintele rus Vladimir Putin le-a spus experților în siguranță nucleară de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că dorește să repornească centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) ocupată de ruși, scrie Wall Street Journal. Cele șase reactoare de la cea mai mare instalație nucleară din Europa sunt închise din septembrie 2022. Uzina e aproape de linia frontului și a fost ocupată de forțele ruse din martie 2022. AIEA a primit rapoarte de la inspectorii staționați la centrală care arată că Rusia dorește să repornească cel puțin unul dintre reactoarele în acest an. Un diplomat a spus asta s-ar putea întâmpla înainte de aniversarea a 40 de ani de la conectarea centralei la rețeaua electrică a URSS, în decembrie. Şeful AIEA, Rafael Grossi, a vorbit cu Putin în martie, iar acesta i-a spus că centrala va fi repornită, dar nu a specificat un orar.
  • Jurnalist BBC, declarat agent străin - Ministerul rus al Justiției a declarat doi jurnaliști „agenți străini”. Este vorba despre corespondentul BBC Ilia Barabanov și un reporter științific rus pe nume Asia Kazanţeva. Niciunul nu locuieşte însă în Rusia. Barabanov a scris pe larg despre războiul Rusiei în Ucraina și despre grupul de mercenari Wagner, în timp ce Kazanţeva a semnat o scrisoare deschisă din partea oamenilor de știință și a jurnaliștilor ruși, prin care cere retragerea trupelor din Ucraina. „BBC are o reputație globală ca sursă de știri de încredere și independentă (...) prioritatea noastră în acest moment este să-l sprijinim pe Ilia și pe toți colegii săi, pentru a ne asigura că toți își pot continua munca raportând despre Rusia într-un moment atât de important”, este reacţia BBC.
ADVERTISING

Despre viitorul războiului

  • Piloţi de F-16 antrenaţi în Franţa - Piloții ucraineni care vor zbura pe avioane americane F-16 primesc pregătirea inițială alături de forțele aeriene franceze, a declarat ministrul Apărării, Sebastien Lecornu. Se face „un antrenament general pe Alpha Jet [un avion militar franco-german], care le permite piloților ucraineni să dobândească elementele de bază ale pilotajului unui avion de luptă”, adaugă Lecornu. Alte țări, inclusiv Țările de Jos, Danemarca și România, încearcă să ajute Ucraina să-și antreneze piloții de F-16.
  • Navele Ucrainei, exerciţii în UK - Nave ucrainene de război vor participa la exerciții maritime internaționale în Marea Britanie. Este vorba despre vânătorii de mine Cernihiv și Cherkasy.

Alte informații relevante

  • Ucraina construiește două reactoare - Ucraina a început să construiască două noi reactoare, de fabricaţie americană, la o centrală nucleară din vestul ţării, în condiţiile în care infrastructura energetică ucraineană este atacată masiv de Rusia, relatează AFP şi dpa. Joi, muncitori ai centralei de la Hmelnîţkîi au turnat primul metru cub de beton pentru noile reactoare, care vor folosi tehnologie americană, un gest simbolic realizat lângă steagurile Ucrainei şi Statelor Unite. Proiectul îşi propune să îmbunătăţească securitatea energetică a Ucrainei şi să reducă dependenţa sa de tehnologia nucleară rusă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇