Tehnologia militară franceză pe care toate țările o doresc: Lumea vrea "o umbrelă de securitate" ca să stea liniștită

Tehnologia militară franceză pe care toate țările o doresc: Lumea vrea "o umbrelă de securitate" ca să stea liniștită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Franța deține o tehnologie militară pe care foarte multe state și-o doresc cu disperare. Compania producătoare și-a mărit ritmul de producție, ca să facă față cererii mondiale masive.

O unitate aflată la vreo 50 de kilometri sud de Paris va dubla ritmul de fabricație al unuia dintre cele mai de succes produse pe care le oferă: radarele de supraveghere aeriană Ground Master.

Este rezultatul presiunii președintelui francez Emmanuel Macron pentru creșterea producției militare, ca reacție la războiul din Ucraina și la necesitatea modernizării armatelor europene după ani de neglijare, dar și al cererii crescânde pe plan mondial pentru astfel de sisteme, notează Politico.

Compania Thales, care a dezvoltat sistemul radar, se numără printre producătorii de tehnică militară care și-au mărit considerabil producția în ultimii doi ani.

Cu toate acestea, fabrica din Limours, un orășel cu 6.500 de locuitori, nu face față cererilor din sectorul militar european, iar conducerea trebuie să regândească fiecare detaliu al procesului de fabricație și să analizeze noi opțiuni, precum extinderea capacității de producție sau angajarea de noi lucrători.

ADVERTISING

"Pentru ca liniile de producție să facă față creșterii cererii, dublăm echipele și suntem pe punctul de a introduce două schimburi în loc de unul pentru a fi siguri că producem mai mult la Limours", a spus Yves Descourvieres, șeful controlului de producție al radarelor de supraveghere multi-misiune.

"Bătaie" mondială pe radare

Cererea de radare este imensă. Concepute pentru a detecta amenințările aeriene și a identifica avioanele de luptă, rachetele și elicopterele, aceste sisteme de apărare au acum noi capabilități, precum distingerea dronelor de păsări.

Un radar GM 400 Alpha, în valoare de 30 de milioane de euro, poate vedea din Limours un avion deasupra orașului Bordeaux, aflat la 500 de kilometri. Versinea GM 200 are o rază de acțiune mai mică, între 250 și 350 de kilometri.

Ground Master 400 - 3D long range radar

Thales, companie deținută de statul francez și producătorul de avioane de luptă Dassault Aviation, este lider european în producția de radare și al treilea jucător din lume în acest sector după competitorii americani Lockheed Martin și Raytheon.

ADVERTISING

Din 2008, producătorul francez de echipamente militare și de securitate a vândut 200 de radare GM în 32 de state din întreaga lume. Numai anul trecut a vândut 40 de unități. Ucraina a cumpărat în 2023 un radar GM 200.

Peste 1.100 de angajați lucrează la Limours.

Antenele radar sunt testate în încăperi speciale cu pereți albaștri, concepute pentru a reprima ecourile, după care sistemele sunt asamblate într-o hală mare în care tronează un drapel francez. Securitatea e foarte strictă: un ofițer verifică telefoanele și fotografiile vizitatorilor înainte de plecarea acestora, asigurându-se că niciun secret industrial nu părăsește fabrica.

Nu-i simplu nici când toată lumea vrea ceea ce vinzi

După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernul francez a cerut companiilor din sectorul militar să producă mai multe arme, mai repede și mai ieftin. Însă realitatea e complicată, remarcă publicația citată.

ADVERTISING

"Este un proces în desfășurare. Până acum, producem cam zece radare pe an, acum obiectivul este peste 20 pe an", a spus Descourvieres.

Compania regândește fiecare detaliu al liniei de producție. Unitatea din Limours are acum patru săli de testare pentru reglajul fin al antenelor, de la cele trei anterioare, și a creat 17 zone de testare pentru radarele asamblate, comparativ cu cele zece de acum câteva luni.

The Ground Master 200 (GM200) - Thales

Pentru a crește ritmul de asamblare, Thales se coordonează cu furnizorii. "Avem nevoie de o sincronizare perfectă a sosirii echipamentelor pentru a evita pierderile și timpii de așteptare", a spus Eric Marceau, vicepreședintele de strategie al diviziei radar.

O altă provocare este angajarea de forță de muncă suplimentară. Producția de radare necesită aptitudini variate, de la ingineria mecanică la dezvoltarea de software și expertiza în frecvențe radio. Și, întrucât asemenea multor fabrici din domeniul militar, unitatea se află departe de orașe, e greu să atragi oameni tineri. "Ceea ce e mai greu este să aduci tinere talente în Limours", a spus Descourvieres, convins că ar fi fost mult mai simplu dacă fabrica era aproape de o zonă mai atractivă a Parisului.

Republica Moldova cumpără radare franceze

Cum toate guvernele au luat în serios pregătirea armatelor pentru război, iar Ucraina luptă pe viață și pe moarte cu Rusia, radarele au devenit vitale.

Un oficial francez a spus sub protecția anonimatului pentru Politico că radarele sunt "primul element de bază în asigurarea suveranității spațiului aerian".

Sistemele GM produse de Thales, care sunt mobile și de regulă montate în camioane, au radare complet digitale capabile să identifice ținte de la altitudini foarte mari la foarte joase. Acestea urmăresc orice mișcare, de la aeronave foarte manevrabile care zboară "sub radar" la ținte neconvenționale, precum dronele sau rachetele de croazieră.

"E ca și cum ai privi în grădină în întuneric cu o lanternă. Acum, cu noile invenții tehnologice, este echivalentul a 15 lanterne care urmăresc în același timp", a spus Marceau.

Printre clienții companiei franceze se numără țări îndepărtate precum Indonezia — care a cumpărat anul trecut 13 GM 400 Alpha — și Maroc, dar și state din Europa, inclusiv Olanda, unde Thales are o fabrică de radare, Danemarca, Finlanda și Estonia.

Radarele Thales sunt și un element-cheie al eforturilor recente pe care Parisul le-a depus pentru întărirea legăturilor militare cu țările aflate cândva sub umbrela Rusiei.

Lunile trecute, Parisul a vândut trei radare GM 200 Armeniei și unul Republicii Moldova. A fost prima dată când Chișinăul a cumpărat tehnică militară occidentală. În plus, Moldova a anunțat că dorește să achiziționeze încă un radar prin Instrumentul european pentru pace.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇