Pacienții cu boli cronice de rinichi care trăiesc în țări cu climă caldă înregistrează în fiecare an o pierdere cu încă 8% a funcției renale, în comparație cu cei care trăiesc în zone cu climă temperată, relevă un nou studiu.
Studiul, publicat în The Lancet și citat de News Medical, este prima analiză globală pe termen mediu a relației dintre boala cronică de rinichi și căldură.
Realizat de cercetătorii de la UCL și London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) pe 4.017 persoane din 21 de țări, studiul prezintă căldura ca fiind un factor important când vine vorba despre evoluția acestei boli. Situația s-a dovedit aceeași indiferent dacă pacienții locuiau în țări cu venituri ridicate sau scăzute, câtă vreme clima era dintre cele mai calde.
Boala cronică de rinichi (CKD) duce adesea la o pierdere treptată a funcției renale în timp și afectează una din zece persoane din întreaga lume. Odată ce rinichii unui pacient nu mai funcționează suficient de bine pentru a-l menține în viață, este necesară terapia de substituție renală – dializă sau transplant de rinichi.