Polițiștii au început să folosească eDAC. Află instant toate informațiile despre persoana pe care o verifică

Polițiștii au început să folosească eDAC. Află instant toate informațiile despre persoana pe care o verifică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Polițiștii au început să folosească, din momentul intrării României în spațiul Schengen aerian și maritim, aplicația eDAC, prin care află instant toate informațiile existente în bazele de date ale statului român despre persoana pe care o verifică.

„În contextul aderării României la Spațiul #Schengen, a fost operaționalizat un nou sistem de verificare.

Începând de astăzi, verificarea se face imediat, cu ajutorul dispozitivelor mobile distribuite în acest scop, pe care este instalată aplicația EDAC.

Pe scurt: actul de identitate este scanat și rezultatele apar pe ecran, în câteva secunde.

ADVERTISING

Astfel, interacțiunea polițist - persoană legitimată se derulează mult mai rapid”, a informat Poliția Română, duminică dimineața, pe Facebook.

Și poliţiştii mureşeni au folosit în premieră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, aplicaţia eDAC pentru verificarea documentelor de identitate, în cadrul unor acţiuni pe linie rutieră organizate în Târgu Mureş şi în judeţ.

„Noua aplicaţie va fi folosită de pe dispozitive mobile de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, atât în activităţile curente, cât şi în punctele de acces din instituţie sau la ghişeele destinate publicului", a declarat presei purtătorul de cuvânt la Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, inspector de poliţie Aurica Mate, citată de Agerpres.

ADVERTISING

Prin utilizarea dispozitivelor mobile prin eDAC se poate scana documentul prezentat de persoana verificată, aplicaţia putând compara datele prezentate cu cele existente în bazele, informaţiile fiind afişate imediat. Prin folosirea aplicaţiei, poliţistul poate vedea o serie de informaţii despre persoana legitimată, inclusiv dacă este urmărită sau dacă are vreo interdicţie.

De asemenea, poliţiştii pot accesa în aplicaţie şi fotografia persoanei, pentru a realiza o comparaţie cu persoana verificată.

„În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unităţii de poliţie pentru verificări suplimentare", a precizat Aurica Mate.

ADVERTISING

Din 31 martie, România a intrat în Spațiul Schengen maritim și aerian. Iată ce se schimbă pentru românii care călătoresc cu avionul (Video).

Iată și primele imagini de pe aeroportul Henri Coandă, după ce România a intrat în spațiul Schengen aerian.

Intrarea totală în Spațiul Schengen, și cu frontierele terestre, va depinde de felul în care instituțiile românești vor ști să gestioneze în următoarele luni această intrare parțială în Spațiul Schengen, spune într-o Ioana Ene Dogoiu în analiza „Schengen, între triumfalism și realism”, publicată pe spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇