Problema vacanței de Paște: Elevii catolici au dreptul să nu vină 3 zile la școală, pentru profesori e mai complicat

Problema vacanței de Paște: Elevii catolici au dreptul să nu vină 3 zile la școală, pentru profesori e mai complicat

Anul trecut ministrul Ligia Deca s-a tot sucit şi răsucit legat de cum să pună vacanţa de primăvară, pentru că era imposibil să cuprindă şi Paştele ortodox (5 mai) şi cel catolic (31 martie). Până la urmă, a semnat ordinul care prevede că vacanţa de primăvară va include doar Paştele ortodox (27 aprilie – 7 mai 2024).

Acum însă Deca a anunţat că elevii catolici nu sunt obligaţi să participe la cursuri între 29 martie – 2 aprilie (de vineri până marţi), aceştia având trei zile libere în plus, faţă de colegii ortodocşi sau de alte religii.

ADVERTISING

În cazul profesorilor de religie catolică, decizia va aparţine fiecărei şcoli în parte.

“La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar să fie realizată o analiză a numărului de angajaţi care ar putea beneficia de acest drept, de zile libere, şi anume vinerea mare, prima, a doua şi a treia zi de Paşti.

Practic, în funcţie de ponderea cadrelor didactice, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ poate decide suspendarea cursurilor pentru aceste zile, pe care le-am amintit, şi stabilirea modalităţilor de recuperare (...) şi/sau reorganizarea programului şcolar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi”, a declarat Deca, citată de News.ro.

ADVERTISING

Absenţe motivate pentru elevi

La elevi e mai simplu: în perioada 29 martie – 2 aprilie, li se motivează absenţele.

“De asemenea, elevii care aparţin unui cult religios legal altul decât cel ortodox, pentru care Paştele se celebrează în data de 31 martie, nu au obligaţia participării la cursuri în perioada 29 martie -2 aprilie, fiindu-le motivate la cerere absenţele înregistrate.

Am trimis deja această informare şi fiecare Consiliu de Administraţie deja discută şi decide în funcţie de ponderea cadrelor didactice şi de numărul elevilor care se încadrează în aceste prevederi”, a explicat ministrul Educaţiei.

ADVERTISING

Evident că aceşti elevi vor avea şi vacanţa de primăvară, alături de toţi colegii lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇