Mânzul după iapă. Primarul PNL al Capitalei

Mânzul după iapă. Primarul PNL al Capitalei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acum, că aburii euforiei s-au mai dus, lucrurile trebuie așezate la dimensiunea lor reală. Victoria lui Nicușor Dan la București este indubitabilă. Este un câștig cert și necesar că Bucurestiul a scăpat de Gabriela Firea. Totul e să nu rămână cumva singurul.

Trebuie admis însă că victoria nu a fost una epică, zdrobitoare, așa cum ar fi putut să fie după mandatul care a aruncat Capitala în anii ceaușismului înghețat la propriu.

O victorie zdrobitoare este, pentru mine, ce a reușit Elena Lasconi la Câmpulung Muscel. Aproape 57%, singură cu partidul ei, încă mic, împotriva PSD și PNL într-un oraș roșu dintr-un județ roșu.

Pentru Nicușor Dan s-au scremut două partide, președintele, Facebook-ul și diaspora. Chiar și așa, Nicușor Dan este, cu 42,78%, sub scorul însumat al PNL și USR-PLUS – 46,25%.

Cea mai mică prezență din țară pe care a înregistrat-o Capitala, 37 %, arata că dl Dan nu a stârnit un entuziasm zdrobitor, fiind ales, prin raportare la cei prezenți, de vreo 14-15% dintre bucureștenii cu drept de vot.

ADVERTISING

Dar faptul că așteptarea generală este foarte scăzută, dincolo de minoritatea bucureștenilor care au ales primarul, este un avantaj pentru dl Nicușor Dan, cel puțin pe termen scurt.

Dar, cum spuneam, victoria este victorie, incontestabilă, și ea are efecte politice importante. Primul este vizibil cu ochiul liber, nu cred că e nevoie de cine știe ce analiză savantă.

De o săptămână, Nicușor Dan se duce după dl Orban ca mânzul după iapă, ca să citez o vorbă din popor.

Nimeni nu l-a mai văzut pe dl Dan cu vreun lider USR-PLUS, nici măcar cu Vlad Voiculescu, deși cei doi au candidat într-un tandem care i-a adus niște voturi viitorului primar general.

Fără a fi vreo susținătoare sau admiratoare a dlui Voiculescu, de pe vremea când era ministru, am convingerea că ar fi obținut o victorie mai categorică decât dl Dan.

Ludovic Orban are nevoie să își asume victoria din București ca pe victoria sa personală, nici măcar a PNL. Ar fi și greu cât timp PNL București a obținut un scor modest, similar cu cel din 2016 când a fost considerat un dezastru.

De ce are dl Orban nevoie de această victorie? Ca să se reafirme ca lider și strateg de geniu al partidului, astfel încât să nu cumva să fie discuții la viitoarea desemnare de premier după alegeri.

Ca să acopere cât de mult se poate scorul deloc zdrobitor al PNL la nivel național, cu doar 4 procente în fața PSD la scor politic și în urma PSD la numărul de primării și Consilii Județene.

La fel de adevărat că așa cum își asumă victoria lui Nicușor Dan, la fel ar fi avut grijă, probabil, să se disocieze de o eventuală înfrângere, care ar fi fost doar a USR-PLUS.

Iar în echipa Orban-Dan este evident cine este factorul dominant și nu e cel de-abia confirmat prin vot popular.

Deci este de așteptat ca noul primar general să devină cât de curând membru PNL. Când? Atunci când va avea nevoie Ludovic Orban să afirme că primarul Capitalei este liberal și că însuși fondatorul USR a preferat PNL. Probabil până la alegeri.

Ce ar spune asta despre fondatorul USR însuși? Că nu este un matematician naiv, ci un om care își cunoaște bine interesul. Cam același lucru pe care l-a spus și faptul că singurul abuzat cu care s-a dus vreodată la Avocatul Poporului, singurul, a fost Mitrache-Câine.

Dl. Dan știe de unde vin banii, Centura Capitalei, în general susținerea de toate felurile și înțelege și ce înseamnă să fii sabotat de propriul guvern. Știe că planul dlui Orban este să lase USR-PLUS în Opoziție, deci are de ales să fie cu Puterea sau în afara ei.

Iar dacă interesul dlui Orban este să ridice cât mai mult PMP pentru a guverna cu el și UDMR, nu cred că dl Dan va avea o problemă să accepte ceea ce electoratul său nu a acceptat, adică un parteneriat cu PMP și chiar un viceprimar PMP, fie el și Mihai Neamțu, cu care are, de altfel, unele afinități ideologice.

Vom vedea cât de mare este supunerea dlui Dan fata de PNL când se va pune problema înlocuirii căpușelor pesediste cu cele liberale. Pentru că unde e rost de mulți bani publici, clienții se încolonează.

Țeapa cea mare va fi pentru electoratul USR-PLUS care, matematic, a contribuit cu mult mai mult la victorie decât electoratul PNL, după cum arată cifrele politice.

Dar cum în felul acesta dl Dan se îndepărtează galopant de USR-PLUS, pentru Dan Barna și Dacian Cioloș este o grijă politică mai puțin.

Și mai e ceva. Daca PNL îl asumă acum 100% pe Nicușor Dan, va trebui să-i asume și mandatul. Care poate fi, desigur, foarte bun. Deocamdată însă nimeni dintre cei cu care am vorbit nu se așteaptă la așa ceva din motive pe care cei care au lucrat direct de-a lungul timpului cu dl Dan le cunosc și care țin în primul rand de managementul resursei umane și de capacitatea de management în general.

Poate niciodată cei care au votat n-au știut mai puțin ce au votat, de fapt.

Citeşte şi alte articole semnate de Ioana Ene Dogioiu

Vezi opiniile şi analizele SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇