Guvernul german a transmis Bundestagului un raport de „analiză a riscurilor de apărare civilă”, în care prezintă unul dintre scenariile posibile ale unui eventual conflict între un agresor nenumit și NATO, pe baza lecțiilor învățate din războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
Potrivit raportului, citat de Ukrainska Pravda, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că războiul modern combină operațiuni clasice și neconvenționale, acestea din urmă incluzând atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și sabotaj.
„Un atac al agresorului – hibrid și/sau folosind întregul arsenal al forțelor armate moderne în toate dimensiunile (terestru, aerian/spațiu, maritim, cibernetic și informațional) pe teritoriul NATO – este, prin urmare, un scenariu probabil”, se arată în raport.
Autorii raportului evidențiază apoi unul dintre scenariile unui astfel de atac, subliniind că este doar unul dintre cele posibile și nespecificând ce au în vedere celelalte. Acest scenariu împarte conflictul în patru faze:
- Faza I durează câțiva ani, cu diferite grade de intensitate și implică influența hibridă a agresorului: spionaj, atacuri cibernetice, sabotaj și atacuri asupra instalațiilor vitale și de apărare și a infrastructurii critice. O caracteristică cheie a acestei faze este că influența hibridă este condusă pe ascuns și nu poate fi asociată imediat cu agresorul.
- Faza a II-a durează câteva luni și implică desfășurarea forțelor agresorului la granițele de est ale NATO – și desfășurarea forțelor de descurajare ale NATO ca răspuns. Influența hibridă continuă, dar devine mai intensă și mai puțin ascunsă.
- Faza a III-a, care durează cel puțin un an, implică o agresiune militară deschisă împotriva teritoriului NATO – atacuri selective prin mijloace convenționale și neconvenționale, inclusiv împotriva țintelor din Germania, precum și posibile perturbări ale sateliților în spațiu.
- În cele din urmă, în timpul fazei a IV-a, trupele agresorului sparg liniile defensive ale NATO în Germania. Este de asemenea avută în vedere o confruntare armată la scară largă în spațiu. Scenariul presupune că această fază se încheie cu „un acord de încetare a focului câteva luni mai târziu”.
În raport, guvernul german propune ca acest scenariu să fie folosit ca bază pentru construirea unui concept de apărare civilă, iar instituțiile relevante să poată modela noi „subscenarii” pentru o apărare mai eficientă.
S-a raportat anterior că Bundeswehr (armata germană) elaborează un nou plan operațional de apărare cuprinzător pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, ținând cont de lecțiile învățate din agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Planul german de apărare este clasificat drept „top secret”, are sute de pagini și este de așteptat să fie finalizat până la sfârșitul lunii martie.
În ultimele săptămâni, mai multe țări europene membre NATO au avertizat cu privire la riscul unei agresiuni rusești în viitorul apropiat. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat în ianuarie că Alianța ar trebui să se pregătească pentru un atac rusesc asupra unei țări NATO în termen de 5-8 ani.