La sfârșitul lunii februarie 2023, șefii SRI au făcut o călătorie de urgență la Washington unde s-au întâlnit cu William Burns, directorul CIA.
Expediția a avut legătură cu o operațiune desfășurată de agenții Rusiei, care urmăreau destabilizarea guvernului de la Chișinău și înlăturarea Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova.
„Zilele acestea, directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, însoțit de prim-adjunctul SRI, domnul general Răzvan Ionescu, s-au aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii”, se anunță într-un comunicat oficial al SRI.
„Directorul și prim-adjunctul SRI au avut o serie de întâlniri cu oficiali americani din domeniul informațiilor – doamna Avril Haines, directorul Comunității Naționale de Informații a SUA, precum și cu William J. Burns, directorul CIA. Principalele teme de pe agenda convorbirilor au privit situația de securitate regională și globală în contextul actual, cât și dinamica situației operative”, se mai precizează în comunicat.
Deși sec, referirea la „situația de securitate regională” și „dinamica situației operative” sugerează că discuțiile au avut legătură cu evenimentele grave din Moldova ce se desfășurau în acea perioadă, cu amenințarea Rusiei și încercarea Kremlinului de a destabiliza regimul de la Chișinău.
Parteneriatul secret care a salvat Moldova
„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive”, a declarat Maia Sandu, printr-o intervenție publică de la jumătatea lunii februarie 2023.
Atunci situația a fost extrem de tensionată. Alarma a dat-o Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care a spus că a fost informat de serviciile sale de securitate de pregătirile ample făcute de reprezentanții Rusiei pentru a destabiliza Moldova.
La doi ani de la invadarea Ucrainei de către armatele lui Vladimir Putin, unul dintre atuurile Kievului a fost colaborarea dintre serviciile secrete locale și CIA, un parteneriat care durează de zece ani.
Legătura dintre reprezentanții Ucrainei și ofițerii de informații din SUA a început timid, se arată într-un articol publicat de New York Times.
- CIA a creat o rețea de baze secrete în Ucraina și a instruit spioni pentru a dejuca atacurile Rusiei
În noaptea de 24 februarie 2014, Valentin Nalivaicenko, după fuga președintelui Viktor Ianukovici în urma victoriei protestelor din Kiev, a fost numit șeful spionilor din Ucraina.
Ajuns la sediul agenției, se arată în articolul citat, acesta a găsit un maldăr de dosare care ardeau mocnit în curtea instituției și o rețea de computere infectate cu un virus rusesc. Fostul șef al serviciului fugise în Rusia cu Ianukovici, alături de mulți angajați care lucrau pentru Kremlin.
Singura idee care i-a venit în acel moment a fost să pună mâna pe telefon și să sune la CIA și la MI6, în Marea Britanie.
Armata spionilor din Rusia
Dar serviciile de informații occidentale au fost refractare în ce privește dezvoltarea unei relații cu Ucraina. Frecventele schimbări de guvern și balansarea țării când spre Rusia, când spre Occident, au creat o situație volatilă, care nu era deloc propice creării unui colaborări, relatează jurnaliștii americani.
Prima dată când neîncrederea a început să se împrăștie a fost în 17 iulie 2014. Cursa aeriană MH17, cu 298 de pasageri la bord, a fost doborâtă de o rachetă rusească.
Atunci, într-o perioadă de câteva ore, serviciile de informații ucrainene au reușit să intre în posesia mai multor înregistrări audio, care dovedeau implicarea militarilor ruși și a separatiștilor din Donbas în doborârea avionului Boeing 777. Toate dovezile strânse au fost trimise cât mai rapid posibil către CIA pentru a fi coroborate și verificate, se arată în articolul publicat de New York Times.
Astfel, s-a făcut primul pas pentru realizarea unui parteneriat care ține de un deceniu și care a deteriorat grav puterea și influența Rusiei în domeniul informațiilor.
CIA a investit în dotarea cu aparatură și antrenarea agenților ucraineni, iar aceștia, în schimb, au oferit americanilor cea mai performantă armată de spioni, care acționează pe teritoriul Rusiei, la toate nivelele, și care are acces la marea majoritate a secretelor Kremlinului - militare, politice și economice.
Turiștii din Chișinău
„Șeful departamentului CIA care supervizează operațiunile împotriva Rusiei a organizat o reuniune secretă la Haga. Acolo, reprezentanții agenției americane, ai MI6 din Marea Britanie, ai GUR, serviciul ucrainean de spionaj, ai serviciului olandez (un aliat esențial) și ai altor agenții au convenit să înceapă să pună în comun mai multe dintre informațiile lor despre Rusia”, se arată în articolul publicat de New York Times.
„Rezultatul a fost o coaliție secretă împotriva Rusiei - iar ucrainenii au fost membri vitali ai acesteia”, precizează jurnaliștii americani.
Sunt multe indicii că salvarea Moldovei de atacul furibund al Rusiei din februarie 2023 are legătură cu această coaliție, iar informațiile colectate de Ucraina, livrate Moldovei și României, au ajutat la dejucarea operațiunii care urmărea schimbarea regimului politic de la Chișinău.
Apariția Marinei Tauber la RTV, în România, în data de 28 februarie, după ce a condus o serie de proteste la Chișinău, aceasta fiind asociata lui Ilan Șor, miliardarul refugiat acum la Moscova, a demonstrat cât de elaborat era planul de înlăturare a Maiei Sandu, dar și cât de puternică a fost colaborarea dintre agențiile de informații din Ucraina, Moldova și România pentru a bloca acțiunile Kremlinului.
„La 27 februarie 2023, în cadrul unor măsuri contrainformative orientate spre depistarea riscurilor la adresa securității naționale, Serviciul de Informații și Securitate a identificat prezența pe teritoriul Republicii Moldova a doi cetățeni străini, conectați la anumite centre subversive din afara țării”, se arată într-un comunicat al SIS Moldova.
„Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova. La fel, a fost stabilit că cetățenii străini, deghizați în simpli turiști, erau coordonați din umbră de către un grup de persoane afiliate unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare”, se mai arată în comunicatul serviciului de informații de la Chișinău.
În Crimeea, planul a avut succes
În acea perioadă au fost zeci de astfel de rapoarte oficiale, declarații și mesaje prin care atât liderii politici de la Chișinău, cât și cei de la București, dar și serviciile de informații au reacționat pentru a compromite atacul Rusiei asupra Moldovei.
La doi ani de la începutul invaziei, e mult mai clar că războiul din umbră a fost la fel de dur și necruțător ca și cel desfășurat pe front, iar Putin a vizat Moldova în aceeași măsură în care a vizat Ucraina, singura diferență fiind că a decis să acționeze cronologic, atacând mai întâi cea mai apropiată țintă.
„La câteva zile după căderea regimului pro-rus de la Kiev, din februarie 2014, câteva zeci de bărbați înarmați până în dinți și-au făcut apariția în fața parlamentului local din Crimeea, dând năvală înăuntru. Arătau și se purtau ca niște profesioniști, cu cagule și uniforme identice cu cele ale forțelor speciale rusești. Lipseau doar însemnele, care fuseseră înlăturate. Trupele au dezarmat gărzile Parlamentului și au ocupat poziții în interiorul sălii de plen”, descrie jurnalistul Simon Shuster, în cartea sa Showman, modul în care peninsula Crimeea a fost ocupată de Rusia.