Lucruri mai puțin cunoscute despre imprimarea documentelor și fotografiilor - 3 sfaturi esențiale

Lucruri mai puțin cunoscute despre imprimarea documentelor și fotografiilor - 3 sfaturi esențiale

Alegerea corectă a filelor poate părea o activitate rudimentară și lipsită de efort, însă calitatea, tipul, dimensiunile și materia de bază din care este confecționată contează în aceeași măsură precum aparatura deținută (camera foto, imprimanta etc.). Întrucât o amintire fizică și „palpabilă” este incomensurabil mai valoroasă față de una digitală, următorul articol va explora diferențele notabile ale principalelor tipuri de hârtie, alegerea corectă a lor în funcție de nevoile consumatorilor (casnici, persoane juridice, afaceri ș.a.), avantaje și dezavantaje. 

Iată cum un toc de hârtie potrivit te poate ajuta în diferite domenii de activitate: 

  1. Tipuri de hârtie și caracteristici 
  • Hârtia lucioasă: Datorită aspectului lucios și fin la atingere este ideală pentru reviste, broșuri și cărți. Avantajele unui astfel de tip de hârtie țin de calitatea printării: textul și imaginile se păstrează clare și luminoase, fără pete de cerneală. În această categorie intră și hârtia „glossy” pentru poze (apreciată de foarte mulți fotografi pentru anduranța în timp, finish-ul printării vibrant, profesionist și inegalabil); hârtia satin (o combinație între cea lucioasă și mată, este perfectă pentru albumele cu fotografii de la nuntă, botez ori cele de familie); hârtia mată (după nume, aceasta varietate de hârtie este recomandată mai ales în tipografiile cu un volum mare de comenzi. Textura ei lipsită de luciu încurajează cititul în tihnă al cărților, fără acea reflexie de lumină binecunoscută.)
  • Hârtia de copiator: Este potrivită imprimării de zi cu zi pentru întreprinderi, școli sau pentru imprimarea acasă a documentelor, e-mailurilor de lucru și prezentărilor importante, flyerelor și proiectelor de „diy” (papercrafts, origami etc). Asemenea celorlalte tipuri de hârtie exemplificate mai sus, și cea de copiator poate fi achiziționată în variante mate, lucioase și de satin. Mai mult decât atât, există și o variantă de tocuri de hârtie de copiator A4 prietenoasă cu mediul, confecționată din rămășițe de hârtie reciclate, iar pe biroticienii.ro poți descoperi şi unele colorate în diferite nuanțe pastelate de roz, mov, verde și chiar și de verde neon, excelente atât pentru afaceri, școli, cât și pentru micile planuri inventive. 
  • Hârtia de ziar: Se poate recunoaște ușor după compoziția ușor transparentă a hârtiei. Ea poate fi folosită cu succes si în alte scopuri, cum ar fi origami sau alte proiecte creative. 
  • Hârtia pentru tehnica de pictură „watercolour” este potrivită lucrului cu apa, grație structurii groase, texturate și a materialului de calitate din care este făurită (bumbac). Poate fi folosită și în imprimare, mai ales în litografiere și gravură (dar numai pe partea netedă). 
  1. Avantajele și dezavantajele principalelor tipuri de imprimare
ADVERTISING

Imprimarea clasică: Printul cu cartușe de cerneală este fără nicio îndoială cel mai popular și accesibil diferitelor categorii de oameni datorită unor avantaje precum costurile de mentenanță mici, realizarea de copii ale unor fotografii detaliate și abundente de culoare în câteva secunde și ușurința utilizării lui. Pe de altă parte, puncte „contra” pot fi înlocuirea cartușelor, limitarea numărului de copii printate, viteza scăzută, defecte ale imprimării documentelor importante și fotografiilor din cauza petelor de cerneală și a golurilor blurate din anumite zone. 

Printarea cu laser: Pot fi printate documente, rapoarte, eseuri la o viteză mult mai mare decât cele cu tuș, înregistrează un cost în timp mult mai scăzut per printare. Totuși, înainte de achiziționarea unei imprimante cu laser, ar trebui să se aibă în vedere faptul că acestea necesită un preț inițial de achiziție considerabil, nu sunt portabile și nu acceptă orice hârtie pentru imprimare. Ele rămân, însă, o opțiune excelentă pentru companii. 

ADVERTISING
  1. Hârtia perfectă pentru ocazia oportună: experiențe și amintiri care vor trece testul timpului

Fotografia este unul dintre cele mai de preț daruri ale tuturor timpurilor. Alegerea unei hârtii potrivite pentru un album de nuntă sau de familie, rezervat unor poze unice și inegalabile dintr-o vacanță, este extrem de importantă. Spre exemplu, simplista hârtie de copiator A4 poate fi utilizată cu succes într-un proiect de „diy” prin care se poate crea de la zero un jurnal cu fotografii și clipe dragi (grafica copertei și a paginilor pot fi realizate într-un soft/ aplicație de editat, după care se printează și filele se îmbină cu ajutorul unui capsator, iar cu un lipici se atașează coperta și alte elemente vizuale - abțibilduri, paiete, panglici, bilete de film de la prima întâlnire etc.).

ADVERTISING

În concluzie, alegerea corectă a tipului de hârtie poate transforma experiența printării, aducând un plus de profesionalism și emoție în fiecare pagină. Indiferent dacă este vorba despre documente de birou sau albume de familie, hârtia potrivită este esențială pentru păstrarea, arhivarea de date și împărtășirea de amintiri într-un mod autentic și memorabil.