Timpul nu are răbdare cu fandările și tatonările PSD și PNL, cel puțin în privința comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. Dacă sunt deciși să o facă, e necesar ca decizia să fie luată săptămâna aceasta pentru ca, cu toate modificările legislative necesare și previzibililul atac la CCR, să se încadreze în calendarul tehnic al alegerilor.
Deocamdată, discuțiile ar fi blocate, spun surse politice, în viziunea diferită asupra deciziilor care trebuie luate. Dacă PNL dorește să fie hotărâte doar chestiunile referitoare la europarlamentare și locale, PSD dorește să fie stabilit tot proiectul de colaborare electorală de anul acesta, inclusiv chestiunea candidatului la prezidențiale.
Un ultim aspect asupra căruia nu se întrevede vreo perspectivă de consens, cel puțin nu imediat.
Dar e oare atât de important cum anume vom vota? Comasat sau necomasat, candidați comuni sau nu?
Că PSD și PNL ar vrea să acumuleze toată puterea nu doar pentru 10 ani, ci pentru o veșnicie dacă ar putea, asta nu ar trebui să fie o surpriză. Din acest punct de vedere nu există sațietate, ține de natura umană.
Și pentru asta, din nou nu fără precedent, partidele recurg la tot felul de manevre tactice.
Am mai văzut comasări. Alegerile parlamentare și primul tur al prezidențialelor erau împreună înainte de modificarea constituțională total neinspirată prin care mandatul președintelui a devenit de 5 ani.
Și candidați comuni, și alianțe s-au mai văzut. Nu poți să consideri că unele sunt democratice și altele nu, dacă judeci cu aceeași măsură.
Și unde mai suntem noi, alegătorii, aici?
Noi, alegătorii, ar trebui să fim fix acolo unde nu am prea fost până acum, indiferent că ne place sau nu să recunoaștem.
De ce partidele se concentrează, în mod evident, cu mult mai mult pe găsirea soluțiilor tactice și a manipulărilor cât mai eficiente decât pe o ofertă electorală consistentă din care să facă parte argumentele unei bune guvernări actuale?
Pentru că până acum asemenea manevre au funcționat cu mare succes. O bună parte din electorat a fost mânat ca turma pentru că s-a complăcut în condiția de turmă. A fost manipulat pentru că era manipulabil.
Până la urmă, când omul ajunge în cabina de vot și are într-o mână ștampila și într-alta buletinul/buletinele de vot, nimeni nu le folosește în locul lui. Și nimeni nu îl obligă să pună ștampila pe ceea ce nu vrea.
Simplul fapt că partidul pe care l-ai votat până acum, în al cărui electorat ai fost până acum îți face acum o ofertă nu înseamnă că trebuie să o votezi, că ești obligat să o faci de parcă ai fi soldat într-o armată.
Da, omul se duce la vot pentru că îi plac primarul lui liberal sau pesedist și îl vrea în continuare. Dar nimeni și nimic nu-l obligă ca la europarlamentare să voteze cu același partid, chiar dacă ar fi cu aceeași ștampilă și în aceeași cabină de vot.
Partidul cu care a votat până acum face o altă ofertă electorală pentru primărie, dar lui i-a plăcut primarul actual, a fost mulțumit. Ce-l împiedică să-l voteze în continuare?
PSD și PNL vor avea candidat comun președintele unuia dintre cele două partide? Nu e nimeni, absolut nimeni din electoratul tradițional liberal obligat să voteze președintele PSD și invers. Nu e ordin ca la armată.
Votezi pe cine ți se pare că te poate reprezenta sau anulezi buletinul de vot. Viorica Dăncilă nu a fost votată la prezidențiale de mulți pesediști, unii au recunoscut public acest lucru.
Și o astfel de sancționare a ofertei electorale este singurul pas posibil în direcția unei reforme a clasei politice, posibilă doar prin presiunea alegătorilor.
Dacă pe taraba celui de la care ai cumpărat până acum roșii găsești doar roșii stricate, nu cumperi. Și ca să te recupereze, vânzătorul va fi până la urmă obligat să aducă roșii bune.
Dacă le cumperi pe cele stricate, de ce și-ar bate capul să aducă marfa bună și proaspătă?
Refuz să tot căinez bietul alegător care va fi ba confuzat, ba manipulat, ba neputincios. Este așa doar dacă alege să fie așa.
Așa că în loc să se tot lamenteze cum vor fura PSD și PNL democrația, partidele din Opoziție mai bine s-ar concentra să o pună la treabă cu adevărat. Să ofere pe tarabă roșii frumoase și gustoase care să atragă electoratul. Sigur, nu e la fel de ușor ca văicăreala.