Confruntarea dintre Zelenski și generalul Zalujnîi, lupta care va schimba războiul

Cel mai probabil, șeful armatei va fi îndepărtat, dar nimeni nu știe care vor fi urmările imediate. Generalul Dan Grecu a declarat pentru Spotmedia.ro că liderul politic va avea câștig de cauză, dar realitatea din teren o știe militarul. Expertul susține că va fi greu pentru Zelenski să găsească un înlocuitor.
Confruntarea dintre Zelenski și generalul Zalujnîi, lupta care va schimba războiul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Ucrainei e presat să-l îndepărteze pe șeful armatei, dacă vrea să supraviețuiască politic, iar Ucraina să evite intrarea într-o spirală a unei crize politice de amploare.

Popularitatea lui Zelenski, la sfârșitul anului 2023, era de 62%, coborând de la 84%, înregistrată cu un an în urmă, iar cea a generalului a rămas neschimbată, rămânând la 88%, conform sondajelor de opinie publicate de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.

Supraviețuirea Ucrainei ca stat și victoriile militare în fața Rusiei sunt percepute de opinia publică din această țară ca o realizare a armatei, iar populația are o mare încredere și un mare respect pentru cei care luptă cu arma în mână pentru țară.

„Contradicția existentă între președintele Zelenski și comandantul militar poate să producă efecte deosebit negative asupra capacității de apărare a Ucrainei. Generalul Zalujnîi este considerat reformatorul armatei ucrainene, cel care a transformat-o dintr-una de tip sovietic într-una apropiată de ceea ce înseamnă o armată NATO. El e promotorul multor proiecte de modernizare care au dat rezultate în prima parte a războiului”, a declarat în exclusivitate pentru spotmedia.ro generalul în rezervă Dan Grecu, expert militar.

ADVERTISING

Instabilitate la Kiev

Pe de altă parte, popularitatea lui Volodimir Zelenski, obținută prin valul de susținere cu care a fost copleșit la începutul conflictului în urma deciziei de a rămâne în țară și de a lupta pentru independența Ucrainei, a început să se erodeze odată cu apariția cazurilor de corupție la nivelul guvernului, cu lipsurile și greutățile economice provocate de război, dar și o tot mai mare îngrijorare în rândul populației din cauza prelungirii conflictului.

Tusk Meets Zelensky - Kyiv
DECIZIE. Volodimir Zelenski va renunța la popularul general, dar schimbarea va fi dificilă, iar relansarea operațiunilor militare nesigură - Foto: Hepta.ro

Zelenski rămâne, de departe, cel mai popular om politic din Ucraina, dar pierderea unei susținerii cvasi totale și creșterea influenței lui Zalujnîi pune în pericol stabilitatea conducerii țării într-o perioadă critică a conflictului.

Luni seara, 29 ianuarie, într-o întâlnire desfășurată în biroul președintelui, Zelenski i-a cerut generalului Zalujnîi să demisioneze, dar acesta a refuzat. 

Liderul de la Kiev nu și-a asumat decizia de a-l concedia, în urma refuzului, pentru a nu provoca o ruptură între conducerea politică a țării și cea militară, dar e de așteptat ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat.

„Dacă Zalujnîi va fi într-adevăr înlăturat, cu siguranță vor apărea o serie de analize ale situației care a adus lucrurile în acest punct. Va fi un studiu de caz important al relațiilor dintre civili și militari, în timp de război, care ne va ajuta să înțelegem tensiunile ce apar la nivelul conducerii, dar și stabilirea priorităților, precum dezvoltarea și executarea strategiei în timp de război, în condiții moderne”, a scris generalul în retragere Mick Ryan, expert în strategii militare. 

„Impactul tehnologiilor avansate a schimbat caracterul războiului. Este inevitabil ca această schimbare să nu modifice și relațiile dintre conducerea politică a unei țări și cea militară”, a mai adăugat ofițerul.

MickRyanExpertMilitarGeneralX
ERA DE AȘTEPTAT. Mick Ryan, general în rezervă și expert militar, consideră că acest conflict la vârful Ucrainei e o ciocnire inevitabilă între conducerea civilă și cea militară, pe timp de război - Foto: X-Twitter/ Mick Ryan

Zalujnîi, făcut responsabil pentru ratarea contraofensivei

Reproșul principal pe care Zelenski i-l face șefului armatei este eșecul contraofensivei.

„Dorința lui Zelenski de a-și îndeplini obiectivul de eliberare a tuturor teritoriilor arată diferența de opinie dintre politicianul entuziast, idealist și militarul realist care știe ce are și ce poate să facă. Drept dovadă că Zalujnîi, într-o anumită fază a contraofensivei, a spus că am ajuns la un nivel pe care nu putem să-l depășim. Lucru contrazis la acea vreme de Zelenski”, a declarat generalul Grecu. 

Zalujnîi nu și-a atins obiectivele militare, cu toată pregătirea intensă și resursele avute la dispoziție, prelungind conflictul și amânând pe termen nedefinit eliberarea țării.

În primăvara anului 2023, forțele ucrainene asistate de strategi occidentali au pregătit o operațiune militară de amploare care avea ca scop perforarea liniilor defensive ruse de pe frontul de sud, regiunea Zaporojie, și crearea unui culoar către Marea Azov.

Dar ucrainenii s-au împotmolit în rețeaua de tranșee și construcții de apărare ale rușilor, ridicate în perioada iernii.

Atât conducerea politică și militară a Ucrainei, cât și aliații occidentali își puseseră mari speranțe în succesul acestei operațiuni care ar fi urmat să taie comunicarea și aprovizionarea trupelor ruse de la est către sudul Ucrainei, izolându-le pe cele aflate în regiunea Herson.

Dar dificultățile înregistrate în legătură cu transformarea modului de luptă, timpul scurt pentru acomodarea cu tehnica și armele occidentale, lipsa sprijinului aerian, dar și teama de a concentra întreaga capacitate de luptă într-un singur loc au dus la înregistrarea unui mare eșec pe front.

GeneralDanGrecuDeclaratie

O critică la adresa conducerii politice

„Ascendentul decizional, din păcate, îl are politicianul. Realitatea din teren o cunoaște militarul, numai că nu ar fi Zalujnîi primul militar dat deoparte datorită nealinierii la viziunea politică. Dar va fi foarte greu pentru președinte să-l înlocuiască pe Zalujnîi, care se bucură de o mare popularitate nu numai în rândul militarilor, care au mare încredere în el, dar și în rândul populației civile. Sunt voci care îl văd pe acesta viitorul președinte, ori e clar că deja a devenit un competitor în disputa electorală amânată în Ucraina din motive de război”, a mai declarat generalul Dan Grecu pentru spotmedia.ro.

Ratarea contraofensivei a activat tensiunile dintre Zelenski și Zalujnîi, președintele considerându-l pe general principalul responsabil pentru înfrângere.

„În cele din urmă, suntem încetiniți de imperfecțiunile cadrului de reglementare din țara noastră, precum și de monopolizarea parțială a industriei de apărare. Asta conduce la blocaje de producție - în ceea ce privește muniția, de exemplu - care adâncesc și mai mult dependența Ucrainei de aliații săi pentru aprovizionare”, a scris generalul Valeri Zalujnîi, într-un articol de opinie, trimis televiziunii americane CNN și publicat pe site-ul acesteia.

„Experiența noastră de luptă, în special cea din 2022, este unică - dar, în interesul victoriei, trebuie să găsim… noi modalități și noi capacități care să ne ajute să obținem un avantaj față de inamic”, a mai adăugat generalul ucrainean, care își face publică poziția față de război în mijlocul tensiunilor pe care le are cu președintele Zelenski.

„Poate că prioritatea numărul unu este stăpânirea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot și alte mijloace tehnologice relativ ieftine, moderne și foarte eficiente”, a mai adăugat Zalujnîi.

Întreaga expunere e o critică subtilă la adresa conducerii civile a statului, acuzat că nu a reformat industria de apărare și nu a găsit soluțiile eficiente pentru a asigura necesarul de muniție și armament trupelor combatante.

Zalujnîi nu a ținut cont de sugestiile Occidentului

Comandantul militar al forțelor de la Kiev are puține șanse să rămână în funcție. În mod informal, decizia îndepărtării lui a fost luată de președintele țării, dar acesta caută o oportunitate pentru a o formaliza.

Zelenski mai trebuie să aibă grijă și ca această schimbare să nu declanșeze o criză politică în întreaga țară.

Pe de altă parte, și mulți lideri politici din SUA și Europa sunt nemulțumiți de modul în care Zalujnîi a condus operațiunile militare. 

Au existat semnale că o serie de consultanți occidentali ai armatei ucrainene nu au fost de acord cu planurile făcute pentru contraofensivă, aceștia având o altă viziune - cea a concentrării tuturor forțelor într-un singur punct, urmat de un atac intens și, indiferent de pierderile inițiale, crearea unei presiuni tot mai mari asupra liniilor ruse până când acestea ar fi cedat.

Dar forțele ucrainene au renunțat rapid la o astfel de strategie, atunci când, la începutul lunii iunie, au înregistrat pierderi mari la Orhiv, pentru ca apoi să treacă la o înaintare pozițională și încercarea de a cuceri localitate cu localitate.

50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Din perspectiva Rusiei, tensiunile dintre Zelenski și Zalujnîi sunt binevenite, Kremlinul considerând orice confruntare dintr-un sistem politic democratic un semn de slăbiciune.

Russia Putin Presidential Election Campaign
BUCURIE LA KREMLIN. Vladimir Putin încearcă să profite de criza din Ucraina, dar nu prea reușește - Foto: Hepta.ro

De multe ori, o astfel de ciocnire poate duce la o schimbare profundă și cu consecințe neașteptate, chiar o modificare a strategiei de luptă care poate surprinde Moscova.

Decizia Consiliului European de a transfera 50 de miliarde de euro Ucrainei e, pe lângă ajutorul material efectiv, și o decizie politică la nivelul întregului continent luată de statele membre pentru a respinge agresiunea lui Putin.

Relansarea militară, sprijinul financiar și solidaritatea occidentală reduc posibilitățile Rusiei de a găsi o cale de cucerire a Ucrainei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇