După un 2023 în care gaura din buget s-a adâncit de la o lună la alta, după ce colectările au fost mult supraestimate, Fiscul a început 2024 în forță, depășind în ianuarie cu 5% planul de încasări.
Mai exact, ANAF avea în plan să aducă la buget 35,12 miliarde de lei în ianuarie și a colectat 37 de miliarde, potrivit datelor Profit.ro.
Veniturile din ianuarie anul acesta sunt cele mai ridicate de până acum pentru prima lună din an, un aspect de așteptat ținând cont de evoluția inflației.
Și în decembrie anul trecut Fiscul a depășit planul, însă prea puțin și prea târziu pentru a acoperi colectarea mult sub nivelul estimat. Astfel, anul a fost încheiat doar de aici cu o gaură de 17,5 miliarde de lei.
Însă pentru acest an Fiscul are un plan de venituri chiar și mai mare decât în 2023. Mai exact, ANAF trebuie să colecteze 450 de miliarde de lei, comparativ cu 404,4 miliarde de lei anul trecut.
Anul acesta au intrat în vigoare și o serie de măsuri bugetare ce vizează inclusiv creșteri de taxe și impozite. Bugetul de stat pentru 2024 este construit pe o creştere economică de 3,4% şi o inflaţie medie anuală de 6%. Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi unor cheltuieli de 673 miliarde de lei.
În urmă cu 10 zile, ministrul Finanțelor a propus schimbări în conducerea ANAF și a Vămilor, pentru rezultatele slabe. La Fisc au fost demiși însă doar vicepreședinți.
„Nu există ANAF şi Autoritatea Vamală cu conducere lipsită de performanţă. Sunt cele mai importante instituţii ale statului român. Ne uităm la planul de venituri pe care l-am avut în cursul anului 2023 şi la realizări", spunea Boloș, precizând că actuala şefă a ANAF, Nicoleta Cîrciumaru, rămâne în funcţie pentru că este „o doamnă extrem de muncitoare, extrem de onestă, profesionistă".