De ce îngheață atât de mulți ruși în casele lor?

De ce îngheață atât de mulți ruși în casele lor?

Rusia se mândrește cu o infrastructură energetică masivă, dar un val recent de defecțiuni ale sistemului de încălzire i-a făcut pe mulți dintre cetățenii ruși să simtă în case gerul afară.

Mii de ruși au fost afectați de defectarea sistemelor de încălzire în toată țara, inclusiv în Moscova și în periferia capitalei, în miezul uneia dintre cele mai aspre ierni din ultimele decenii. Valul de avarii a început în decembrie și nu dă semne că ar lua sfârșit.

Săptămâna aceasta, 16 persoane au suferit arsuri în orașul Nijni Novgorod (cca 500 km est de Moscova), când o conductă de încălzire cu diametru mare a explodat, aruncând apă clocotită în stradă. Defecțiunea conductei a lăsat, de asemenea, peste 3.000 de oameni fără căldură, potrivit unui canal de știri local de pe Telegram, serviciul de mesagerie rămas printre puținele platforme online pe care care rușii le mai folosesc pentru a obține informații necenzurate.

ADVERTISING

Cu doar o zi înaintea incidentului de la Nijni Novgorod, o altă defecțiune a survenit la un nod de încălzire din orașul Oriol (cca 350 km sud-vest de Moscova, spre Ucraina), întrerupând căldura caselor. În mai multe grădinițe și școli, apă fierbinte a tâșnit din instalații în timpul orelor.

Zile întregi fără căldură

Cea mai gravă avarie a avut loc în Klimovsk, un district al zonei municipale Podolsk din regiunea Moscova, la doar 50 de kilometri sud de capitală. Pe 4 ianuarie, la o temperatură de -34 grade Celsius, cea mai scăzută din zonă în ultimii 40 de ani, o centrală termică s-a defectat brusc iar aproximativ 20.000 de oameni din totalul de 50.000 de locuitori ai districtului au rămas fără căldură. Pentru mii dintre nu s-a putut remedia problema timp de câteva zile. Alte comunități din regiune s-au confruntat, de asemenea, cu defecțiuni de încălzire pentru mai multe zile, în aceeași perioadă de vreme extrem de rece. Locuitorii orașului Elektrostal (50 km est de Moscova) au aprins focuri de tabără în fața blocurilor în semn de protest.

ADVERTISING

”Copiii dormeau îmbrăcați în haine călduroase, eu și soțul în pantaloni, pulovere, cămăși, sub două plapume”, a povestit o localnică pentru publicația rusă The Insider, adăugând că temperatura în apartament a depășit 10 grade Celsius abia după ce au început să folosească încălzitoarele electrice.

Căldură de la fabrica de muniție

Reacția oficială a întârziat. Guvernatorului regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, i-au trebuit trei zile pentru a publica o declarație cu privire la defecțiunea lui Klimovsk și a dat vina pe proprietarii cazanelor centralei, o firmă privată. Vorobiov a vorbit și despre o anchetă lansată de autorități dar și despre proprietarii afacerii, greu de găsit în plină criză pentru că doi dintre ei au domiciliul în străinătate. ”Înțelegem că răbdarea fiecăruia are o limită”, a spus guvernatorul, la o întâlnire cu cetățenii.

Se pare că problema a atras atenția președintelui rus Vladimir Putin. Acesta i-ar fi ordonat lui Vorobiov să naționalizeze centrala termică.

ADVERTISING

Dar răspunsul întârziat s-ar putea datora locului în care este amplasată instalația. Aceasta funcționează într-o fabrică activă de muniție. Astfel de aranjamente între industria militară și infrastructura civilă erau relativ comune în epoca sovietică.

Legături între uzina din Klimovsk și Kremlin

Fabrica de muniție a fost privatizată în 2001, iar structura de proprietate actuală nu este publică. Cu toate acestea, relatări neconfirmate din mass-media rusă indică faptul că managerii uzinei aveau conexiuni până la vârful Kremlinului.

Directorul uzinei ar fi Igor Kușnikov, un fost colonel al serviciilor ruse de informații FSB. Acesta ar fi preluat conducerea fabricii în mai 2023 de la Igor Rudyka, unul dintre foștii gardieni personali ai lui Putin. Săptămâna trecută, anchetatorii federali ruși au declarat că i-au reținut pe Kușnikov și pe directorul cazanelor, Alexander Cikov.

Infrastructură degradată din epoca sovietică

Unul dintre acționarii fabricii de muniție Klimovsk, Marina Saharova, care trăiește în Germania, susține că problemele cu încălzirea nu se datorează boilerelor aflate în incinta pe care o administrează, ci stării jalnice a rețelei publice. Conform femeii, camera cazanelor ar fi trebuit închisă tocmai din cauza defecțiunilor din afara fabricii.

Experții au avertizat că rețeaua de încălzire din Rusia, care datează încă din perioada sovietică, este prost întreținută și depășită – mai ales în zonele în care a crescut masiv densitatea populației. Chiar și acum, unele părți ale țării folosesc încă țevi de oțel vechi de zeci de ani, trecute demult de limita duratei de viață, estimată la 25 de ani, potrivit publicației ruse The Bell.

Securitatea reprezintă o provocare suplimentară în facilități precum cea din Klimovsk. Din cauza restricțiilor privind accesul în perimetrul fabricii de muniție, specialiștii civili nu au putut să pregătească pentru iarnă camera cazanelor sau să monitorizeze problemele în timp real, potrivit sursei citate.

Rusie, încălzește-te!

Incidente în rețeaua de încălzire au loc în fiecare iarnă în Rusia. În acest sezon s-au înregistrat însă mult mai multe defecțiuni succesive în mai multe orașe, de la Novosibirsk, în Siberia, până la Moscova, de la Sankt Petersburg până în exclava Kaliningrad de la Marea Baltică.

Situația afectează moral țara care se proiectează în mod tradițional drept o superputere energetică. După invadarea Ucrainei de către Rusia, propagandiștii de stat au emis avertismente îngrozitoare cu privire la sancțiunile UE asupra importurilor rusești de gaze, susținând că Europa va ”îngheța” fără acces la gazul rusesc pentru căldură.

Cu toate acestea, la aproape doi ani de la începutul războiului, încălzirea în Europa pare stabilă, în timp ce oficialii ruși se străduiesc să răspundă crizei interne din sistemul propriu de încălzire. Acest contrast este subliniat cu bucurie de criticii lui Putin: "Au decis să înghețe Europa, dar nu a funcționat. Apoi au decis să-și înghețe proprii cetățeni pentru a-i intimida pe alții", a comentat un utilizator YouTube la un videoclip care relatează despre defecțiuni.

Moscova trece la modernizarea rețelei de încălzire

Autoritățile ruse par, totuși, conștiente de problemă. Recent, Kremlinul a început să-și asume un rol direct în gestionarea rețelei de încălzire, iar autoritățile federale au semnalat că vor elibera mai multe fonduri.

”Încă folosim infrastructura comunală realizată în epoca sovietică”, a declarat Svetlana Razvorotneva, deputată în Duma de Stat (legislativul federal de la Moscova) și membră a comitetului responsabil pentru inginerie urbană. "Nu am investit în modernizare. În schimb, am investit în menținerea întregii infrastructuri învechite".

Parlamentara a adăugat că aproximativ 40% din rețeaua de încălzire publică trebuie înlocuită urgent. Statul rus, potrivit legiuitorului, intenționează să investească 150 de miliarde de ruble (1,55 miliarde de euro) în următorii doi ani pentru a moderniza sistemul.

Autor: Darko Janjevic


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇