În ziua 694 de război, rușii au continuat atacurile în Ucraina, dar şi Kievul a vizat un important depozit de petrol din Sankt Petersburg, aflat la 1.000 km de graniţă.
Forţele Moscovei au lansat noaptea trecută 33 de drone, dar 22 dintre ele au fost doborâte. Armata ucraineană susține că dronele rusești au lovit cartiere rezidențiale din orașul Herson. Iar în orașul Ciuguev, din regiunea Harkov, o femeie a fost ucisă și o unitate de învățământ a fost avariată. Și regiunea Sumî a fost iar bombardată, de 40 de ori în ultimele 24 de ore.
În plus, un spion rus ar fi complotat pentru a provoca un dezastru ecologic la Odesa, susține Serviciul de securitate al Ucrainei, care l-a reţinut pe presupusul agent FSB, oficial un student la Universitatea Odesa.
Iar şcolile din vestul Ucrainei desfășoară ateliere de tras cu pușca și pistolul, folosind un software interactiv.
De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării susţine că a interceptat şi distrus o dronă ucraineană deasupra regiunii Moscova şi o a doua deasupra regiunii Leningrad. Totodată, autorităţile ruse au raportat un nou atac cu rachete asupra oraşului Belgorod.
Drona din Leningrad este însă mai interesantă pentru că viza un important depozit de petrol din Sankt Petersburg. Mai exact, serviciile militare ucrainene ar fi responsabile de această operaţiune în regiunea Leningrad. Informaţia însă nu e confirmată oficial, ci vine pe surse de securitate de la Kiev.
Vești bune avem din SUA, unde preşedintele Joe Biden a avut discuţii cu liderii din Congres pentru a-i convinge ca Statele Unite să continue furnizarea ajutorului pentru Ucraina. El a spus că progresele sunt încurajatoare.
Între timp, Franţa a anunțat că va livra Kievului şase tunuri autopropulsate Caesar în următoarele săptămâni şi este încrezătoare că va putea produce alte 72 pentru Ucraina într-un an.
Şi Parisul a negat că ar exista mercenari francezi în Ucraina, ca răspuns la o declarație de la Ministerul rus al Apărării potrivit căreia Rusia ar fi ucis mercenari francezi în Harkov.
Situația pe front
- 22 de drone doborâte - Forțele ucrainene au doborât 22 dintre cele 33 de drone lansate de Rusia noaptea trecută. Dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsk, sudul Rusiei, în largul Mării Azov și din regiunea Kursk. Dronele au vizat în principal regiunile de nord și de sud ale Ucrainei. Armata ucraineană susține că dronele rusești au lovit cartiere rezidențiale din orașul Herson. Mai multe clădiri au fost avariate și o femeie a fost rănită.
- Femeie ucisă în Harkov - O femeie a fost ucisă de bombardamentele rusești în orașul Ciuguev din regiunea Harkov, a informat guvernatorul Oleg Siniehubov. Au fost raportate și pagube aduse unei instituții de învățământ. Primarul Harkovului, Ihor Terekov, a spus că rachetele au lovit centrul orașului, „exact acolo unde nu există infrastructură militară și exact acolo unde sunt clădiri rezidențiale”.
- 40 de atacuri în Sumî - Forțele ruse au bombardat regiunea Sumi de 40 de ori în ultimele 24 de ore, atacând opt localități, a raportat Administrația Militară a regiunii. Un depozit a fost avariat și două autospeciale au fost incendiate în urma atacului. Nu au fost raportate victime. Orașul Krasnopillia, cu o populație de aproximativ 7.700 de locuitori, a suferit cele mai multe atacuri, cu cel puțin 40 de explozii.
- Un spion rus a încercat să provoace un dezastru ecologic la Odesa - Un spion rus a complotat pentru a provoca un dezastru ecologic la Odesa, susține Serviciul de securitate al Ucrainei. Presupusul spion a fost acuzat că a încercat să identifice și să transmită coordonatele depozitelor în care se află substanțe toxice, cu intenția de a permite rușilor să atace astfel de depozite cu rachete și drone pentru a provoca un dezastru ecologic. Potrivit SBU, presupusul spion rus era student la Universitatea Odesa şi a fost reţinut.
- Elevii de liceu fac exerciţii de ... tras cu puşca -Școlile din vestul Ucrainei desfășoară ateliere de tras cu pușca și pistolul folosind un software interactiv. Guvernatorul regiunii de vest Ivano-Frankivsk, Svetlana Onişciuk, a declarat că „elevii de liceu din Prîkarpattia vor învăța să tragă pe sisteme interactive la orele de apărare a Ucrainei”. Ea spune că instrucţia va fi introdusă în zeci de școli din regiunea de vest.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Drone doborâte deasupra Moscovei - Ministerul rus al Apărării a anunţat că a interceptat şi distrus o dronă ucraineană deasupra regiunii Moscova şi o a doua deasupra regiunii Leningrad. Incidentele au avut loc în jurul orei locale 1.30 (0.30, ora României). Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, declarase anterior pe Telegram că unităţile de apărare aeriană au doborât o dronă în timp ce aceasta se îndrepta spre capitală. Fragmentele au atins solul, dar nu s-au înregistrat pagube sau victime.
- Ucraina a atacat un depozit de petrol din Sankt Petersburg - Se pare că Ucraina a atacat cu ajutorul dronelor un depozit de petrol din Rusia. Mai exact, serviciile militare ucrainene ar fi responsabile de această operaţiune în regiunea Leningrad, care cuprinde în special marele oraş Sankt Petersburg şi este situată la aproximativ 1.000 km de frontiera ucraineană. Informaţia însă nu e confirmată oficial, ci vine pe surse de securitate de la Kiev. Canalul independent rusesc Telegram Astra a susţinut anterior că drona a căzut şi a explodat pe teritoriul unui terminal petrolier din Sankt Petersburg. Potrivit Astra, depozitul de petrol din Sankt Petersburg şi-a început activitatea în 1996 şi este cel mai mare depozit de transbordare a produselor petroliere din regiunea Mării Baltice, cu o capacitate de producţie anuală de 12,5 milioane de tone.
- Nou atac cu rachete la Belgorod - Autorităţile ruse au raportat un nou atac cu rachete asupra oraşului Belgorod, situat în apropiere de graniţa ruso-ucraineană. Guvernatorul Viaceslav Gladkov a declarat că apărarea aeriană a doborât toate cele 10 rachete, dar că o persoană a fost rănită.
- Războiul a ajutat la "purificarea" Rusiei - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a susţinut joi conferinţa de presă de început de an pentru a face bilanţul pe 2023 şi pentru a anunţa obiectivele din 2024. Şeful diplomaţiei ruse a afirmat că "operaţiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina a ajutat la "curăţarea" ţării de cei care nu susţin războiul. "Ne-a ajutat să o curăţăm de oamenii care, dintr-un motiv sau altul, nu se simţeau în afinitate cu Rusia, cu istoria şi cultura rusă", a punctat el. "Unii dintre ei au părăsit ţara - alţii au rămas şi s-au răzgândit", a adăugat Lavrov, în condiţiile în care Moscova a profitat de invazia din Ucraina pentru a zdrobi disidenţa internă.
- Rusia a dat vina pe „trădători” separatiști din străinătate, care doresc să declanșeze un „război partizan”, pentru protestele care au avut loc miercuri în orășelul Baymak din Bashkortostan, după ce activistul local Fail Aslinov a fost condamnat la patru ani de închisoare.
Alte informații relevante
- Ajutorul din SUA - Preşedintele american Joe Biden a avut miercuri, la Casa Albă, discuţii cu liderii din Congres pentru a-i convinge ca Statele Unite să continue furnizarea ajutorului pentru Ucraina, în prezent întrerupt ca urmare a lipsei unui acord între republicani şi democraţi. Liderul american ''a fost clar: incapacitatea Congresului de a acţiona pune în pericol securitatea SUA, a NATO şi a restului lumii libere'', indică un comunicat difuzat de Casa Albă după întâlnire. Biden a evocat ''progrese încurajatoare'' în discuţiile cu reprezentanţii Senatului.
- Întrebarea lui Zelenski pentru Trump - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns fostului președinte american Donald Trump, care a declarat că va pune capăt rapid războiului din Ucraina. Astfel, Zelenski l-a întrebat „ce va face, după aceea, dacă după Ucraina, Rusia ocupă o țară NATO?”
- Tunuri din Franța pentru Ucraina - Franţa va livra Kievului şase tunuri autopropulsate Caesar "în următoarele săptămâni" şi este încrezătoare că va putea produce alte 72 pentru Ucraina într-un an, a declarat Ministerul francez al Apărării. "Datorită eforturilor economiei de război, Franţa are capacitatea de a produce 78 de Caesar pentru Ucraina în 2024 şi la începutul anului 2025", a precizat ministerul.
- Franţa neagă că ar avea mercenari în Ucraina - Parisul a negat că ar exista mercenari francezi în Ucraina, ca răspuns la o declarație de la Ministerul rus al Apărării potrivit căreia Rusia ar fi ucis mercenari francezi în Harkov. "Franța ajută Ucraina cu livrări de material militar și pregătire militară, în deplină conformitate cu dreptul internațional, pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru a-și apăra suveranitatea, independența și integritatea teritorială. Franța nu are mercenari nici în Ucraina, nici în altă parte, spre deosebire de alții", a precizat MAE francez.
- Condițiile Ungariei - Premierul ungar Viktor Orban, care blochează un ajutor financiar european de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina, a cerut explicit ca acest ajutor să fie acordat în afara bugetului UE şi să fie revizuit anual. "Dacă dorim să susţinem Ucraina, atunci să o facem în afara bugetului UE şi pe o bază anuală! Este singura poziţie democratică sustenabilă cu cinci luni înaintea alegerilor europarlamentare”, a menţionat Orban, într-o postare pe reţeaua socială X.