Americanii au atacat rebelii houthi chiar la ei acasă, cu rachete lansate din avion și de pe submarin. Rusia s-a alarmat și a fost protest la Casa Albă: ”Jos mâinile de pe Yemen!”

Americanii au atacat rebelii houthi chiar la ei acasă, cu rachete lansate din avion și de pe submarin. Rusia s-a alarmat și a fost protest la Casa Albă: ”Jos mâinile de pe Yemen!”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forţele americane şi britanice au efectuat, în cursul nopţii, atacuri aeriene împotriva unor ţinte ale rebelilor houthi din Yemen.

Potrivit CNN, loviturile au fost efectuate cu avioane de luptă şi rachete Tomahawk.

Ţintele houthi au fost atacate cu rachete lansate de pe platforme aeriene, de suprafaţă şi submarine, a declarat un oficial american pentru CNN.

Ce ţinte au fost lovite

Au fost lovite peste 60 de ținte în 16 locații, a declarat comandantul central al Forțelor Aeriene americane, generalul-locotenent Alex Grynkewich, într-un comunicat de presă.

Printre ţintele vizate s-au numărat sisteme radar, depozite şi locuri de lansare a dronelor, depozite şi locuri de lansare a rachetelor balistice şi depozite şi locuri de lansare a rachetelor de croazieră.

Peste 100 de elemente de muniție au fost folosite în atacurile asupra nodurilor de comandă și control.

Avioanele au intrat în acţiune în jurul orei 00:30. Explozii puternice au fost raportate în portul Hodeïda şi în capitala Sanaa.

Şi USS Florida, un submarin capabil să lanseze rachete balistice, a luat parte la atacul asupra Yemenului, potrivit unui oficial american citat de CNN. La fel ca navele de suprafaţă care au participat la atac, submarinul a lansat rachete Tomahawk de atac terestru.

ADVERTISING

Sanaa este capitala şi cel mai mare oraş din Yemen, în timp ce Hodeidah găzduieşte principalul port al ţării de la Marea Roşie.

Este prima dată când au fost lansate lovituri împotriva grupului susţinut de Iran de când acesta a început să vizeze transportul maritim internaţional în Marea Roşie. Sunt primele lovituri pe care Statele Unite le efectuează împotriva Houthi în Yemen din 2016 încoace.

Joe Biden susţine că e o operaţiune "defensivă"

Joe Biden a precizat că această operaţiune "defensivă", realizată ca răspuns la atacurile houthi asupra navelor comerciale din Marea Roşie, zonă crucială pentru comerţul mondial, a beneficiat de "sprijinul" mai multor ţări.

„Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane - împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos - au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat preşedintele Joe Biden, într-un comunicat publicat de Casa Albă.

El a avertizat că "nu va ezita" să "ordone alte măsuri", dacă este necesar.

Loviturile sunt "un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthi", a asigurat el, referindu-se la un total de "27 de atacuri" care au afectat "peste 50 de naţiuni" şi "au forţat peste 2.000 de nave" să-şi schimbe ruta pentru a evita zona.

Preşedintele american a reamintit că, împreună cu alte ţări, Statele Unite au emis un "avertisment fără echivoc" rebelilor săptămâna trecută şi miercuri Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care li se cere să înceteze atacurile.

La rândul său, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că atacurile împotriva rebelilor houthi au fost "limitate, necesare şi proporţionale".

"În pofida avertismentelor repetate din partea comunităţii internaţionale, ei au continuat să efectueze atacuri în Marea Roşie, din nou în această săptămână împotriva navelor de război britanice şi americane. Acest lucru nu poate continua (...) Prin urmare, am luat măsuri limitate, necesare şi proporţionale în legitimă apărare", a spus el, într-un comunicat.

Până acum nu există niciun indiciu că Israelul ar fi implicat în lovituri. 

ADVERTISING

Ameninţări de la liderul Houthi

Liderul Houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a ameninţat că SUA şi Marea Britanie ”îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.

”America şi Marea Britanie au făcut o greşeală declanşând războiul în Yemen, pentru că nu au profitat de experienţele lor anterioare”, a scris el pe reţeaua X.

”Fiecare individ din această lume are două opţiuni”, a adăugat el. ”Fie să fie alături de victimele genocidului, fie să stea alături de criminali”, a arătat el.

Rusia s-a alarmat, Arabia Saudită îndeamnă la reţinere

În plus, Rusia a cerut vineri o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre loviturile militare asupra Yemenului, informează Reuters, citată de Agerpres.

"Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU la 12 ianuarie în legătură cu atacurile americane şi britanice asupra Yemenului", a declarat misiunea permanentă a Rusiei la ONU.

De asemenea, Arabia Saudită urmăreşte cu "îngrijorare" evoluţia situaţiei din vecinul Yemen şi a lansat un apel la reţinere după loviturile împotriva rebelilor houthi, relatează AFP, citată tot de Agerpres.

ADVERTISING

Regatul saudit "urmăreşte cu mare îngrijorare operaţiunile militare din Marea Roşie şi atacurile aeriene asupra mai multor locuri" din Yemen, a afirmat Ministerul de Externe de la Riad, într-un comunicat, îndemnând la "reţinere şi evitarea escaladării".

Protest la Casa Albă

Un grup de protestatari având postere şi scandând ”Jos mâinile de pe Yemen” s-a adunat, în noaptea de joi spre vineri, în faţa porţilor Casei Albe, scrie BBC.

Oamenii scandează ”Lăsaţi Yemenul să trăiască” şi ”Joi mâinile de pe Yemen”, potrivit WTTG-TV şi filmărilor postate pe reţelele sociale.

Evenimentul pare să fi fost organizat de grupările împotriva războiului Code Pink şi ANSWER Coalition.

Un alt videoclip postat pe reţeaua X de coaliţie pare să înfăţişeze un alt protest faţă de război care se desfăşoară în Times Square din New York, în cursul nopţii.

Răspuns la atacurile din Marea Roşie

Houthi e o organizaţie politică şi militară şiită susţinută de Iran care duce un război civil în Yemen împotriva unei coaliţii susţinute de Arabia Saudită.

Raidurile aeriene sunt un răspuns la atacurile repetate ale rebelilor yemeniţi împotriva navelor comerciale care navighează în Marea Roşie.

Rebelii lansează de săptămâni întregi drone şi rachete asupra navelor comerciale, multe dintre acestea fiind interceptate şi doborâte de navele marinei americane aflate în zonă.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, grupul rebel a declarat că acţionează în sprijinul luptei din Gaza.

Atacurile au perturbat comerţul internaţional pe această rută cheie între Europa şi Asia, pe unde se desfăşoară 15% din traficul maritim mondial.

Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului, din cauza riscului de escaladare într-o regiune care fierbe deja. Însă atacurile continue ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim internaţional au obligat coaliţia lansată de Statele Unite să acţioneze.

Anterior, joi, liderul Houthi declarase că orice atac al SUA împotriva grupului nu va rămâne fără răspuns.

Houthi, care au cucerit o mare parte din Yemen în urma unui război civil, au promis să atace navele legate de Israel sau care se îndreaptă spre porturile israeliene. Cu toate acestea, multe dintre navele vizate nu au avut legături cu Israelul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇