Numărul donatorilor de sânge a explodat până la niveluri istorice. Centrele restricționează accesul

Numărul donatorilor de sânge a explodat până la niveluri istorice. Centrele restricționează accesul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numărul donatorilor de sânge continuă să crească după ce tichetele pentru aceștia au fost majorate de la 1 ianuarie de la 67 lei la 280 de lei.

În unele centre s-a ajuns la cel mai mare nivel din istorie, astfel că medicii sunt nevoiți să restricționeze accesul donatorilor.

Astfel, Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti a decis restricţionarea numărului de donatori de sânge admişi zilnic. Oamenii care au stat la coadă pentru a dona sânge au primit bonuri de ordine şi sunt admise în primul rând persoanele care au mai donat în ultimii cinci ani şi cele cu grupe sanguine rare.

”Vă mulţumim, stimaţi donatori, pentru că doriţi să donaţi sânge! Datorită fluxului mare de donatori suntem nevoiţi să restricţionăm numărul de donatori admişi zilnic! Vă anunţăm pe această cale că (…) vom primi la donare doar donatori care au mai donat în ultimii cinci ani! Mulţumim pentru înţelegere!”, a scris pe Facebook şefa Centrului de Transfuzie, Georgeta Hanganu.

ADVERTISING

Decizia a fost luată în condiţiile unui număr mare de prezentări la centru.

”Noi primim doar donatorii de care avem nevoie, donatorii vin în număr mai mare, este un aflux mai mare, dar noi am anunţat că primim donatorii care au donat în ultimii cinci ani, deci donatorii care ne-au ajutat şi atunci când valoarea bonului era simbolică şi oamenii au înţeles şi vin exact câţi ne trebuie. Dăm numere de ordine. Astăzi am dat 70 de numere de ordine, la primii care au stat la coadă de dimineaţă, după care am primit grupele deficitare”, a declarat, joi, pentru News.ro, medicul Georgeta Hanganu, coordonator al Centrului de Transfuzie Sanguină din Ploieşti.

ADVERTISING

Tulcea: Numărul donatorilor de sânge a crescut de nouă ori

Numărul donatorilor de sânge care s-au prezentat în primele zile ale acestui an la Centrul de transfuzii sanguine din Tulcea a crescut de cel puţin nouă ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, situaţie nemaiîntâlnită în instituţie de aproape 28 de ani, potrivit directoarei instituţiei, Georgeta Onofrei.

Ea a declarat, pentru Agerpres, că această creştere necesită o analiză a stocurilor şi impunerea unor condiţii la donare, astfel încât sângele recoltat să fie folosit "judicios".

"În primele zile ale anului, dacă erau trei, patru donatori. Dar anul ăsta, am avut 27 de donatori în prima zi, 32 în a doua zi, vineri, am avut 47 de donatori, azi au fost 38. Este o creştere foarte mare faţă de aceleaşi zile ale anului trecut. Nu m-am confruntat cu aşa ceva de 28 de ani, de când lucrez aici, cu excepţia unor calamităţi sau a unor situaţii deosebite, gen Colectiv", a afirmat directoarea Onofrei.

ADVERTISING

Circa 35% din donatorii care au venit în primele zile ale anului sunt la prima recoltare de sânge şi în curând se vor impune şi aici condiţii la donare, în funcţie de stocurile de sânge şi produse din acesta.

Arad: Numărul donatorilor a ajuns la un nivel istoric

De asemenea, numărul donatorilor de sânge a ajuns la cel mai mare nivel din istoria Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, spune conducerea unităţii, care a fost nevoită să nu mai accepte donatori noi, pentru că a fost depăşită capacitatea de stocare a componentelor sanguine.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Arad, Laura Păcurariu, a declarat, joi, pentru Agerpres, că până recent centrul se confrunta adesea cu lipsa stocurilor de sânge, dar acum nu mai există loc unde să fie depozitat, pentru că sunt foarte mulţi donatori.

"Ne pare rău că unii s-au supărat pe noi, dar trebuie să înţeleagă faptul că toate componentele sanguine au un termen limitat de valabilitate şi nu le putem stoca pe termen lung.

Am ajuns la cel mai mare număr de donatori din istoria centrului nostru şi în acest moment nu mai avem capacitate de stocare, mai acceptăm doar donatori fideli, dar numai pentru anumite grupe de sânge. Interesul donatorilor a crescut de la 1 ianuarie, de când s-au majorat beneficiile. Considerăm că o majorare de la 67 de lei se impunea, dar poate nu atât de mare, la 280 de lei", a declarat Laura Păcurariu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇