Inclusă, și comentată ca atare, în categoria scandal politic sau atac la partener, declarația lui Mihai Tudose despre Nicolae Ciucă este, de fapt, mai degrabă rostirea unul elefant din odaie. Pentru că, atac sau nu, Mihai Tudose are dreptate în privința stofei politice a președintelui PNL. Doar că elefanții sunt mai mulți, iar dl Tudose îi ignoră și el pe ceilalți.
Mihai Tudose a spus că nu-l vede pe Nicolae Ciucă în poziția de candidat la prezidențiale: “dânsul nu-i pentru chestia asta, după opinia mea. (…) Fiindcă nu-i din filmul ăsta. O viaţă a făcut altceva. (…) Dacă PNL iese prost la alegerile europarlamentare, domnul Ciucă nu va mai fi preşedintele PNL, hai să fim serioşi!”
În pofida ofuscării purtătorului de cuvânt al PNL, ceea ce a rostit Mihai Tudose gândește majoritatea covârșitoare a liberalilor, dacă îi întrebi off the record, și, dacă ne uităm în sondajele de opinie, majoritatea covârșitoare a electoratului.
Dincolo de toate controversele legate de numele domniei sale, certă și evidentă este inadecvarea dlui Ciucă la politică, în primul rând pentru că domniei sale, la fel de evident, nu îi place politica. Și prima condiție pentru a performa într-un domeniu este ca el să-ți placă.
Are carisma unui trunchi de copac, are deficiențe majore de oratorie, cel puțin în spațiul public nu vădește umor, iar când încearcă reușește gafe remarcabile. Pur și simplu omul, într-adevăr, nu e făcut pentru așa ceva.
Unii liberali visează că mobilizarea aparatului de partid, mai ales dacă primul tur al prezidențialelor va fi comasat cu localele, îl va împinge pe dl Ciucă în turul al doilea și acolo orice ar deveni posibil, cum a fost și în 2014.
O speranță a liberalilor ar fi că tocmai pofilul non politic, de militar de carieră al lui Nicolae Ciucă să convingă în vremuri atât de complicate. Dar de ce aceste argumente nu se văd deloc în sondajele de opinie? În plus, e greu de vândut ca non politic un șef de partid.
Cât despre posibilitatea doborârii lui Nicolae Ciucă din fruntea PNL după europarlamentare, și acesta este un secret al lui Polichinelle. Toți adversarii actualului aranjament guvernamental se așteaptă la un rezultat dezastruos al PNL la europarlamentare și așteaptă momentul pentru reglarea conturilor.
Ce ar putea urma însă face dificilă revolta.
Sunt liberalii pregătiți să abandoneze guvernarea și să o lase PSD sau să meargă la anticipate? Sunt majoritar liberalii pregătiți să se împace cu USR? Și, până la urmă, poate fi în mod realist evitată o guvernare cu PSD din 2024, adică ar fi posibil ca Polul de Dreapta cu PNL inclus să ia spre 50%, astfel încât să îi ajungă pentru majoritate doar combinația cu UDMR? Și cine să-i conducă spre acest rezultat? Care lideri?
Sau ar fi liberalii dispuși să ia în calcul o combinație cu AUR riscând onorabilitatea externă? De fapt, cea mai realistă politic nu ar fi continuarea actualei formule și după 2024?
Una peste alta, și liberalii știu că nu au prezidențiabil viabil, dar speră într-un miracol al circumstanțelor sau la o candidatură comună cu PSD care să rămână cu poziția de premier. Dar ar trage pesediștii pentru Nicolae Ciucă, când nici liberalii nu se omoară?
Unde au dreptate este în privința preferinței electoratului pentru un candidat cu profil politic cât mai șters și, în orice caz, fără apartenență de partid. Se vede clar în toate sondajele.
Este ceea ce știe și Marcel Ciolacu atunci când nu se arată dornic să preia candidatura spre care partidul îl împinge. Sau, în orice caz, nu fără a încărca cu răspunderea ei tot partidul prin acele alegeri preliminare pe care le tot anunță.
În plus, PSD are problema Geoană, care-l irită la maximum. Partidul nu-l vrea din mai multe motive. Pe de-o parte, înfrângerea din 2009, după încordarea uriașă a două partide, a rămas o traumă. Pe de altă parte, sunt semnale că, odată ajuns la butoane, dl Geoană are gânduri să “popeasca” pe mulți și nici nu ar fi fost prea discret în această privință.
Dar dacă va candida distinct de PSD, dl Geoană ar putea să ia suficiente procente din electoratul partidului astfel încât candidatul social democrat să nu ajungă în turul al doilea.
Scenariul cu George Simion în turul al doilea, care a fi biletul câștigător pentru orice contracandidat, nu este deloc sigur. Și George Simion este în căutarea independentului cu care să candideze în tandem, el rezervându-și rolul de premier. Și din informațiile mele a și făcut câteva oferte.
Iar dacă AUR va găsi independentul situația se va complica teribil pentru celelalte partide.
Nu e de mirare că președintele PSD de ceva vreme tot testează terenul pentru candidatura unui social democrat “în suflet”, pe care să-l susțină PSD.
Deci, ecuația prezidențială este complicată nu numai pentru PNL și sunt de așteptat surprize importante încă de la fixarea candidaturilor.